Ούτε ψωμί στη Στέγη Τυφλών καταγγέλλει η Ομοσπονδία τους

180

Μείζον πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο καταγγέλλει η ΠΟΤ

Ούτε ψωμί στους ξενώνες… Τα σεντόνια τα αγοράζουν οι ίδιοι οι τρόφιμοι της Στέγης Τυφλών. Κάθε μήνα βρίσκονται υπό την απειλή διακοπής ηλεκτρισμού λόγω του μεγάλου χρέους. Η ίδια η γιατρός που φροντίζει τους τρόφιμους παραμένει επί 10 μήνες απλήρωτη. Αυτά ήταν ανάμεσα στα όσα καταγγέλθηκαν χθες στην κινητοποίηση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών (ΠΟΤ) στη Σχολή Τυφλών, ενώπιον δημοσιογράφων και βουλευτών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΤ, κ. Χριστάκης Νικολαΐδης, κατήγγειλε όλα τα πιο πάνω όπως και το ότι οι προμηθευτές της Σχολής και της Στέγης μένουν απλήρωτοι για μήνες. Μόνο σε έναν προμηθευτή τροφίμων εκκρεμεί χρέος 10.000 ευρώ, ανέφερε. Κατήγγειλε επίσης ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ευημερίας Τυφλών (ΠΑΣΕΤ) συλλέγει χρήματα για τους τυφλούς τα οποία κατατίθενται σε περισσότερους από δεκαπέντε διάσπαρτους λογαριασμούς.

Υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο το κλείσιμο της Στέγης Τυφλών αλλά της ΠΟΤ και ο στραγγαλισμός της ώστε η τεράστια περιουσία που υπάρχει να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους εκτός από τις ανάγκες των τυφλών και για αλλότριους σκοπούς. Η στάση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο ο ΠΑΣΕΤ ενεργεί με πολιτικές οδηγίες και κατεύθυνση για προώθηση άλλου προγραμματισμού για τους χώρους τόσο της Στέγης Τυφλών όσο και της Σχολής που βρίσκονται σε προνομιακή περιοχή, αφού όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης από το 2013 που διορίστηκε το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΤ δεν υπήρξε καμιά οικονομική ενίσχυση της ΠΟΤ, δεν δαπανήθηκαν κονδύλια για συντήρηση της Στέγης Τυφλών, δεν πληρώνονται καν προμηθευτές ενώ τα προγράμματα για τους τυφλούς υποβαθμίζονται συνεχώς. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΠΑΣΕΤ καθαίρεσε το ανώτατο σώμα των τυφλών και διέγραψαν το πρόεδρό της, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ΠΟΤ συμπροεδρεύει με την οργάνωση τυφλών της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών.

Αναπάντητες 10 επιστολές στον Πρόεδρο

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΠΟΤ απέστειλε μέχρι στιγμής δέκα επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παραμερίζει προκλητικά την ΠΟΤ, ενω η ΠΑΣΕΤ παρά τις ενέργειές της δεν έχει απολύτως καμία επίπτωση. Επιστολές της οργάνωσης και τεκμηριωμένα υπομνήματα για αύξηση και επέκταση των πενιχρών επιδομάτων των τυφλών, που ούτε καν συγκρίνονται με αντίστοιχα που καταβάλλονται σε άλλες χώρες στην Ευρώπη για διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου, καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης. Αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις και υπόσκαψη πίσω από κλειστές πόρτες την ενεργό εμπλοκή των τυφλών και την πλήρη και ουσιαστική διαβούλευση μαζί τους για τα όσα τους αφορούν. Ταυτόχρονα, ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για προκλητική αδιαφορία από το κράτος να εναρμονιστεί με πολιτικές που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους, τα μοναδικά δύο κόμματα με τα οποία δίδονται μάχες για τα δικαιώματα των τυφλών. Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο Γιώργος Περδίκης μετέφεραν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους, ενώ τάχθηκε υπέρ του αγώνα τους και το ΔΗΚΟ, με την παρουσία του Παύλου Μυλωνά.

Άννα Μισιαούλη