Παγιδευμένοι στο συνονθύλευμα ψεμάτων και αντιφάσεών τους οι κυβερνώντες

Σε ένα δίχτυ ψεμάτων, αντιφάσεων ακόμα και αυτοδιαψεύσεων μπλέχτηκαν οι κυβερνώντες αφήνοντας βεβαίως εκτεθειμένο θεσμικά, πολιτικά, νομικά και ηθικά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή Θεσμών:

•Το συμβόλαιο, το οποίο φέρει την υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη, έχει προχρονολογημένη ημερομηνία αφού δεν υπογράφτηκε στις 10 Απριλίου 2014, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, αλλά σε μεταγενέστερο άγνωστο χρόνο.

•Κατά τον ουσιώδη χρόνο το θέμα δεν το χειριζόταν ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Παναγιώτης Αντωνίου, όπως λέχθηκε στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας (ημερ. 31/10/2014), αλλά είχε ανατεθεί στον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου Μακάριο Δρουσιώτη…

•Οι αρμόδιοι θεσμοί του κράτους, οι οποίοι είχαν την ευθύνη του ελέγχου -Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής και Γενική Λογίστρια- έλαβαν γνώση σχετικά με τους όρους του συμβολαίου τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα.

Σκοτεινά μυστικά

Οι νέες σοβαρές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στις δύο προηγούμενες -την αφαίρεση της επίμαχης ρήτρας σε σχέση με το ασυμβίβαστο και την αλλαγή της παραγράφου σε σχέση με το μισθό της Χρ. Γιωρκάτζη- προσδίδοντας σαφώς διαφορετική και πολύ μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα. Και αυτό επειδή προκύπτει πλέον το εύλογο ερώτημα τι κρύβεται πίσω από τις πιο πάνω παρατυπίες;

Εάν τα πιο πάνω συνδυαστούν δε με τις καταγγελίες της Διοικητού Χρ. Γιωρκάτζη ότι δέχτηκε πιέσεις και εκβιασμούς για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η υπόθεση κρύβει ακόμη πολλά μυστικά.

 

Ξετυλίγοντας το κουβάρι

Η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ήταν θυελλώδης, με τους κρατικούς αξιωματούχους να πέφτουν συχνά σε αντιφάσεις. Επίσης υπήρξαν αλληλοαμφισβητήσεις, εκατέρωθεν διαψεύσεις μέχρι και αυτοδιαψεύσεις.

Μεταξύ άλλων, ενώ τις προηγούμενες μέρες η Χρ. Γιωρκάτζη δήλωνε ότι της είχαν σταλεί δύο συμβόλαια από το Προεδρικό και ότι τελικά επιλέχθηκε το δεύτερο, χωρίς την επίμαχη ρήτρα για το ασυμβίβαστο και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ένεκα της εμπλοκής συγγενικών της προσώπων (σ.σ.: θυγατέρα) σε θέματα τα οποία αφορούν την Κεντρική Τράπεζα, χθες η Διοικητής τα άλλαξε και είπε ότι της είχε σταλεί μόνο ένα συμβόλαιο. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ευθέως κατά πόσον οι αλλαγές έγιναν από την ίδια ή από το Προεδρικό, ενώ αντί αυτού είπε ότι στην απαντητική της επιστολή προς το Προεδρικό είχε στείλει μαζί και ένα σημείωμα με τις παρατηρήσεις της επί του συμβολαίου.

 

Η Χρ. Γιωρκάτζη δεν θυμάται…

Επίσης η Χρ. Γιωρκάτζη είπε ότι δεν… θυμάται πότε ακριβώς υπέγραψε το συμβόλαιο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλαδή εάν το υπέγραψαν στις 10 Απριλίου 2014, όπως αναγράφεται στο έγγραφο, ή άλλη μέρα.

 

…ο Αβ. Νεοφύτου γνώριζε

Στο σημείο αυτό υπήρξε παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ισχυρίστηκε ότι το συμβόλαιο είχε υπογραφεί στις 8 Απριλίου 2014 και όχι μετά. Ωστόσο όπως παραδέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου, μέχρι τις 10 Απριλίου 2014 που ο ίδιος είχε αναχωρήσει για το εξωτερικό δεν είχε υπογραφεί κανένα συμβόλαιο. Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει πότε υπογράφηκε το συμβόλαιο αφού μετά τις 10 Απριλίου 2014 το θέμα ανατέθηκε στον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου Μακάριο Δρουσιώτη.

Να σημειώσουμε ότι σε κάθε σενάριο, είτε ευσταθεί ο ισχυρισμός του Αβ. Νεοφύτου είτε του Π. Αντωνίου, υπάρχει παρατυπία αφού: Εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Αβ. Νεοφύτου σημαίνει ότι το συμβόλαιο είναι μεταχρονολογημένο, ενώ εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Π. Αντωνίου, το συμβόλαιο είναι προχρονολογημένο…

 

 

Σε άλλη χώρα θα έπεφταν κυβερνήσεις!

Μείζον θέμα προκύπτει και από τα όσα κατήγγειλε η Χρ. Γιωρκάτζη -μετά τις αποκαλύψεις σε σχέση με το συμβόλαιο- ότι δέχτηκε πιέσεις και απειλές από οικονομικά συμφέροντα.

Η Χρ. Γιωρκάτζη ερωτηθείσα χθες από μέλη της Επιτροπής δεν απέσυρε τις καταγγελίες, αλλά είπε ότι επί του παρόντος δεν έχει αποδείξεις και ότι όταν θα έχει θα τις διαβιβάσει στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού και Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισαν το θέμα ως ιδιαίτερα σοβαρό και ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

«Εάν οι αιχμές αφορούν ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα η κα Γιωρκάτζη πρέπει να αναφερθεί με παρρησία σε ποια ζητήματα υπονοούσε […] το ζήτημα είναι σοβαρό και δεν μπορεί να αφεθεί να πέσει στα μαλακά», είπε ο Αρ. Δαμιανού, ενώ η Ε. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι «σε άλλες χώρες θα έπεφταν κυβερνήσεις μετά από τέτοιου είδους καταγγελίες».

 

 

Αποκαλύψεις σοκ

• Το συμβόλαιο δεν υπογράφτηκε στις 10 Απριλίου, όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο, αλλά μεταγενέστερα.

• Κατά τον ουσιώδη χρόνο το θέμα δεν το χειριζόταν ο Παναγιώτης Αντωνίου, αλλά είχε ανατεθεί στον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου, Μακάριο Δρουσιώτη.

• Οι αρμόδιοι θεσμοί -Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής και Γενική Λογίστρια- έλαβαν γνώση σχετικά με τους όρους του συμβολαίου τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα.

• Αγνωστο ποίος και γιατί άλλαξε του όρους στο συμβόλαιο της Χρ. Γιωρκάτζη.

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy