Ομερτά και συνενοχή

Της Νίκης Κουλέρμου

Από τα κόμματα, το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο που αντέδρασε στις καταγγελίες του Ν. Κληρίδη. Με ανακοινώσεις του και το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή τόνιζε ότι «τα όσα καταγράφονται, αν ευσταθούν, αποτελούν σκάνδαλο ολκής με τεράστιες προεκτάσεις και συνέπειες για το κράτος δικαίου και την κοινωνία. Τέτοιες και τόσο σοβαρές καταγγελίες δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες και διά της σιωπής να αφεθούν αιωρούμενες μέχρι να ξεχαστούν. Απαντήσεις πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν γρήγορα και με πλήρη διαφάνεια, ανεξαρτήτως του ποιους αφορούν. Κανείς, εξάλλου, δεν είναι υπεράνω του νόμου και του ελέγχου. Καλούμε τους εμπλεκόμενους θεσμούς να δώσουν απαντήσεις στα όσα ο κ. Κληρίδης καταγγέλλει.

To ΑΚΕΛ, στη συνέχεια μαζί με τους Οικολόγους, ανέλαβε πρωτοβουλία και ενεγράφη ομόφωνα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής το θέμα «Οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στην κυπριακή Δικαιοσύνη». Ως όφειλε δηλαδή η Βουλή αναλαμβάνει ρόλο να εξετάσει το θέμα. Που έπρεπε να ανοίξει και να συζητήσει χθες…

Τις ημέρες που ακολούθησαν σύρθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα σε παρεμβάσεις του τύπου ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Από ποιους και πώς δεν είπε κανένας. «Για να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και αντικειμενικά όλες οι καταγγελίες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκατασταθεί και να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας», αποφάνθηκε το κυβερνών κόμμα. Όπως και ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση που δήλωσαν ότι απλώς παρακολουθούν το θέμα «με ενδιαφέρον και ανησυχία» χωρίς να παρεμβαίνουν ουσιαστικά για να διερευνηθούν οι καταγγελίες, τέθηκε και το ερώτημα «ποιος θα δικάσει τον Καδή;» Ποιος δηλαδή θεσμός είναι εκ του συντάγματος εντεταλμένος για να ελέγξει και να «δικάσει» ένα άλλο θεσμικό όργανο της Δικαιοσύνης, όπως είναι το Ανώτατο. Το ίδιο ερώτημα έθεσε και ο ίδιος ο καταγγέλλοντας με τους στίχους του Β. Μιχαηλίδη: «Εν ν’ αγκαλέσω τον Θεόν, τζιαι ποιος εν να τον κρίνει, αφού η κρίση μια ένι τζιαι ρίζει την τζιαι τζείνη;»

Η πρόταση να έλθει η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης -γνωστή ως GRECO- να διερευνήσει τις καταγγελίες βρήκε ήδη την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος απεφάνθη χθες στο Omega ότι «δεν είναι τιμητικό για την Κύπρο οι έξωθεν παρεμβάσεις»… Τη μια αυτό, την άλλη η διάκριση εξουσιών, τι απέμεινε να κάνει η κυβέρνηση για να θεμελιώσει την παρέμβασή της με στόχο να καθαρίσει η όποια διαφθορά στο όποιο σώμα που είναι εντεταλμένο να απονέμει «δικαιοσύνη» και να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα; Ή μήπως εκείνο που την ανησυχεί στην πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια διερεύνηση θα αποκαλύψει το «ύψος και το εύρος του παγόβουνου»; Ότι δηλ. αυτή η διαφθορά αγγίζει και άλλους θεσμούς που θα συγκλονίσει συθέμελα το κράτος Κύπρος (το ημικατεχόμενο);

Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα προτιμούν να τηρούν αποστάσεις από το όλο ζήτημα προκαλώντας όντως το μέγα ερώτημα: Μέχρι πού φθάνει η διαφθορά; Ποιους αγγίζει; Και ποιος θα τους τιμωρήσει για να καθαρίσει η μπόχα και η βρομιά; Η ομερτά (ο νόμος της σιωπής των μαφιόζων της Ιταλίας) ή η απάθεια απέναντι σε όσα βοούν και συγκλονίζουν την κοινωνία, κατά κανόνα ισοδυναμεί με συνενοχή. Πόσω μάλλον όταν αυτά προέρχονται από την κυβέρνηση ή το κυβερνών κόμμα, ενώ ο Πρόεδρος δηλώνει θεματοφύλακας του συντάγματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy