Πάνω απ’ όλα η επιτυχία στις εκκλησιαστικές μπίζνες

265

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Για να γεννηθείς πρέπει να πληρώσεις και στην εξέλιξη σου σαν άνθρωπος και τηρώντας αυτά που μας έμαθαν να λέμε «ιερά μυστήρια» και πάλι πρέπει να πληρώσεις και μάλιστα αδρά… Αν δεν πληρώσεις (ακόμα κι αν δεν έχεις, δεν σου χαρίζονται, αλλά σου κάνουν κάποιες ευκολίες, φτάνει να τα πάρουν) θα σε στήσουν στον τοίχο και θα σε κοσμήσουν με χαρακτηρισμούς… Άθεο θα σε πουν και αντίχριστο οι αθεόφοβοι…

Πληρώνουμε, λοιπόν, για τη βάφτιση, πληρώνουμε για το γάμο, πληρώνουμε για να μας θάψουν (εδώ κι αν είναι τα χοντρά έσοδα, αφού οι τάφοι διαχωρίζονται και πωλούνται σαν τα οικόπεδα) και βέβαια πληρώνουμε για τα μνημόσυνα.

Τίποτε δεν χαρίζεται από τη Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τους διοικούντες αυτή. Πάνω από θεούς και αγίους, πάνω από τα ιερά και τα όσια (που κι αυτά τα επικαλούνται όποτε τους το επιτρέψουν οι επιχειρηματικές τους έγνοιες και δραστηριότητες), για τους άρχοντες της Εκκλησίας μας είναι το χρήμα. Όλα είναι μπίζνες και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους ή παρεκτροπής από τους κανονισμούς του επιχειρηματικού και εμπορικού παιχνιδιού.

Και όπως ισχύει σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρηματικές και οικονομολογικές δράσεις, έτσι και στις εκκλησιαστικές μπίζνες επιβάλλεται (για να πετύχεις) να λειτουργείς ψυχρά και αμείλικτα. Συναισθηματισμοί και κάτι τέτοιες… βλακείες, δεν έχουν καμιά θέση. Αντίθετα, θα πρέπει να ξέρεις να ελίσσεσαι μέσα από ψέματα και λόγια που ακούγονται ωραία πλην όμως είναι λόγια κούφια…

Πόσες φορές ακούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο να λέει ότι η Εκκλησία θα δώσει κτήματα και άλλη βοήθεια στους νέους για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, ιδιαίτερα με τη θηλιά που πέρασαν στο λαιμό τους αυτοί που δημιούργησαν την οικονομική κρίση, την ανεργία και συνέβαλαν στο οικονομικό και κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στο λαό μας… Τίποτε δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα οι προκλήσεις από τις πράξεις του αρχιεπισκόπου και των δεσποτάδων διαδέχονται η μία την άλλη.

Ακόμα και στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς θέλει να βάλει χέρι η Εκκλησία. Και αναφέρομαι βέβαια στο θέμα των εράνων που γίνονται σε κηδείες για ενίσχυση του πολύ σημαντικού έργου των φιλανθρωπικών οργανώσεων (Αντικαρκινικός κλπ) στους οποίους κάποιες μητροπόλεις επιμένουν ακόμα να θέλουν να έχουν μερίδιο στις εισφορές, αντί η ίδια η Εκκλησία να έχει στις προτεραιότητές της την ενίσχυση αυτών των οργανισμών.

Είπαμε όμως ότι η Εκκλησία δεν έχει να κάνει με φιλανθρωπίες και ελεημοσύνες ή άλλες κοινωνικές δραστηριότητες… πάνω απ’ όλα οι μπίζνες.