Όταν μιλούν για «επιτεύγματα»

Της Κάλιας Ανδρέου

Κατά 30% χαμηλότερη ήταν η σύνταξη που έλαβαν οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αυτή των ανδρών το 2018, με την Κύπρο να ξεπερνά το ποσοστό αυτό, φτάνοντας στο 38,2%, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στο Λουξεμβούργο όπου οι γυναίκες έλαβαν 43% λιγότερη σύνταξη από τους άνδρες. Βάσει δηλαδή των δεδομένων αυτών, έχουμε περιθώρια να γίνουμε ακόμα χειρότεροι, όσον αφορά θέματα ίσης αντιμετώπισης ανδρών και γυναικών.

Την ίδια ώρα βλέπουμε να περνούν από μπροστά μας ανακοινώσεις του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίες αναφέρονται στη μη πρόθεση για καταφυγή του ίδιου του κόμματος «στην έπαρση και στον πανηγυρισμό για τα επιτεύγματα στην οικονομία της χώρας, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε πως υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί». Εκτός του ότι η πρώτη πρόταση αναιρεί αυτόματα τη δεύτερη στην προσπάθειά τους να δείξουν «μετριοφροσύνη», τα «επιτεύγματα» στην οικονομία παρουσιάζονται έως και κάπως παρεξηγημένα. Η ίδια ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι «η βελτίωση της οικονομίας της χώρας με την ανάπτυξη να έχει περάσει στην πραγματική οικονομία (…) συνεχίζεται».

Αν εννοούμε επίτευγμα στην οικονομία την αγορά άλλων 19 λιμουζινών, τότε έχουν δίκαιο οι του ΔΗΣΥ. Η οικονομία έχει βελτιωθεί τόσο, που από το 2015 ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που αγοράστηκαν για κρατικούς αξιωματούχους έχει φτάσει στα 50 έναντι συνολικού κόστους 1,8 εκατ. ευρώ.

Τώρα, αν μιλάμε για πραγματική οικονομία και για το πώς οι πολίτες βιώνουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, τότε ας ξεκινήσουμε από τους συνταξιούχους. Η ίδια έρευνα η οποία έδειξε την ανισότητα στις συντάξεις μεταξύ των δύο φύλων, αναφέρεται επίσης και στον κίνδυνο φτώχειας που βιώνουν οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους συνταξιούχους αυξάνεται σταδιακά από το 2013. Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 22,5% το 2018 (είναι δηλαδή το 6ο μεγαλύτερο στην ΕΕ).

Δεν θα μπορούσε επίσης να μη σχολιαστεί και το γεγονός ότι παρουσίασε αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση η απασχόληση στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020, με την αύξηση να τροφοδοτείται αποκλειστικά (!) από τους έκτακτους και ειδικότερα στον τομέα της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Δεν είναι σοβαρά θέματα όμως αυτά για την κυβέρνηση όταν προωθεί ανακοινώσεις στα Μέσα για τα επιτεύγματά της. Έγνοια της, στο παρόν στάδιο, τουλάχιστον, είναι η απαγόρευση αλκοόλ σε δημοσίους χώρους! Και είναι για να αναρωτιέται κανείς ποιους στην ουσία επιθυμεί να «κτυπήσει». Γιατί, δεν βλέπεις και συχνά κουστουμαρισμένους εκατομμυριούχους να κάθονται σε παγκάκια με ένα μπουκάλι μπίρας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy