Ούτε μια κουβέντα δεν έχει κάνει ο Αναστασιάδης με τους αρχηγούς

44

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αυτή θα εκφραστεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πώς επαναρχίζουν οι συνομιλίες, είναι κρίσιμη και σημαντική. Η θέση μας θα συμπεριληφθεί στην έκθεση που ετοιμάζει ο κ. Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και στην έκθεση ανανέωσης της ειρηνευτικής δύναμης που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο -υπήρξαν ήδη σκέψεις για μείωση ή αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει και να ακούσει τους αρχηγούς των κομμάτων πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Αποφάσισε να χειριστεί το Κυπριακό εντελώς μόνος του. Αν λάβουμε υπόψιν και τη ρητορική Αναστασιάδη, ο οποίος άρχισε να μιλά περί «επανατοποθέτησης» του Κυπριακού, αλλά και ότι δεν αναμένει κάτι σημαντικό από τη Νέα Υόρκη, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε.

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, ήταν ξεκάθαρη ότι η ευθύνη για το πώς θα προχωρήσει το Κυπριακό ανήκει στις δύο πλευρές και ότι «εναπόκειται στους δύο ηγέτες να δείξουν το δρόμο» για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η μόνη πολιτική δύναμη που ανησυχεί και αγωνιά για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό, η οποία θα καθορίσει και το μέλλον των επόμενων γενιών είναι το ΑΚΕΛ. Μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πείσει όχι με ευχές και διακηρύξεις, αλλά με έμπρακτη πολιτική βούληση τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι είμαστε έτοιμοι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά και ότι είμαστε έτοιμοι εάν υπάρξει και η ανάλογη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά να φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση.

Το ΑΚΕΛ και όσοι πραγματικά θέλουν λύση και επανένωση, ανεξάρτητα σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκουν, αγωνιούν πραγματικά από τις παλινδρομήσεις Αναστασιάδη και τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη. Γιατί εάν δεν υπάρξει κινητικότητα και συνομιλίες, τότε το Κυπριακό θα μπει στο «ψυγείο» και τα τετελεσμένα στα κατεχόμενα θα εδραιώνονται, θα αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού και θα τεθεί στο τραπέζι η διχοτόμηση.