Παίρνει σειρά η Cyta για ιδιωτικοποίηση, στραγγαλίζουν την ΑΗΚ

248

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στη «Χαραυγή», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε και για τους δύο κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, την ΑΗΚ και τη Cyta. Σε ερώτηση εάν θα γίνουν δεύτερες σκέψεις για το αποθεματικό της ΑΗΚ, ο κ. Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε το αποθεματικό ύψους 1,3 δις ευρώ να μεταφερθεί στα κυβερνητικά ταμεία.

Σε παρατήρηση ότι με τη θέση αυτή της κυβέρνησης διαφωνεί ακόμη και το Δ.Σ. της ΑΗΚ, ο κ. Αναστασιάδης ήταν ανένδοτος. Τι σημαίνει αυτό; Θέλουν να αρπάξουν από την ΑΗΚ τα εκατομμύρια ευρώ που έχει δημιουργήσει και να τα ρίξουν στον κυβερνητικό κορβανά. Στερώντας το αποθεματικό €1,3 δις από την ΑΗΚ την θέτουν συνειδητά σε δυσμενέστερη θέση από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Αντίθετα, εάν παραμείνουν τα €1,3 δις στα ταμεία της ΑΗΚ, τότε θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επενδυτικά προγράμματα και σε πολιτικές, για καλύτερες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές και σε χαμηλότερες τιμές, γεγονός που θα την καταστήσει και ανταγωνιστική στην επικείμενη φιλελευθεροποίηση της αγοράς του ηλεκτρισμού που προωθεί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Καθόλου τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε τον περασμένο μήνα τον θεμέλιο λίθο του πρώτου ιδιωτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Έγνοια τους δεν είναι η ενδυνάμωση της ΑΗΚ ώστε να καταστεί ανταγωνιστική σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά το ξεδόντιασμά της με στόχο να την οδηγήσουν σε οικονομικές περιπέτειες, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ιδιωτικοποίησή της.

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων επιβεβαιώνονται και από τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στη «Χαραυγή» ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ η ιδιωτικοποίηση της Cyta». Ήταν τόσο ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περάσουν οι ευρωεκλογές και θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι το ξεπούλημα της Cyta. Προφανώς ο Υπ. Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δεν παύεται γιατί έχει και αυτό το καθήκον να διεκπεραιώσει.

Συμπέρασμα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, όπως έπραξε και στον Συνεργατισμό, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει δύο κερδοφόρους οργανισμούς που παράγουν δημόσιο πλούτο με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.