Όταν ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ προειδοποιούσε…

Του Κώστα Κωνσταντίνου

«Στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και απειλές, αλλά και ευκαιρίες», έλεγε κάποτε ο Νίκος Αναστασιάδης. Φυσικά όχι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ήταν το -μακρινό πλέον- 2008 όταν ο κ. Αναστασιάδης υποστήριζε ότι τα χρονικά ορόσημα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

Σήμερα, μετά από την πενταετή διαχείριση του Κυπριακού από τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εύλογα διερωτάται κάποιος για το κατά πόσο διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια σοβαρή ευκαιρία για επίτευξη συνολικής λύσης.

Μήπως απέμειναν οποιαδήποτε ορόσημα πάνω στα οποία μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι ουσιαστικό και τα οποία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν θετικά ως προς την έκβαση μιας νέας διαδικασίας; Με τη λογική των οροσήμων, το 2020 όταν οι Τουρκοκύπριοι θα προσφύγουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους ηγέτη, θα μπορούσε να είναι τέτοιο. Θα μπορούσε, εάν το περιβάλλον στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ήταν αυτό του 2004, όταν οι Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας λύση και ένταξη στην ΕΕ.

Πλέον στην τουρκοκυπριακή λεγόμενη βουλή, οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν, η δεξιά ενδυναμώνεται, οι έποικοι αποκτούν «επίσημη» φωνή, ο κ. Οζερσάι ο οποίος επικαλείται λύσεις -outside the box- κόπτεται ότι αποτελεί λεγόμενο «κυβερνητικό» εταίρο. Παραφράζοντας τη θέση του κ. Αναστασιάδη του 2008, πλέον μπορεί κάποιος να υποστηρίξει σήμερα ότι ζούμε στον αστερισμό των αδιεξόδων και των απειλών. Και όταν λέμε απειλές, εννοούμε τόσο επί του εδάφους όσο και εντός της θαλάσσης.

Χάρτες αποσύρονται, προτάσεις εγκατάστασης των Μαρωνιτών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουρκικά πλοία παρακωλύουν την πορεία των διερευνητικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ευτυχώς δηλαδή που αποκτήσαμε και το πλοίο ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ. Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε, σκόπιμα θεωρώ, να οδηγήσει τα πράγματα σε μια προεκλογική χωρίς θέμα Κυπριακού στην ατζέντα.

Η προεκλογική και οι εκλογές τελείωσαν. Θα συνεχίσει το πολιτικό ζήτημα να παραμένει «παρκαρισμένο» στο αδιέξοδο πίσω από την πολυκατοικία; Θα συνεχίσουν οι δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές να «κάθονται»; Πότε και κάτω από ποια δεδομένα θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Ακιντζί ο κ. Αναστασιάδης; Τι έχει να πει ακριβώς στο Εθνικό Συμβούλιο με την ανυπαρξία εξελίξεων ο Πρόεδρος; Μπορεί σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει όσα έλεγε τότε, στο μακρινό 2008, ότι τέλος πάντων στην πολιτική υπάρχουν ευκαιρίες; Στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία.

Το πότε θα εμφανιστεί ξανά τέτοιου βεληνεκούς ευκαιρία ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Ένα είναι το σίγουρο. Χωρίς άμεση επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, θα συνεχίσουν να υπάρχουν αδιέξοδα και απειλές. Το ορόσημο του 2020 πλησιάζει. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πολύ επικίνδυνα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy