Ούτε χθες βγήκε άσπρος καπνός από τις επαφές Λουτ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος «πρέπει να είναι πειστικός» για την πολιτική του βούληση

Ούτε και χθες βγήκε άσπρος καπνός από τις συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, κας Τζέιν Χολ Λουτ, με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί. Υπήρξαν όμως κάποιες εξελίξεις που συναρτώνται άμεσα με την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, όπως η αναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, οι επόμενες επαφές της κας Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις και η συνάντηση που θα έχει σήμερα στην Άγκυρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το αρνητικό στις εξελίξεις είναι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τον τερματισμό των οποίων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε σαφώς ως προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε θετική τη δήλωση Αναστασιάδη ότι είναι έτοιμος ακόμα και τώρα να πάει στο διάλογο, πλην όμως παρατήρησε πως ο Πρόεδρος «πρέπει να πείσει την κυρία Λουτ με εκείνα τα οποία της λέει κατ’ ιδίαν και να πείσει κατ’ επέκταση και τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα.

Ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία στο Κυπριακό». Επαναβεβαιώνοντας τη βούλησή μας με πειστικό τρόπο καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μπορεί να αντιμετωπίσουμε τετελεσμένα όπως η προκλητική συμπεριφορά του Barbaros, όπως σημείωσε ο Α. Κυπριανού.

Υπενθύμισε πως όταν η Τουρκία απείλησε το 2011 ότι θα έστελνε το Seismic τότε για να κάνει τις έρευνες στην ΑΟΖ μας και ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντέδρασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και δεν κατάφερε το Seismic να βγει καν από το λιμάνι της Τουρκίας. Και αυτό επειδή, όπως εξήγησε, επαναβεβαιώναμε τότε τη βούλησή μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συζήτηση του Κυπριακού και θεωρούσαν ότι υπήρχε η απαραίτητη πολιτική βούληση από τη δική μας την πλευρά και ότι οι ευθύνες βάραιναν την άλλη πλευρά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος μιλούσε μετά από τη συνάντηση με την Παγκοινοτική Κίνηση Ζώδιας ρώτησε για ακόμα μία φορά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών: «Μας έλεγαν κατ’ επανάληψη ότι έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Πώς απαντούν λοιπόν σε αυτήν την τουρκική προκλητικότητα; Δεν υπαινίσσομαι ότι θα πρέπει να αντιδράσουν με στρατιωτικό τρόπο.

Μας λέει ο Υπ. Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον άκουσα σήμερα το πρωί, ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και υπάρχουν οι απαραίτητες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των αντιδράσεων; Βλέπουμε το Barbaros να κινείται στα αδειοδοτημένα οικόπεδα και να μην αντιδρά κανένας στη διεθνή κοινότητα. Όλα αυτά μας ανησυχούν». Ο Α. Κυπριανού διεμήνυσε προς τον ΔΗΣΥ ότι βάση για να σφυρηλατηθεί η ενότητα «είναι τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, οι διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να υποχωρήσει από αυτές του τις θέσεις για χάρη μιας παρεξηγημένης αντίληψης περί ενότητας».

Συνάντηση με Ακιντζί

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συζήτηση όπως προχώρησε με την κα Λουτ δεν άγγιξε ακόμα διαδικαστικά ζητήματα. Άγγιξε όμως τα θέματα που αφορούν τις εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τις οποίες θα έχει επαφές η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Προδρόμου επισημοποίησε το ενδιαφέρον του Προέδρου να επικοινωνήσει τις επόμενες ημέρες με τον κ. Ακιντζί προκειμένου να συναντηθούν. Εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να ξανασυζητήσουν το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας νοουμένου ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν απέκλεισε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις συνιστώσες πολιτείες, νοουμένου ότι θα διασφαλιστεί η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη διακυβέρνηση.

Νίκη Κουλέρμου

Άτυπο 8σέλιδο έγγραφο είχε μαζί της η κα Λουτ

Πληροφορίες που μετέδωσε ψες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha Νews αναφέρουν ότι η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κα Λουτ, παρουσίασε άτυπο έγγραφο, έκτασης 8 σελίδων. Το έγγραφο δεν κατατέθηκε διότι δεν ικανοποίησε καθόλου τις θέσεις Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Πρόεδρος ζήτησε -διά της Λουτ- από τον Μουσταφά Ακιντζί να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του επί του πλαισίου Γκουτέρες, ενώ με τη βοήθεια του κ. Μαυρογιάννη ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε αποσπάσματα από τα πρακτικά συναντήσεων στο Κραν Μοντανά. Μετά την αντίδραση Αναστασιάδη το έγγραφο δεν παραλήφθηκε, με τον Πρόεδρο να δηλώνει ότι θέλουμε να περάσουμε το ξεκάθαρο μήνυμα για τις δικές μας θέσεις -και ένα είναι το μήνυμα- ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα το διάλογο από κει που διεκόπη τον Ιούλιο του 2017.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανταπόκριση και μηνύματα από την άλλη πλευρά, όχι μόνο την τουρκοκυπριακή, αλλά και την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού, θα είναι θετικά.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «άλλο είναι η διαμόρφωση του πλαισίου αναφοράς, ή όπως άλλως μπορεί να το ονομάσουμε, και άλλο η έναρξη του διαλόγου, αν και εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις». Επανέλαβε εξάλλου την ετοιμότητά του για να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Ακιντζί γιατί δεν συναντήθηκαν…

Η πολιτική ισότητα συζητήθηκε μεταξύ Λουτ και Ακιντζί

Δεσμευμένος παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί
Δεν θα προσφέρει υπηρεσία προς την κατεύθυνση της έναρξης της διαδικασίας η υποχώρηση πρωτίστως από την πολιτική ισότητα, αλλά και από τις συμφωνίες στις οποίες υπήρξε κατάληξη μέχρι σήμερα, σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Στη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε το απόγευμα, μετά και τη λήξη της συνάντησης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Μπουρτζιού αναφέρεται στο τι συζήτησαν σήμερα Ακιντζί – Λουτ σημειώνοντας ότι εκ των ων ουκ άνευ για την τ/κ πλευρά είναι η αποδοχή της πολιτικής ισότητας και αυτό τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί και σήμερα στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κα Λουτ, δίδοντας διάφορα παραδείγματα για τη σημασία αυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, ο Μουσταφά Ακιντζί συνέχισε τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την κα Λουτ για τη δημιουργία ενός κοινού εδάφους, «παραμένοντας δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος, έχοντας μια εποικοδομητική στάση με φραστική συνέπεια».

Σε οποιαδήποτε ομοσπονδιακή λύση είναι ξεκάθαρο, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχέση πλειοψηφίας – μειοψηφίας. «Η πολιτική ισότητα των Τ/κ και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι βασική. Η αφοσίωση σε αυτή την αρχή είναι αναπόφευκτη για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι όροι αναφοράς».

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Ακιντζί θα συναντηθεί με την «κυβέρνηση» και σε σύντομο διάστημα θα συγκαλέσει συνεδρία της «βουλής» για να ενημερώσει.

Ισχυρός υποστηρικτής της λύσης ΔΔΟ το Ηνωμένο Βασίλειο

Υποστηρίζει τις διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου και ενθαρρύνει τα μέρη να σημειώσουν πρόοδο
Τη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο στη συνεργασία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο επισημαίνει σε επιστολή-απάντηση προς την πρόεδρο του Συνδέσμου Ριζοκαρπάσου στη Βρετανία ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, λόρδος Άχμαντ, που έχει αρμοδιότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην απαντητική επιστολή ο υφυπουργός επαναδιατυπώνει την πεποίθηση της βρετανικής πλευράς ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων που έθετε η κα Καραολή είναι «μέσω μίας δίκαιης και με διάρκεια λύσης» του κυπριακού ζητήματος. Ο λόρδος Άχμαντ προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας «ισχυρός υποστηρικτής» της λύσης που θα βασίζεται «στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η επιστολή επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη, η διάσκεψη για την Κύπρο σημείωσε «σημαντική πρόοδο». Το Foreign Office «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση από όλες τις πλευρές σε μία λύση με διάρκεια, ενστερνίζεται την άποψη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι οι προοπτικές για μια λύση παραμένουν ζωντανές και καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν σε βάθος διαβουλεύσεις επί μίας οδού προς τα εμπρός».

Η επιστολή σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου και αναφέρεται σε «παραγωγική» συνάντηση του Υπουργού Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, με την Τζέιν Χολ Λουτ στις 8 του περασμένου μήνα, τη δεύτερη συνάντηση μετά από εκείνην του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένα στο να σημειώσουν πρόοδο προς μία λύση. Αυτό θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πραγματική πολιτική βούληση κρίνουμε ότι μία συμφωνία παραμένει εφικτή», σημειώνεται.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy