Ουδέν μεμπτόν…

  69

  Της Νίκης Κουλέρμου

  Είχε κανένας αμφιβολία ότι το πόρισμα της ΜΟΚΑΣ δεν θα ήταν «αθωωτικό» για τον Πρόεδρο και το (πρώην) δικηγορικό του γραφείο; 

  Κατ’ αρχήν μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο της «διασύνδεσης» του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας με εταιρείες που ήταν ύποπτες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, έσυρε τα εξ αμάξης σε όσα ΜΜΕ αποτόλμησαν να αναδημοσιεύσουν αυτές τις πληροφορίες. Υπήρξε μάλιστα ισχυρισμός ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα και ότι τα όσα δημοσιεύθηκαν προέρχονταν από «ελληνικά χέρια»…

  Δεύτερον: Το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ήταν ο λόγος και η αιτία που οι τράπεζες πήραν στο λαιμό τους ολόκληρη την κυπριακή οικονομία και οδήγησαν την κοινωνία και το βιοτικό της επίπεδο στο βάραθρο. Έτσι και η ελάχιστη νύξη ή παραδοχή από επίσημα χείλη περί της διασύνδεσης με τέτοιου είδους εταιρείες θα ήταν ένα (ακόμα) απονενοημένο διάβημα… Θα ήταν η βούλα και υπογραφή ότι «καλά μας έκαναν» και μας τιμώρησαν με το περίφημο μνημόνιο, από το οποίο η πλειοψηφία του λαού ακόμα υποφέρει.

  Το θέμα ωστόσο, όπως θάλεγε κι ο Πρόεδρος, δεν είναι μόνο νομικό. Είναι και ηθικό. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΜΟΚΑΣ για το πόρισμα παραπέμπει στο δημοσίευμα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού, σύμφωνα με το οποίο  «δύο εταιρείες, η Batherm Ventures Ltd, η οποία είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και η Matias Co Ltd, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, φαίνεται να είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο “Troika Laundromat”. Στο δημοσίευμα του OCCRP γινόταν αναφορά σε δύο συναλλαγές, στις οποίες εμπλέκεται το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και Συνέταιροι ΔΕΠΕ, παρέχοντας υπηρεσίες ως ακολούθως:

  (α) Οι εταιρείες Batherm Ventures Ltd και Matias Co Ltd συμφώνησαν από κοινού τον Φεβρουάριο του 2007 να αγοράσουν τις εταιρείες Energostoyinvest-Holding για το ποσό των ΗΠΑ $220 εκατομμυρίων, το οποίο καταβλήθηκε στην Gotland Industrial Inc (εγγεγραμμένη στο BVI).

  (β) Κατά την περίοδο 23/8/2007 – 17/06/2008 η Batherm Ventures Ltd μετέφερε το ποσό των ΗΠΑ $96 εκατομμυρίων στην εταιρεία Delco Networks S.A. (εγγεγραμμένη στο BVI) με σκοπό να επενδύσει κεφάλαια της πρώτης, με βάση σχετική συμφωνία.

  Τα πιο πάνω ποσά μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στη Λιθουανική Τράπεζα UKIO BANKA, η οποία έχει τεθεί υπό εκκαθάριση από τις Αρχές της Λιθουανίας».

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του (πρώην) δικηγορικού γραφείου του Προέδρου στις 27/8/2019, υπάρχει παραδοχή για την ανάμιξη του γραφείου στη διαχείριση των συγκεκριμένων εταιρειών.

  Σήμερα η ΜΟΚΑΣ, με το πόρισμά της, λέει ότι «το εν λόγω Δικηγορικό Γραφείο, όπως προκύπτει από την έρευνα, παρέσχε επαγγελματικές υπηρεσίες σε εταιρείες/πελάτες του εν λόγω Δικηγορικού Γραφείου, με μεγάλο οικονομικό και διεθνές επιχειρηματικό εκτόπισμα και δεν προκύπτουν υποψίες για εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με τις συγκεκριμένες συναλλαγές».

  Ο καθένας λοιπόν μπορεί να κρίνει το πόρισμα. Το γεγονός είναι ένα: Οτι χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια να πείσουμε εαυτούς και αλλήλους, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι η Κύπρος, με ή χωρίς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο πηδάλιο, είναι καθαρή. Είτε από βρόμικο χρήμα είτε από χρυσά διαβατήρια. Δυστυχώς είμαστε ψηλά στη διεθνή κλίμακα σε ό,τι αφορά στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αν αυτό λέει κάτι.