Πάλι θεατρινισμοί χωρίς λήψη πολιτικών ευθυνών

Του Γιάννη Κακαρή

 

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, ξεκίνησε μια καλά συντονισμένη προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης από το κράτος στον πολίτη. «Η συλλογική μας μοίρα εξαρτάται από την ατομική μας ευθύνη», «Η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση αυτής της μάχης». Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα ακούμε καθημερινά να μας λέει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Τι σημαίνει όμως ατομική ευθύνη σε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας; Σημαίνει ότι ο ασθενής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πρόληψη, τη διαχείριση της ασθένειας άρα και την έκβασή της.

Μάλιστα, η ατομική ευθύνη φτάνει ακόμη και στην ενοχοποίηση του αρρώστου, γιατί «δεν πρόσεξε», γιατί «δεν αξιολόγησε σωστά τη βαρύτητα της κατάστασής του» και πάει λέγοντας. Φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε πως για ό,τι έχει συμβεί την ευθύνη έχουν οι ασυνείδητοι πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.

Ωστόσο, όταν η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται, ξετρυπώνουν όλοι όσοι κρύβονταν καλά στα γραφεία τους και κατηγορούσαν εμάς που κατά συντριπτική πλειοψηφία τηρούσαμε τα μέτρα και αλληλοσυγχαίρονται για να κερδίσουν μερικούς πολιτικούς πόντους.

Τι έκαναν όλοι αυτοί στην πραγματικότητα όμως;

Ενώ γνωρίζαμε για μήνες ότι ο κορονοϊός θα μας χτυπούσε την πόρτα, η κυβέρνηση άφησε ανοικτά τα λιμάνια και αεροδρόμια καλωσορίζοντάς τον… Την ίδια ώρα έκλεισε τα οδοφράγματα, τάχα για δικό μας καλό, ενώ στα κατεχόμενα δεν υπήρχαν κρούσματα.

Όλη αυτή η καθυστέρηση έφερε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν και πολλούς συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους. Κάπου εκεί ξεγυμνώθηκαν εντελώς οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία.

Για το συλλογικό καλό, οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα, κάτι που έφερε την εξαφάνιση του ιού από την κοινότητα.

Κάπου εδώ ξεκίνησαν οι πιέσεις των ξενοδόχων και των «μεγάλων» της τουριστικής βιομηχανίας, για να πάρουν κεφάλι στον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες.

Το ότι θα ερχόταν δεύτερο κύμα κορονοϊού ήταν σχεδόν δεδομένο, όμως για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση κατάφερε να τα κάνει μαντάρα ρίχνοντας το φταίξιμο στους πολίτες. Αλήθεια, έκαναν κάτι περιμένοντας το δεύτερο κύμα; Στελέχωσαν τα νοσοκομεία, έφτιαξαν νέες ΜΕΘ, βελτίωσαν τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού; Τίποτα απολύτως. Αντίθετα, για αρκετό καιρό δεν υπήρχαν αντιδραστήρια για τα τεστ στην επαρχία Πάφου.

Εντούτοις έχουν τα μούτρα να στήνουν θέατρα στα αεροδρόμια, ενώ τα υπουργεία δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλες αυτές τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.