Παίρνει χωράφια 35 εκατ. ευρώ και δίνει επιδότηση 224 εκατ. ευρώ

999

Η Βουλή ζητά εξηγήσεις από τον ΥΠΟΙΚ για τη συµφωνία µε Αρχιεπίσκοπο

Η συµφωνία µεταξύ της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου είναι κατάφωρα ετεροβαρής για το κράτος, αφού παίρνει χωράφια αξίας 34,5 εκατ. ευρώ και δίνει επιδότηση ύψους 223,9 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Οικονοµικών της Βουλής από τα αρµόδια κρατικά τµήµατα (Γενικό Λογιστήριο και Κτηµατολόγιο). Μάλιστα η Επιτροπή -µετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ- αποφάσισε όπως καλέσει στην επόµενή της συνεδρία τον Υπουργό Οικονοµικών, Χάρη Γεωργιάδη, για να δώσει εξηγήσεις.

Η αρχική συµφωνία µεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας συνοµολογήθηκε το 1971 και προνοούσε τα εξής: Το κράτος να επιδοτεί τη µισθοδοσία των κληρικών της υπαίθρου µε ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 50% της αρχικής κλίµακας Α5 στο δηµόσιο (681,86 ευρώ το µήνα) και σε αντάλλαγµα η Εκκλησία να µεταβιβάσει στο κράτος 15.000 στρέµµατα περίπου. Ωστόσο το δεύτερο σκέλος δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής το 73% των πιο πάνω ακινήτων βρέθηκαν στα κατεχόµενα.

Η νέα συµφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος προνοεί αύξηση της κρατικής επιδότησης από 6,5 εκατ. ευρώ σε 7,5 εκατ. ευρώ µέχρι το 2025 και επιπλέον 0,5% το χρόνο για τη συνέχεια. Προνοείται επίσης όπως η κρατική επιδότηση µην καταβάλλεται πλέον απευθείας στους κληρικούς, αλλά σε Ταµείο της Αρχιεπισκοπής («Φορέα Μισθοδοσίας του Εφηµεριακού Κλήρου»), η οποία µε τη σειρά της θα αναλάβει τη µισθοδοσία των ιερέων «µε βάση τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες». Ακόµη, προνοείται όπως η Εκκλησία µεταβιβάσει στο κράτος το µέρος της αγροτικής περιουσίας, η οποία περιλαµβάνεται στη συµφωνία του 1971 και η οποία βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, αξίας 34,5 εκατ. ευρώ.

Σύµφωνα µε στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου από το 1983 – 2018 η κρατική επιδότηση ανήλθε στα 135,7 εκατ. ευρώ, ενώ µέχρι το 2029 αναµένεται να ανέλθει στα 214,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο από το 1971 – 1982, υπολογίζεται ότι το κράτος πλήρωσε άλλα 9 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή σύνολο 223,9 εκατ. ευρώ.

Οσµή διαπλοκής και βροχή ερωτηµάτων

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονοµικών η οµάδα του ΑΚΕΛ (Στέφανος Στεφάνου, Άριστος ∆αµιανού και Αντρέας Καυκαλιάς) έθεσε θέµα για ενδεχόµενη διαπλοκή µεταξύ της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου, υπενθυµίζοντας το φιλέτο στη Λεµεσό το οποίο αγόρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και την ανάπτυξη στο φιλέτο στη Γεροσκήπου στο οποίο βρέθηκαν αρχαία.

Επίσης, τέθηκαν σειρά ερωτηµάτων όπως κατά πόσο συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους έγινε η συµφωνία του 1971 (σ.σ.: οικονοµικά προβλήµατα της Εκκλησίας), ποιοι εκπροσώπησαν το κράτος στις διαπραγµατεύσεις µε την Εκκλησία, αν επιτρέπεται η καταβολή επιδότησης σ’ ένα ταµείο στο οποίο δεν υπάρχει έλεγχος από το κράτος και πώς εξηγείται η µεγάλη απόκλιση µεταξύ της κρατικής επιδότησης και της αξίας της περιουσίας, η οποία θα µεταβιβαστεί στο κράτος.

Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Ιωάννης Χαριλάου, ανέφερε ότι τα 15.000 στρέµµατα είναι στη διάθεση του κράτους από το 1971. Ανέφερε επίσης ότι τα οικονοµικά της Εκκλησίας ελέγχονται από εξωτερικό οίκο και συγκεκριµένα την PwC.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.