Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος

Του Τάσου Περδίου

Ομολογουμένως, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά της Λάρνακας, εκπλαγήκαμε ευχάριστα την περασμένη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου όταν βγήκε στη δημοσιότητα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου στον Δήμο Λάρνακας.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περίμεναν πολλοί ότι η κυβέρνηση θα έκανε στροφή 180 μοιρών και θα άλλαζε μια απόφαση που είχε πάρει μόλις 2,5 μήνες πριν, την 1η Ιουλίου 2020 συγκεκριμένα. Θυμίζουμε ότι την 1η Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να μετακινήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας από το παλιό νοσοκομείο. Στις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ότι αυτές οι υπηρεσίες θα μετακομίσουν στη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου. Το ζουμί της υπόθεσης είναι το τι έγινε στο μεσοδιάστημα, αλλά και τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια για να είμαστε ακριβείς. Η ανατροπή είναι απόδειξη ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Και όταν διεκδικείς, κερδίζεις. Και αντιστρόφως βεβαίως ειδικά με τη σημερινή κυβέρνηση η οποία έχει δείξει ότι όταν δεν διεκδικείς, είσαι χαμένος από χέρι.

Το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο για κάποιον που θα ήθελε ίσως να έχει και το κεφάλι του ήσυχο, ήταν να γείρει προς τα πίσω και να αφήσει την κυβέρνηση, αποκλειστική ευθύνη της οποίας είναι η διαχείριση του παλαιού νοσοκομείου, να πληρώσει το πολιτικό κόστος. Αυτό όμως, πρακτικά, τι αποτέλεσμα θα έφερνε για την πόλη της Λάρνακας; Μηδέν εις το πηλίκον.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι η αποφασιστική διεκδίκηση απέδωσε καρπούς σε ζητήματα ύψιστης σημασίας για την πόλη, που άπτονται άμεσα του μέλλοντός της. Οι θετικές εξελίξεις στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών φυσικά και πρέπει να πιστωθούν στην κυβέρνηση αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Αλλά, εάν στις 20 Ιουνίου 2018 δεν μαζεύονταν 2 χιλιάδες άνθρωποι έξω από τις εγκαταστάσεις με συντονιστή τον Δήμο Λάρνακας, δεν επρόκειτο να συγκινηθεί κανένας.

Αντιστοίχως, εάν στο δεύτερο μισό του 2014 και στις αρχές του 2015 δεν γίνονταν οι μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για βιομηχανοποίηση του λιμανιού, σήμερα θα ήταν άλλα τα δεδομένα για το μέλλον του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου. Αντίθετα, σε λίγες μέρες, υπογράφεται η σύμβαση για την ενιαία ανάπτυξη με τη μαρίνα, με τουριστικές χρήσεις, όπως ήθελε η πόλη.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν σήμερα στο λιμάνι της Λάρνακας εάν επικρατούσε και σε αυτό το θέμα η κουλτούρα του καναπέ…

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News