Ώστε ο Γρίβας δεν έβλαψε ποτέ κανένα;

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Είναι γνωστό ότι οι Κύπριοι είμαστε άνθρωποι της υπερβολής, αλλά όλα έχουν και ένα όριο.

Χθες είδαμε από τηλεοράσεως τον πρόεδρο των Συνδέσμων Αγωνιστών Θάσο Σοφοκλέους και τον πρόεδρο του ΣΙΜΑΕ Ανδρέα Μαϊμαρίδη να διαγκωνίζονται ποιος θα πει την μεγαλύτερη υπερβολή.

Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι είπαν πως γνώριζαν ότι δεν θα έρθει ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας, Πάνος Καμένος, στην ημερίδα του Σαββάτου για τον Γρίβα.

Να μας επιτρέψουν να αμφιβάλλουμε, διότι αν ήταν έτσι δεν θα τον περιελάμβαναν στο πρόγραμμα ως ομιλητή και θα έγραφαν ότι θα διαβαστεί χαιρετισμός εκ μέρους του.

«Η ημερίδα», είπε ο Θ. Σοφοκλέους, «θα δώσει απαντήσεις σε αυτούς που κακώς αντιδρούν και παραποιούν τα γεγονότα». Αν ο κ. Σοφοκλέους θεωρεί ότι όσοι διαφωνούν μαζί τους παραποιούν τα γεγονότα, γιατί δεν κάλεσε και κάποιους από αυτούς για να παραθέσουν τα δικά τους στοιχεία; Τι φοβούνται;

Επίσης, διερωτόμαστε γιατί η ημερίδα θα σταματήσει μέχρι το 1967, αφού θα δώσει απαντήσεις σε αυτούς που παραποιούν τα γεγονότα.

Με άλλα λόγια, θα αφήσουν εκτός εξέτασης την πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, που με τη δράση και τις ενέργειες του Διγενή ο τόπος οδηγήθηκε στην καταστροφή; Συκοφαντείται ο Γρίβας, λένε κάποιοι και επιχειρούν να παρουσιάσουν δικές τους εκδοχές, ότι δηλαδή ευθύνονται τα θύματα και όχι οι θύτες για όσα έγιναν.

Γιατί λοιπόν δεν ασχολούνται με αυτή την περίοδο και την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι; Και γιατί ο Θ. Σοφοκλέους δήλωσε στην εκπομπή ότι δεν είναι ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα;

Μια άλλη μεγάλη υπερβολή λέχθηκε από τον κ. Μαϊμαρίδη. Ο Γεώργιος Γρίβας, είπε, γεννήθηκε σε μια σημαδιακή χρονιά, το 1897, που έγινε ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος τον οποίο έχασε η Ελλάδα.

«Εμείς θεωρούμε», υπογράμμισε, «ότι ήταν μια συγκυρία η γέννησή του εκείνη τη χρονιά και δίνουμε μια αλληγορική ερμηνεία, ότι ήρθε για να περισώσει ό,τι περισώζεται από τον ελληνισμό». Είπαμε υπερβολές, αλλά και λίγο μέτρο δεν βλάπτει.

Μας είπαν ακόμα ότι ο Διγενής σε όλη τη ζωή και δράση του δεν έβλαψε κανένα!

Μα σοβαρομιλούν; Το αίμα των αντιστασιακών στην Ελλάδα δεν έχει ξεβάψει ακόμα. Το αίμα των δολοφονημένων του ’55-’59 είναι ακόμα ζεστό. Το αίμα των αδικοσκοτωμένων της περιόδου 1971-74 είναι ακόμα ζεστό.

Αν με όλα αυτά, κύριοι των Συνδέσμων Αγωνιστών, θεωρείτε ότι ο Γρίβας δεν έβλαψε κανένα, τότε σίγουρα βρίσκεστε σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα. Φαίνεται να υιοθετείτε τη γρίβεια λογική που δεν λογάριαζε ανθρώπινες ζωές.