Όνειδος, κε Υπουργέ!

85

Της Νίκης Κουλέρμου

«Υπουργέ της Υγείας, είσαι ο ηθικός αυτουργός του πρόωρου χαμού του παιδιού μου…
8 μέρες χρειάστηκαν για μια ανάλυση θυρεοειδούς στο κρατικό νοσηλευτήριο.
Αν το μωρό μου έπαιρνε έγκαιρα τη διάγνωση, θα αποφεύγαμε την υποθερμία και το σηψαιμικό σοκ… Όνειδος, κε Υπουργέ…»!

Είναι λίγα μόνο λόγια από το μοιρολόι της μάνας για το αδικοχαμένο παιδί της. Είναι λίγα μόνο λόγια από το μαστίγωμα της μάνας στο σημερινό Σύστημα Υγείας που αφέθηκε σιγά-σιγά να καταρρέει για να μετακυλισθεί η ευθύνη της πολιτικής, διαρκούς και ασύγγνωστης αμέλειας και πλημμελήματος κατά των απλών, ανώνυμων ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα και ευκαιρία για ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Είναι το «κατηγορώ» της μάνας που κήδεψε τον Βασιλάκη της, ένα από τα χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσα στο δάκρυ για την απονιά και την υποκρισία της Πολιτείας και της κοινωνίας.

Αυτής της Πολιτείας και αυτής της κοινωνίας που θυμούνται αυτά τα παιδιά μια φορά το χρόνο, δίνουν ένα ποσό για να ξεγελάσουν τη συνείδησή τους και μετά τα έχουν στο περιθώριο «για να μη χαλούν», όπως γράφει, «τη γυαλιστερή εικόνα της ζωής μας». Τους πύργους, τα μαζεράτι, τα χρυσά διαβατήρια, τις παρεκκλίσεις κατά βούλησιν, την ημετεροκρατία και την αναξιοκρατία, το βόλεμα, τον ωχαδερφισμό και το κρύψε να περάσουμε…

Όνειδος, κύριοι Υπουργοί! Όνειδος να γνοιάζεστε για τους λίγους προνομιούχους και να περιφρονείτε τους πολλούς και τις ανάγκες τους. Όνειδος να βρίσκεις την υγεία σου μόνο αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη ή για να σου παραχωρηθεί μια κλίνη ή ακόμα και να σε δουν έγκαιρα οι γιατροί ή να σου παραχωρηθεί ένα φάρμακο.
Όνειδος να υπάρχουν νοσοκομεία χωρίς επαρκή στελέχωση, χωρίς νευρολόγους, εντατικολόγους και νεφρολόγους, χημεία χωρίς σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό…

Όνειδος το σύστημα που συντηρείτε και δεν έχει καθόλου μα καθόλου κοινωνικό πρόσωπο. Το ίδιο σύστημα που θεοποιεί το χρήμα και πετά στα σκουπίδια όλες τις αξίες και τις αρετές που κάνουν τον άνθρωπο ανθρώπινο, με ευαισθησίες απέναντι στον διπλανό, τον άστεγο, τον φτωχό, τον πεινασμένο, τον κολασμένο.
Το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιεί ο αξιωματούχος για να εξυπηρετεί τα δικά του, τα οικογενειακά του συμφέροντα και τα συμφέροντα των κομματικών ημετέρων και των συμπεθέρων και δεν του καίγεται καρφί για το δημόσιο συμφέρον.

Όνειδος, κύριοι Υπουργοί, το σύστημα στο οποίο προσκυνάτε και συντηρείτε για τους πολλούς, ενώ οι λίγοι τυγχάνουν ιδιαίτερης και προνομιακής μεταχείρισης.
Αυτό που προσφέρει ψίχουλα για την Υγεία, την Παιδεία, την Ειδική Εκπαίδευση. Αυτό που αφήνει τους πολλούς να έρπουν και να λείχουν για την επιβίωσή τους και τα δικαιώματά τους και τους λίγους να χρησιμοποιούν το αξίωμά τους ή τη θέση τους για ίδιον όφελος ή και αθέμιτο πλουτισμό.

Όνειδος, κύριοι Υπουργοί της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, όταν ένα παιδάκι φεύγει από τη ζωή γιατί οι υποδομές του Συστήματος Υγείας δεν ήταν σε θέση να του δώσουν έγκαιρα μια ζωτική ανάλυση για θυρεοειδή!
Είστε οι ηθικοί αυτουργοί όσων παιδιών, ενηλίκων και άλλων που θα χάσουν τη ζωή τους από μια γρίπη ή ένα απλό κρυολόγημα! Η αλαζονεία και η οίησή σας έναντι της κοινωνίας των πολλών και των ανώνυμων είναι επιεικώς αβάσταχτη!