Παγκόσμια κατακραυγή για την εγκληματική επίθεση στη Συρία

247

•Μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση σήμερα στη Λευκωσία, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία

«Κάτω τα χέρια από τη Συρία». «Σταματήστε τον πόλεμο». «Φονιάδες των λαών».

Φιλειρηνιστές από όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους καταδικάζοντας την αιματοχυσία στη Συρία και αξιώνοντας την παγκόσμια ειρήνη. Μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία. Το ΑΚΕΛ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης έξω από την αμερικανική Πρεσβεία, στις 18:0ο.

«Η αιματοχυσία στη Συρία πρέπει να τερματιστεί. Απαιτούμε να τερματιστούν οι συγκρούσεις και οι παρεμβάσεις στη Συρία. Απαιτούμε η Κύπρος να μη λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ζητούμε όπως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας λάβει όλα τα μέτρα, έτσι ώστε οι βρετανικές βάσεις, καθώς και αεροδρόμια και λιμάνια να μη χρησιμοποιηθούν από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την πολεμική επίθεση στη Συρία», αναφέρει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, καλώντας όλους να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Και ενώ στο παγκόσμιο οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις διαδέχονται η μια την άλλη, οι ΗΠΑ χθες σε μια άλλη επίδειξη ισχύος προειδοποίησαν για νέες επιδρομές, με την πρόφαση και πάλι της χρήσης χημικών από το συριακό καθεστώς. Το δε Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από την εγκληματική επίθεση στη Συρία, προκαλώντας περαιτέρω το λαϊκό αίσθημα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να τραβήξουν και πάλι πιστόλι», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί σύμμαχοί του δήλωσαν χθες πως πέτυχαν οι βομβαρδισμοί τους εναντίον της Συρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες επιδρομές σε περίπτωση υποτροπής εκ μέρους της Δαμασκού, παρά την οργή της Μόσχας, η οποία καταγγέλλει μια «επίθεση».  «Αποστολή εξετελέσθη!» ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ -όπως είχε κάνει το 2003 ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, ο οποίος είχε τότε ανακοινώσει πρόωρα το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. 

«Με όπλα δεν σταματά ο πόλεμος»

Στο μεταξύ, συνέρχονται σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις εξελίξεις γύρω από τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. Δύο από τα μέλη της διαφοροποιήθηκαν από την αναγκαιότητα χάραξης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και συντάχθηκαν στο πλευρό του Αμερικανού Προέδρου. Η αυτόνομη δράση της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν αναμένεται ωστόσο ότι θα προβληματίσει τη συνάντηση των «27», τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν, στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι μόνες χώρες από την ΕΕ που έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να συμμετάσχουν σε ένα στρατιωτικό πλήγμα, ήταν δική τους απόφαση να συμμετάσχουν, όχι όπως πέρσι, τον Απρίλιο του 2017, που οι Αμερικανοί έδρασαν μόνοι τους», υπενθυμίζει. «Νομίζω όμως ότι αυτό δεν θα μας εμποδίσει να πάρουμε κοινή θέση και να ενισχυθούμε διπλωματικά. Ξέρετε ότι στις 25 Απριλίου η ΕΕ οργανώνει στις Βρυξέλλες διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, αλλά και για να τονώσει την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν η Γαλλία και η Βρετανία. Ξέρουν και οι δύο αυτές χώρες ότι με όπλα δεν μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία».

Συζήτηση του σχεδίου Γαλλίας-ΗΠΑ-Βρετανίας στο Σ.Α.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσαν το Σάββατο στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με διπλωμάτες. Οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν ημερομηνία για να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό, καθώς το Παρίσι επιθυμεί να δώσει χρόνο για μια «πραγματική διαπραγμάτευση», ανέφερε μια διπλωματική πηγή. Στο θέμα των χημικών, το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «καταδικάζει απερίφραστα τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και καταλογισμού ευθυνών «με βάση τις αρχές της αμεροληψίας και του επαγγελματισμού». Επιπρόσθετα, απαιτεί από το συριακό καθεστώς να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το σχέδιο ξεκινά ζητώντας να καθοριστεί μια «βιώσιμη εκεχειρία» και όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εφαρμογή αυτής. Παράλληλα, «αξιώνει απεριόριστη ανθρωπιστική πρόσβαση» σε όλη τη Συρία και τη δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες». Στο πολιτικό πεδίο, το σχέδιο «απαιτεί από τις συριακές Αρχές να συμμετάσχουν σε ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με εποικοδομητικό τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις» βάσει των τελευταίων συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Γενεύη στις 3 Μαρτίου. Τέλος, το σχέδιο ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναφέρει για την εφαρμογή του εντός 15 ημερών από την υιοθέτησή του.

«Η Δύση κατέστρεψε την πιθανότητα για πολιτική λύση»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε χθες στον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί ότι το ενδεχόμενο συνέχισης των πυραυλικών επιθέσεων της Δύσης κατά της Συρίας θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο. Οι δύο Πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στη Συρία, μετά την πραγματοποίηση των χθεσινών πυραυλικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία ως αντίποινα για τη φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο. Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν ότι οι βομβαρδισμοί της Δύσης κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι αν τέτοιες ενέργειες που παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ συνεχιστούν, τότε θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια κατάσταση χάους τις διεθνείς σχέσεις», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

ΗΠΑ προειδοποιούν Ρωσία με νέες κυρώσεις

Ένα νέο κύκλο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως υποστήριξε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Η Χέιλι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Μάλιστα, όπως τόνισε, αυτές θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Ατυχείς οι τοποθετήσεις των κυβερνώντων

Ατυχείς χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις που έγιναν από το κυβερνητικό στρατόπεδο το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων στις επιθέσεις κατά της Συρίας. Διά του μέλους του πολιτικού του γραφείου και βουλευτή Άριστου Δαμιανού, το κόμμα αναφέρει πως «αν και δεν λάβαμε καμία απάντηση, κρίνοντας από τις ατυχείς τοποθετήσεις που έγιναν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι -περίπου- επειδή οι Βάσεις είναι στρατιωτικές δικαιούνται να κάνουν ό, τι θέλουν, συνάγουμε ότι όχι μόνο δεν είπε τίποτε ο κ. Αναστασιάδης στην κα Μέι, αλλά τουναντίον, μάλλον η κυβέρνηση συντάσσεται με εκείνους που θεωρούν ότι η στρατιωτική ισχύς μπορεί να υπερισχύει του διεθνούς δικαίου και ηθικής στην πολιτική». Και αυτό, αναφέρει ο Α. Δαμιανού, «είναι τραγικό, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από την κυβέρνηση της ημικατεχόμενης Κύπρου».