Πάντοτε υπήρχαν στον ΔΗΣΥ δύο σχολές σκέψης για το Κυπριακό

46

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στο χώρο του ΔΗΣΥ συνεχίζονται τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Από τις τάξεις του ΔΗΣΥ δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυτή η διγλωσσία στο Κυπριακό. Είναι γνωστό ότι στον ΔΗΣΥ υπάρχουν δύο μεγάλες εσωκομματικές πλατφόρμες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Είναι η λεγόμενη ρεαλιστική γραμμή Γλ. Κληρίδη, φιλοδυτικού προσανατολισμού, και η «σκληρή» γραμμή που εκπροσωπούσε για χρόνια ο Γ. Μάτσης μαζί με τους εθνικόφρονες αγωνιστές.

Πάντοτε υπήρχαν δύο σχολές στο Κυπριακό στον ΔΗΣΥ, οι οποίες σήμερα εκφράζονται από νεότερα στελέχη του κόμματος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενόσω ήταν ηγέτης του ΔΗΣΥ συνταυτιζόταν με τη γραμμή Γλ. Κληρίδη. Σήμερα, φαίνεται να θυμήθηκε τις εποχές που ήταν πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο την εθνικιστική του ρητορική. Βέβαια έχει και κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Προδρόμου, ο οποίος για μεγάλη χρονική περίοδο ακολουθούσε στο Κυπριακό τη σχολή Γ. Μάτση.

Αν οι διαφωνίες στον ΔΗΣΥ αφορούσαν μόνο τον ΔΗΣΥ, τότε θα επρόκειτο για ένα εσωκομματικό πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, οι διαφωνίες τους επεκτείνονται και στο Προεδρικό και επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Είναι κάτι που απεικονίζεται μέσα από τις παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Έφθασε σε σημείο ο κ. Αναστασιάδης να βάζει όρους και προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών και να μιλά με παρόμοια ρητορική που μιλούν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου κεντρώου χώρου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως ο Πρόεδρος συζητά επανατοποθέτηση του Κυπριακού ή αν παλινδρομεί χάριν των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να νιώθει απομονωμένος στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και έχει αποφασίσει να κάνει στροφή στο Κυπριακό ώστε να συναντήσει τις θέσεις των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, αναζητώντας συμμαχίες για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί μια πολύ επικίνδυνη πολιτική σε μια πολύ δύσκολη φάση του Κυπριακού. Αν συνεχίσει να θυσιάζει το Κυπριακό χάριν των μικροκομματικών του σχεδιασμών και δεν αναληφθούν σύντομα πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τότε δεν θα αργήσουν να κατατεθούν επίσημα από τουρκικής πλευράς και άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού που θα μας οδηγήσουν στην οριστική διχοτόμηση.