Όταν οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες από τον κορονοϊό

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον κορονοϊό φαίνεται ότι θα πέσουν στην Κύπρο και δεν θα είναι επιπτώσεις που αφορούν κρούσματα ή ανθρώπινες ζωές. Αλλά επιπτώσεις που σημαδεύουν την πραγματικότητα σε τούτο τον τόπο που παραμένει μοιρασμένος από το 1974 και όπως έχει φανεί, κάποιους δεν θα τους χάλαγε καθόλου να παρέμεινε η κατάσταση ως έχει ή να προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παραπέρα στη διχοτόμηση. Δεκαέξι χρόνια μετά το άνοιγμά τους τα οδοφράγματα έκλεισαν το περασμένο Σάββατο έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης, προβάλλοντας την κίνηση αυτή ως προληπτικό μέτρο λόγω κορονοϊού.

Η μια πτυχή αφορά εν μέρει την αδυναμία των αρμόδιων να ελέγξουν αποτελεσματικά όλα τα οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στο κλείσιμο ορισμένων ώστε η διακίνηση να γίνεται μόνο σε μερικά από αυτά. Αλλά και πάλι ο τρόπος που γίνεται ο έλεγχος δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα, ενώ ενισχύει και τις φωνές ότι ο κορονοϊός αποτελεί στην ουσία προφάσεις εν αμαρτίαις. Επίδειξη ταυτοτήτων για όσους από τις ελεύθερες περιοχές εισέρχονται στα κατεχόμενα, σάμπως και στην ταυτότητα του καθενός αναγράφεται εάν έχει τον ιό. Με την επιστροφή ένας νοσηλευτής/μια νοσηλεύτρια ελέγχει τον πυρετό. Αλήθεια είναι δυνατόν μετά την παρέλευση ορισμένων ωρών να ανεβάσεις πυρετό; Ή έστω να έχεις κάποια άλλα συμπτώματα; Επιπλέον είναι και η απόφαση ότι τα δεδομένα θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα οδοφράγματα να παραμείνουν κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα αφού η επιδημία του κορονοϊού δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα.

Είναι η ανακοίνωση του εθνικιστικού, νεοναζιστικού ΕΛΑΜ που πανηγυρίζει για την απόφαση αυτή και σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι κλείνουν 4 οδοφράγματα, ως μέτρο πρόληψης κατά του κορονοϊού είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που άσκησε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.). Οι πιέσεις αυτές κορυφώθηκαν το πρωί (28/02/20) από τον πρόεδρο του Κινήματός μας, κ. Χρίστου, στα πλαίσια εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου μεταξύ άλλων κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, απαιτώντας το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αφού αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον».

Και από την άλλη είναι και τα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων κ.λπ. Όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν σε συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα πέρα από αυτά που αφορούν την υγεία. Κάλλιστα όλα θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε πρωτίστως ενημέρωση, αλλά και συνεννόηση της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία. Όμως με όλα αυτά όπως εξελίσσονται και την περιρρέουσα, ναι οδηγούν σε αντιδράσεις και ναι θυμίζουν άλλες εποχές. Kαταγράφεται μια πρωτοφανής έξαρση του εθνικισμού μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, μια καταγραφή επικίνδυνων φαινομένων και που ναι έχουν την κυβερνητική συμπάθεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy