Όταν οι προδότες άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα…

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία είχαν ήδη εγκρίνει την τουρκική εισβολή...

1866

«Σε άκρως απόρρητο έγγραφο του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιόζεφ Λουνς (5G/5D/WASHDC-12/526-D48), ημερομηνίας 12 Ιουλίου 1974, αναφέρεται η συμφωνία του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Σίσκο για υποστήριξη των τουρκικών στρατευμάτων κατά την αποβίβασή τους (στην Κύπρο), κατά τη βίαιη ανατροπή του Μακαρίου».

Αυτά από το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, το οποίο και επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις και το σχεδιασμό από το ΝΑΤΟ του δίδυμου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος του 1974 ενάντια στην Κύπρο με συνενόχους τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β. Όπως επισημαίνεται στο Πόρισμα, «τις προθέσεις της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο γνώριζε η Μεγάλη Βρετανία για αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την εκδήλωσή της. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία ήδη είχαν εγκρίνει την τουρκική εισβολή γνωρίζοντας για το πραξικόπημα πριν υλοποιηθεί το πρώτο σκέλος του δίδυμου εγκλήματος. Αυτό και μόνο αποδεικνύει το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην τραγωδία της Κύπρου που βρήκαν ως κατάλληλους υπαλλήλους τους τη Χούντα και την ντόπια ΕΟΚΑ Β στην ενσυνείδητη υλοποίηση των άνομων σχεδίων τους».

Attilas_1974

Άρα δεν ήταν άφρονες όπως θέλουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις να παρουσιάζουν όσους έστρεψαν τα όπλα κατά της δημοκρατίας ανοίγοντας την κερκόπορτα στον Αττίλα και υλοποιώντας τους σχεδιασμούς των Χένρι Κίσινγκερ και Λουνς πάντοτε στα πλαίσια του αντικομμουνισμού.

Η Τουρκία στις 5 το πρωί της 20ής του Ιούλη ρίπτει δύναμη αλεξιπτωτιστών στο θύλακα Λευκωσίας – Αγύρτας, ενώ λίγο αργότερα επιχειρεί να αποβιβάσει δυνάμεις κοντά στη Γλυκιώτισσα Κερύνειας. Το ΡΙΚ, αφού παρασιωπά το γεγονός, με την έναρξη της πρωινής εκπομπής του μεταδίδει… πρωινή προσευχή και μουσική. Όταν οι Τούρκοι είχαν πια σταθεροποιηθεί κάπως, καλεί «όλους τους δυναμένους να φέρουν όπλα» να αντισταθούν στον εισβολέα!

Την ίδια στιγμή, ο Μπαϊράκ «συμβουλεύει» τους Ελληνες της Κύπρου να «ακούσουν τη φωνή της λογικής» και να μην αντισταθούν στις «ένδοξες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» που επέδραμαν κατά της Κύπρου, για να αποκαταστήσουν την… ελευθερία και τη δημοκρατία! Στις 8 το πρωί, το υπ’ αρ. 1 έκτακτο πολεμικό ανακοινωθέν, αναφέρει ότι τα τουρκικά επιδρομικά αεροσκάφη «εβομβάρδισαν το στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ και έρριψαν εντός του τουρκοκυπριακού θύλακος Λευκωσίας-Αγύρτας μικράν δύναμιν αλεξιπτωτιστών». Στο ίδιο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «αι ελληνικαί κυπριακαί δυνάμεις αντιμετωπίζουν μετά γενναιότητας και πρωτοφανούς ενθουσιασμού την απρόκλητον επίθεσιν του τούρκικου σοβινισμού». Το ΑΚΕΛ κάλεσε το λαό να αντισταθεί στην εισβολή.

eisvoli

Ταυτόχρονα, άλλο πολεμικό ανακοινωθέν (υπ’ αρ. 3) αναφέρει ότι τμήματα και των τριών όπλων της Εθνικής Φρουράς προωθούνται «βάσει προδιαγεγραμμένων σχεδίων» και καταφέρνουν πλήγματα κατά του εχθρού.

Τα πολεμικά ανακοινωθέντα υπ’ αρ. 10 και 11, που εξεδόθησαν στις 2.50 και 3.30 μ.μ., αναφέρουν ότι οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Σακάρια και τον Καράολο (στην Αμμόχωστο) και εξουδετέρωσαν τις τουρκικές εστίες αντιστάσεως στα Καζιβερά, στην Ελιά και στο Αγκολέμι. Μέχρι τις 4 το απόγευμα έχουν καταρριφθεί, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, επτά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ μικρό τμήμα Τούρκων αλεξιπτωτιστών, που έχει ριφθεί παρά τη Μια Μηλιά, εξουδετερώνεται από τους ένοπλους κατοίκους του χωριού. Στην πραγματικότητα τα αναφερθέντα ήταν παραπλανητικά και στοίχισαν αργότερα πολλά αθώα θύματα. Στο μεταξύ, η τουρκική αεροπορία συνεχίζει τις επιθέσεις της κατά του αεροδρομίου Λευκωσίας, στην προσπάθειά της να κατασιγάσει την αντιαεροπορική του άμυνα και να επιτρέψει την κατάληψή του από Τούρκους αλεξιπτωτιστές. Το αντιαεροπορικό μπαράζ του αεροδρομίου παραμένει, ωστόσο, καταιγιστικό. Πολλές από τις αεροπορικές επιδρομές ανακόπτονται. Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, που ασφαλώς κάτι γνώριζε για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, προανάγγελλε τις επιτυχίες των επιδρομέων.

eisvoli-708

Το ΒΒC, ο Μπαϊράκ και άλλοι ξένοι ραδιοσταθμοί ισχυρίζονται ότι η Κερύνεια κατελήφθη από τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις, αλλά το πολεμικό ανακοινωθέν υπ’ αρ. 16 (στις 10 π.μ.) αναφέρει ότι «ουδέν αναληθέστερον». Την εσπέραν της 20.7.74, ο διορισθείς από τη Χούντα «πρόεδρος» Ν. Σαμψών απηύθυνε μήνυμα προς τον κυπριακό λαό. Σ’ αυτό, αφού εξέφραζε το θαυμασμό και τη συγκίνησή του, ανέφερε ότι «η γενναιοψυχία σας μάς οδηγεί από νίκη εις νίκην»!

Η προδομένη Κύπρος αντιστέκεται

Τις επόμενες μέρες οι προδομένοι στρατιώτες συνεχίζουν να αγωνίζονται κατά του εισβολέα, ενώ το ΣΑ των ΗΕ εγκρίνει ειδικό ψήφισμα ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός, αποκατάσταση της συνταγματικής τάξεως και νομιμότητας και αποχώρηση όλων των, καθ’ υπέρβασιν των προβλεπόμενων υπό των συμφωνιών Ζυρίχης/Λονδίνου, ξένων στρατευμάτων. Στις 22 του Ιούλη συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κατάπαυση του πυρός. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ευκαιρία στους εισβολείς να αντικαταστήσουν τις απώλειές τους και να αποβιβάσουν και νέες δυνάμεις για ολοκλήρωση του διαμελισμού. Στις 5.00-5.30 το απόγευμα, η τουρκική αεροπορία συνεχίζει, παρά τη συμφωνία καταπαύσεως του πυρός, τις επιθέσεις της κατά του αεροδρομίου και διαφόρων χωριών, προξενώντας μεγάλες καταστροφές. Παρόλ’ αυτά το ΡΙΚ των πραξικοπηματιών συνεχίζει τα περί κατάρριψης τουρκικών αεροσκαφών και τα περί επιτυχιών. Και στις 23 του Ιούλη οι εισβολείς προελαύνουν… Στις 3.30 το απόγευμα το ΡΙΚ ανακοινώνει ότι παραιτήθηκε ο Ν. Σαμψών και ότι την «προεδρία» ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γλαύκος Κληρίδης. Σε μήνυμά του, ο Σαμψών αναφέρει προκλητικά και αμετανόητα ότι ανέλαβε την «προεδρία» «όχι από φιλοδοξίαν, αλλά με σκοπόν να αποτρέψει τον εμφύλιον πόλεμον και να συνενώσει ψυχικώς τον λαόν»… Αμετανόητος έλεγε στις 23 του Ιούλη ο Σαμψών: «Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, με τη δική σου βοήθειαν και με τη μαχητικότητα των στρατευμένων τέκνων της Κύπρου επανεστατήσαμεν και ερρίψαμεν το προσωποπαγές καθεστώς του τέως Προέδρου. Εν συνεχεία η Τουρκία εξαπέλυσεν άνανδρον και απρόκλητον επίθεσιν εναντίον της Κύπρου μας…»

Στην Αθήνα πέφτει η δικτατορία υπό το βάρος της προδοσίας. Λυτρώθηκε ο ελληνικός λαός από το ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του Απριλιανού πραξικοπήματος, με τον κυπριακό λαό να πληρώνει το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

βιντεο-με-ελληνεσ-αιχμαλωτουσ-στα-αδα

Συνεννόηση των πραξικοπηματιών με τον εισβολέα

Η πραξικοπηματική ηγεσία της ΕΦ, όπως τονίζεται στο Πόρισμα, «καταγινόταν με την επιβολή του πραξικοπήματος και την καταστολή των επιμέρους εστιών αντίστασης», ενώ «η Τουρκία βρισκόταν στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της εκδήλωσης αποβατικής ενέργειας». Η προδοσία ήταν όμως τεράστια, όπως σημειώνεται στο Πόρισμα της Βουλής: «Η όποια λοιπόν πραξικοπηματική ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνιστούσε πρόκληση-πρόσκληση προς την Τουρκία. Θα έπρεπε λοιπόν να είχαν ληφθεί πρόσθετα και επαρκή μέτρα αποτροπής αυτού του ενδεχομένου, όπως η ενίσχυση των θέσεων της ΕΦ στις ακτές της Κερύνειας κατά προτεραιότητα και της Αμμοχώστου δευτερευόντως, η δημιουργία ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και η μεταφορά πρόσθετων ενισχύσεων από την Ελλάδα. Εκ των γεγονότων, αντίθετα, προκύπτει ότι όλες οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν τόσο η Χούντα όσο και η πραξικοπηματική ηγεσία της ΕΦ, αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση της ελληνικής άμεσης εμπλοκής στο πραξικόπημα, καθώς και στην αποδυνάμωση των θέσεων της ΕΦ στην περιοχή της Κερύνειας. (…) Τα πιο πάνω ήσαν μόνο μέρος αυτών των ενεργειών. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η διενέργεια του πραξικοπήματος και η ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ήταν όχι μόνο σε γνώση της Τουρκίας, αλλά, όπως αποκαλύπτει και σχετικό μνημόνιο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Χούντας Κ. Παναγιωτάκου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Τουρκμέν, υπήρχε συνομολογημένη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, το γεγονός ότι όχι μόνο δε λήφθηκαν προληπτικά μέτρα αλλά, αντίθετα, η πραξικοπηματική ηγεσία της ΕΦ προέβη σε ενέργειες, οι οποίες από στρατιωτικής άποψης δεν μπορεί να δικαιολογηθούν, επιβεβαιώνει τα περί ύπαρξης συμφωνίας και συνεννόησης…»

2AcMOiy

Την Παρασκευή, 19 του Ιούλη, είχαν κορυφωθεί οι φήμες για ενδεχόμενη τουρκική εισβολή. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρονταν στις προετοιμασίες που λάμβαναν χώρα στη Μερσίνα και στον επικείμενο απόπλουν του τουρκικού στόλου. Η Χούντα στην Αθήνα αλλά και η πραξικοπηματική ηγεσία στη Λευκωσία δεν ανησυχούσαν και δεν λάμβαναν μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας ενδεχόμενης ενέργειας. Μάλιστα, όπως επίσης σημειώνεται στο Πόρισμα, ενημέρωναν τους Κύπριους πραξικοπηματίες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τουρκική εισβολή. Την ίδια ώρα δίνονταν αδιανόητες στρατιωτικές εντολές που υποβοήθησαν τελικώς στην επικράτηση του εισβολέα. Ακόμη και τα πυροβολεία και τα πολυβολεία στην ακτογραμμή της Κερύνειας δεν επανδρώθηκαν…

Ακόμα και όταν είχε πια εκδηλωθεί η τουρκική απόβαση, η πραξικοπηματική ηγεσία του ΓΕΕΦ καθησύχαζε τους επικεφαλής των διαφόρων τμημάτων και μονάδων της ΕΦ πως πρόκειται για ασκήσεις εκφοβισμού και εντυπώσεων.


 

Ενενήντα ένας άνθρωποι, ένα χωριό από ήρωες

Τόσοι ήταν οι πεσόντες στρατιώτες που άφησε πίσω του το 361 ΤΠ στην Άσπρη Μούττη, όταν η Διοίκηση το εγκατέλειψε!

 «Παρά την εκεχειρία, το Τάγμα δεν έπαψε ποτέ να μάχεται».

Μαρτυρία από τον Κώστα Μοσφιλιώτη, επιζώντα στρατιώτη του 361 ΤΠ, για την προδοσία του 1974

«Ενενήντα ένας άνθρωποι χάθηκαν, ένα ολόκληρο χωριό από ήρωες. Ενενήντα ένας άνθρωποι αθώοι, αγνοί και αμόλυντοι να φεύγουν με ένα μεγάλο γιατί, άκλαφτοι, μέσα στα βουνά και τις χαράδρες του Πενταδακτύλου». Ακόμα ένα συγκλονιστικό κομμάτι από μια ακόμα συγκλονιστική μαρτυρία, όπως την καταθέτει στη «Χαραυγή» ο επιζών στρατιώτης του 361 Τ.Π., Κώστας Μοσφιλιώτης. Ο ίδιος αφηγείται:

«Η ιστορία του 361 Τ.Π., ή καλύτερα το Τάγμα της Άσπρης Μούττης, ήταν ένας τόπος εξορίας για τα πολιτικά πιστεύω (αριστερός – μακαριακός) όσων υπηρετούσαν τη θητεία τους στο στρατό την περίοδο του 1974. Τουλάχιστον της πλειοψηφίας. Το Τάγμα, με έδρα το Συγχαρί Κερύνειας, είχε τον 1ο Λόχο στο Δίκωμο, το 2ο Λόχο στην Άσπρη Μούττη και τον 3ο Λόχο μισό στη Μια Μηλιά και τον υπόλοιπο Εφεδρικό στον Άγιο Σάββα και έλεγχε τον ανατολικό τομέα, το θύλακα Κιόνελι – Λευκωσίας.

Στον πρώτο γύρο της εισβολής, στις 20 του Ιούλη, οι στρατιώτες του τάγματος με τα πενιχρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους κράτησαν τρεις μέρες, πολεμώντας ηρωικά, τα εδάφη που τάχθηκαν να υπερασπιστούν.

Αεροπορικά χωρίς αντιαεροπορικά, άρματα μάχης χωρίς αντιαρματικά. Σύγχρονος ατομικός οπλισμός εναντίον τυφεκίου τύπου Μαρτίνι. Και όμως πολεμούσαν με την ψυχή ξέροντας ότι όλα ήταν προδομένα.

Το 361 Τ.Π. έδωσε άγριες μάχες και είχε πολλά θύματα στην Άσπρη Μούττη και Κουτσοβέντη. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε, το Τάγμα δεν έπαψε λεπτό να μάχεται.

Τη νύχτα της 12ης Αυγούστου το Τάγμα αντικατέστησε το 241 Τ.Π. στην περιοχή Κλεπίνης Παχυάμμου.

Το πρωί της 14ης Αυγούστου το 361 Τ.Π. άρχισε να βάλλεται από ξηρά, θάλασσα και αέρα και έγιναν λυσσαλέες προσπάθειες για προώθηση των Τούρκων.

Το Τάγμα απάντησε με τα πενιχρά μέσα που διέθετε με αποτέλεσμα, μέχρι τις απογευματινές ώρες που δόθηκε εντολή για υποχώρηση, οι Τούρκοι να μην κατορθώσουν τίποτε. Οι στρατιώτες μαζί με τους αξιωματικούς τους κινήθηκαν προς το χωριό Κλεπίνη, όπου θα ήταν η Διοίκηση της Μονάδας, αλλά με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι ήταν απούσα, εγκαταλείποντας το πεδίο της μάχης και τους στρατιώτες από τις πρωινές ώρες. Οι Τούρκοι περικύκλωσαν το Τάγμα και από εκείνη την ώρα άρχισε η άτακτη υποχώρηση και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Οι στρατιώτες του 361, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, προσπαθούσαν μόνοι τους να φτάσουν στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, αφού η Διοίκησή τους τους εγκατέλειψε.

Ο κάθε επιζών στρατιώτης έχει να καταθέσει τη δική του συγκλονιστική μαρτυρία για το τι πέρασε. Το 361 Τ.Π. θα πληρώσει βαρύ τίμημα, το βαρύτερο.

Ενενήντα ένας άνθρωποι χάθηκαν, ένα ολόκληρο χωριό από ήρωες. Ενενήντα ένας άνθρωποι αθώοι, αγνοί και αμόλυντοι να φεύγουν με ένα μεγάλο γιατί, άκλαφτοι, μέσα στα βουνά και τις χαράδρες του Πενταδακτύλου.

Εάν μπορούσαν να ρωτηθούν οι στρατιώτες του 361 Τ.Π., νεκροί και ζωντανοί, πώς αποδίδουν με μια μόνο λέξη τι αισθήματα τούς προκάλεσε η όλη προδοσία, η απάντηση θα ήταν απλή και σημαντική: Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ».

kypros_den_xehno__article