Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος… και καλά θα κάνει

Του Γιώργου Δεληγιάννη

Η υποκρισία σε αυτό τον τόπο είναι πιθανόν ένα από τα χειρότερα χαρακτηριστικά του κόσμου που τον αποτελεί.

Το τελευταίο διάστημα δύο, τουλάχιστον, τραγικά τροχαία δυστυχήματα είχαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινης ζωής επειδή δύο τυχαία συγκεκριμένα άτομα συμπεριφέρθηκαν (όπως η καταπληκτική πλειοψηφία των υπολοίπων μας) χωρίς καν να σκεφτούν οποιονδήποτε άλλο πέρα από τον μίζερο εαυτό τους. Θυμάστε και το θάνατο του ανάπηρου στο ηλεκτρικό καροτσάκι και το κοριτσάκι που χτυπήθηκε στη διάβαση.

Τα άλλα τραγικά τροχαία δεν είναι ανάγκη καν να τα αναφέρουμε.

Η υποκρισία που ανέφερα στην αρχή έχει να κάνει με την αντίδραση των υπολοίπων εμάς που με το άκουσμα της είδησης κρατήσαμε την αναπνοή μας, εκφράσαμε τη λύπη μας, βρίσαμε τον υπαίτιο, βρίσαμε το σύστημα που μας τα παίρνει και δεν μας φτιάχνει καλούς δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης κ.λπ. κ.λπ. και πιθανότατα γράψαμε και ένα τσιτάτο στο Facebook ή στο Τwitter (ή και στα δύο).

Αν λοιπόν, οι μισοί από αυτούς που ένιωσαν, είπα, ή έγραψαν τα πιο πάνω άλλαζαν συμπεριφορά, τα μισά πεζοδρόμια θα ήταν άδεια και οι δρόμοι της χώρας θα ήταν «καλύτεροι».

Γράφω αυτά ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή των αλλαγών στα πρόστιμα που αφορούν τροχαίες παραβάσεις.

Είμαι σίγουρος ότι μεγάλη μάζα των προαναφερθέντων υποκριτών θα αντιδράσει όταν δει τα ποσά. Θα βρουν δικαιολογίες χίλιες δυο για τους λόγους που δεν πρέπει να αυξηθούν, θα κατακεραυνώσουν πάλι την Πολιτεία που δεν τους παρέχει ένα σωστό δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που δεν έχτισε χώρο στάθμευσης κάθε 200 μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο, που δεν μειώνει τις τιμές των καυσίμων και όποια άλλη βλακεία (τη λέξη που ήθελα να χρησιμοποιήσω την κόβει η δεοντολογία και κακώς μάλιστα).

Άστε τις κατάρες για τους υπαίτιους και τους αυτόκλητους δικαστές που θα έπαιρναν και κεφάλια, θα έκοβαν χέρια και διάφορα τέτοια χριστιανικά.

Ε, λοιπόν, όλοι εμείς οι υποκριτές, μόνο που κουρπάτζιν καταλαβαίνουμε. Διότι η ξερή μας ακόμα δεν έμαθε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε τούτη την κοινωνία και ότι οι υπόλοιποι δεν είναι εδώ για να μας εξυπηρετούν.

Αφήστε δε οι πιέσεις που θα ασκηθούν και στους βουλευτές κατά τη συζήτηση για την αύξηση των προστίμων.

Ας πέσει λοιπόν η ράβδος, επειδή ο λόγος σε αυτή την κοινωνία ακόμα εξακολουθεί να είναι απλώς θόρυβος.