Όποια πέτρα σηκώσεις, Αρχιεπίσκοπο θα βρειςΤου
Μιχάλη Μιχαήλ

 

Προκάλεσε μεν εκ νέου τα αισθήματα του λαού αλλά φανταζόμαστε ότι κανένας δεν εξεπλάγη από την εμπλοκή και του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στην υπόθεση με τις υπηκοότητες και τα διαβατήρια. Άλλωστε, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις για οικονομικά θέματα θα τον βρεις από κάτω. Έχει και το όνομα και τη χάρη. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι μιλά με τόση άνεση γι’ αυτά τα θέματα, λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Ο ίδιος, πάντως, είναι ξεκάθαρος και λέει αυτά που λέει, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Είναι εντυπωσιακό, λοιπόν, το ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί ότι είναι δική του δουλειά να προωθεί αιτήσεις διαβατηρίων. Βγάζει όμως την ουρά του απ’ έξω όσον αφορά το ποιόν των ανθρώπων αυτών. Γι’ αυτό δήλωσε προχθές στο ΡΙΚ ότι η εξέταση του μητρώου του καθενός είναι θέμα των αρμόδιων οργάνων της κυβέρνησης.

Και βεβαίως όλα αυτά ο Κύπρου Χρυσόστομος τα έκανε με το αζημίωτο, όπως ο ίδιος ομολόγησε, αφού όπως είπε ο Μαλαισιανός Λόου εξέδωσε επιταγή 300 χιλιάδων για την Αρχιεπισκοπή. Άσχετα αν ο Αρχιεπίσκοπος λέει ότι την έδωσε για τη θεολογική σχολή.

Κάτι άλλο που κάνει επίσης εντύπωση είναι ότι ομολογεί στο πρακτορείο ειδήσεων romfea.gr πως «πολλές φορές έχω ζητήσει από την κυβέρνηση και ως Μητροπολίτης Πάφου και ως Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος προς το Υπουργείο Εσωτερικών, να βοηθηθούν κάποιοι να πάρουν κυπριακή υπηκοότητα. Το Υπουργείο αφού έκανε την έρευνά του, πολλές φορές έδιδε υπηκοότητα, άλλες φορές απέρριπτε τα αιτήματα»!

Άρα αυτή η δραστηριότητα του Προκαθήμενου δεν είναι σημερινή.

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο σημείο είναι το εξής: «Και μάλιστα, όταν ήμουν στην Πάφο ζήτησα να δοθεί υπηκοότητα σε κάποιον Ελλαδίτη που ήταν παντρεμένος με Κύπρια και όμως μου απέρριψαν την εισήγηση. Κι όταν χαριτολογώντας ρώτησα τον Υπουργό τον λόγο της απόρριψης, μου απάντησε “Επειδή ήταν της ΕΟΚΑ Β δεν του έδωσα!”. Κι εγώ χαμογέλασα και του είπα: “Δικαίωμά σου, καλά έκανες”! Και δεν μου κακοφάνηκε. Έτσι έκρινε ο τότε Υπουργός, δικαίωμά του. Και παρόλο που δεν έκανε το θέλημά μου, δεν μου κακοφάνηκε. Δεν σημαίνει πως ό,τι ζητήσω πρέπει να γίνεται».

Αυτό μας έλειψε, να το κακοφανεί κιόλας.

Ο Αρχιεπίσκοπος λέει ακόμα ότι «εγώ δεν έχω κάποιο όφελος, απλώς προσπαθώ να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους»! Μα, δεν είναι ο ίδιος που είπε ότι πήρε επιταγή για τη θεολογική σχολή ύψους 300 χιλιάδων;

Σε αυτό τον τόπο έχουμε ξεφύγει προ καιρού. Η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή έφτασαν  σε πρωτοφανή επίπεδα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τους κυβερνώντες.