Παλεύουμε με δαίμονες

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η επίθεση του Αναστασιάδη στους δημοσιογράφους με την οργίλη αναφορά – υπόδειξη «Μεν μου αναφέρετε Al Jazeera, για να μεν σας πάρει… ο δαίμονας», περιλαμβάνει πολλές αλήθειες! Αυτή είναι η αντιμετώπιση την οποία τυγχάνουν οι δημοσιογράφοι από την εξουσία. Και όχι μόνο οι δημοσιογράφοι. Την ίδια αντιμετώπιση τυγχάνουν όλοι όσοι διερευνούν και αναδεικνύουν θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, με πιο τρανταχτή περίπτωση την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εδώ και μήνες δεν μπορεί να πάρει στοιχεία για τα «χρυσά» διαβατήρια επειδή το Υπουργείο Εσωτερικών έστησε «μπλόκο» σε κάθε έρευνα.

Η άκρη του νήματος για το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια άρχισε να ξετυλίγεται μετά από δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο. Η «Χαραυγή» αποκάλυψε με ονόματα και στοιχεία πολλές πτυχές του σκανδάλου. Αποκάλυψε τις μεθόδους τις οποίες εφάρμοσαν οι επιτήδειοι, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων για το Κράτος. Αποκάλυψε από το 2018 σε ανύποπτο χρόνο τα ονόματα των μεσαζόντων οι οποίοι εμπλέκονται στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων. Αποκάλυψε από τον Φεβρουάριο του 2018 το κόλπο με την υποβολή αίτησης από τη σύζυγο αντί τον επενδυτή, ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αποκάλυψε και πολλές άλλες υποθέσεις πέραν από τα «χρυσά» διαβατήρια. Για παράδειγμα το 2013 αποκάλυψε τις εκροές εκατομμυρίων από τους εξ αγχιστείας συγγενείς του Αναστασιάδη. Αποκάλυψε επίσης την υπόθεση με το «αρκάτζι» του Αναστασιάδη στο Πέρα Πεδί. Σοβαρές υποθέσεις αποκάλυψαν και άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως το φιλέτο το οποίο αγόρασε ο Αναστασιάδης από τον Αρχιεπίσκοπο, η πολιτογράφηση του Μαλαισιανού καταζητούμενου ο οποίος δώρισε 300 χιλ. ευρώ στον Αρχιεπίσκοπο, η πολιτογράφηση του Σαουδάραβα φίλου του Αναστασιάδη με το ιδιωτικό τζετ και τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες, η εμπλοκή του γραφείου που φέρει το όνομα του Αναστασιάδη σε διάφορες υποθέσεις όπως τα «χρυσά» διαβατήρια και την ιστορία με την Ryanair κτλ.

Όλες οι αποκαλύψεις έγιναν κόντρα στους δαίμονες του κατεστημένου. Και η αναφορά σε κατεστημένο δεν είναι σχήμα λόγου. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ στην οποία το κράτος εκδίδει δημοσιογραφικές ταυτότητες! Ναι, σωστά διαβάσατε. Η Κυβέρνηση έχει την απαίτηση να ασκεί έλεγχο και να εκδίδει δημοσιογραφικές ταυτότητες, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στις οποίες η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από την ανεξάρτητη οργάνωση των δημοσιογράφων. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ζήτησε πολλές φορές να αλλάξει η πιο πάνω νομοθεσία, η οποία αποτελεί αποικιοκρατικό κατάλοιπο αφού εφαρμόστηκε επί βρετανικής αποικιοκρατίας με σκοπό τον έλεγχο του Τύπου και διατηρείται ακόμη και σήμερα. Δυστυχώς όμως συναντούμε τοίχο. Επίσης οι δημοσιογράφοι παλεύουν καθημερινά με την απαρχαιωμένη νομοθεσία του λιβέλου, η οποία τυγχάνει εκμετάλλευσης από διάφορα λαμόγια αφού πολλές φορές που δημοσιεύτηκαν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης εισέπραξαν αγωγές. Εκδόθηκαν ακόμη και διατάγματα τα οποία απαγορεύουν σε δημοσιογράφους να γράφουν για συγκεκριμένα θέματα. Ακόμη, οι δημοσιογράφοι παλεύουν καθημερινά με την απαρχαιωμένη νομοθεσία περί Τύπου, την υποστελέχωση των μέσων ενημέρωσης, την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων κτλ.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, αγαπητέ αναγνώστη. Παλεύουμε με δαίμονες! Αντλούμε όμως δύναμη από την κοινωνία. Αντλούμε δύναμη από εσένα, φίλε αναγνώστη. Και σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτό. Μαζί παλεύουμε και μαζί θα νικήσουμε και τους δαίμονες.