Παραµένει η απαίτηση παραίτησης των Ιωνά και Χρυσοστόµου

Υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία και αδιαφορία γιατί ήταν αλλοδαποί

Η τεράστια πολιτική ευθύνη του Υπουργού ∆ικαιοσύνης και Αρχηγού της Αστυνοµίας, η οποία επιβεβαιώνεται καθηµερινά, µε νέα στοιχεία να βλέπουν το φώς της δηµοσιότητας, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια από την άµεση παραίτησή τους. Επίσης το γεγονός ότι δεν το έχουν πράξει ακόµα, αφήνει να νοηθεί ότι µπορεί κάποιος να συµπεριφέρεται µε τέτοιο τρόπο και να παραµένει ατιµώρητος. Με το επιχείρηµα ότι τώρα προέχει η διαλεύκανση των εγκληµάτων δεν διαφωνεί κανένας, διότι κανένας δεν µπορεί να γνωρίζει πού θα φτάσει αυτή η ιστορία, ωστόσο την ίδια ώρα πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες. Για προτεραιότητα στη διαλεύκανση και αναζήτηση ευθυνών µετά µίλησε και χθες ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, κ. Αβ. Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη λύπη του «γιατί καταβάλλεται µία προσπάθεια από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόµµα να αποσιωποιηθούν οι τεράστιες ευθύνες που έχει η αστυνοµική δύναµη και ο πολιτικός προϊστάµενος, που είναι ο Υπουργός ∆ικαιοσύνης». Επίσης, σηµείωσε ότι την ώρα που προχωρά η διαλεύκανση της υπόθεσης θα έπρεπε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι οι οποίοι έχουν ευθύνες για την ολιγωρία, για την αδιαφορία, την εγκληµατική αµέλεια την οποία έχει επιδείξει το αστυνοµικό σώµα».

Ο Α. Κυπριανού είπε ότι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας είναι συντριπτικά και είναι προφανές ότι όταν έγινε αρχικά η καταγγελία «δεν επιδείχθηκε κανένα ενδιαφέρον και υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία και αδιαφορία γιατί επρόκειτο για αλλοδαπούς, µε αποτέλεσµα να χαθεί πολύτιµος χρόνος και να µην υπάρξει προσπάθεια διαλεύκανσης των φόνων από την πρώτη στιγµή και, το χειρότερο από όλα, υπάρχουν ερωτήµατα τα οποία προκαλούν αγανάκτηση, µε την έννοια ότι αυτή η αδιαφορία µπορεί να έχει κοστίσει και τη ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων». Ο ΓΓ του κόµµατος κάλεσε Υπουργό και Αρχηγό να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να αφεθεί η ωρίµανση µιας άποψης ότι µπορεί κάποιος να συµπεριφέρεται µε αυτό τον τρόπο και να παραµένει ατιµώρητος. «Η απαίτησή µας λοιπόν παραµένει, ο Υπουργός ∆ικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνοµίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειλικρινά από τις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις τους διερωτώµαι αν έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει συµβεί σε αυτή την περίπτωση και πόσο τεράστιες είναι οι δικές τους ευθύνες», ανέφερε. Σε σχέση µε το το επιχείρηµα από πλευράς ∆ΗΣΥ, ότι το ΑΚΕΛ έχει τάσεις ρεβανσισµού, είπε ότι «είναι αστείο να επικαλούνται ένα τέτοιο επιχείρηµα», επαναλαµβάνοντας ότι είναι µεγάλες οι ευθύνες της αστυνοµίας γιατί δεν φρόντισε από την αρχή να εξετάσει την όλη υπόθεση και να την διαλευκάνει, όπως κατάφερε να το πράξει τώρα σε ελάχιστες ώρες. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως η όλη ιστορία δηµιουργεί «µια κηλίδα ντροπής για την κυπριακή κοινωνία» και πως είναι αδιανόητο  να εξαφανίζονταν γυναίκες και οι αρµόδιες αρχές να µην είχαν προβεί έγκαιρα στις νενοµισµένες διαδικασίες». «Πρέπει να ξεκινήσει η διερεύνηση των ευθυνών», είπε ο Γιώργος Περδίκης.

Με σκάφανδρο θα ψάξουν σήµερα για την 6χρονη Σιέρα

Η Αστυνοµία διενήργησε έλεγχο στην οικία του θύτη συλλέγοντας τεκµήρια

Με σκάφανδρο θα συνεχιστούν σήµερα οι έρευνες στη λίµνη του Ξυλιάτου, σε µια ακόµα προσπάθεια εντοπισµού της σορού της 6χρονης Σιέρα, κόρης της Μαρί Ρόουζ από τις Φιλιππίνες. Στις χθεσινές έρευνες συµµετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ µε τη χρήση ναυαγοσωστικής λέµβου και ροµποτικής κάµερας. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, είπε ότι «αν δεν υπάρξει αποτέλεσµα µε το ροµπότ µέχρι το απόγευµα, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και αύριο µε κάποιον άλλο τρόπο, µε ένα άλλο σύστηµα το οποίο επεξεργαζόµαστε. Οπότε αύριο, µε τα δεδοµένα που υπάρχουν µέχρι στιγµής, δεν θα συνεχίσουµε στη λίµνη, αλλά θα συνεχίσουµε στο Μιτσερό», δήλωσε. Σύµφωνα µε πληροφορίες, για τις αυριανές έρευνες θα χρησιµοποιηθεί σκάφανδρο, το οποίο βοηθά τον δύτη να παραµείνει περισσότερη ώρα στο βυθό. Κληθείς να διευκρινίσει χθεσινή του δήλωση περί «κρίσιµων σηµείων», είπε «ότι µέσα παρατηρείται βλάστηση η οποία µπορεί κάτι να κρύβει και πρέπει να διερευνηθεί σπιθαµή προς σπιθαµή». Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η µορφολογία του εδάφους έξω από το νερό επεκτείνεται και µέσα στο νερό, ενώ σηµείωσε ότι ελέγχεται συγκεκριµένη περιοχή η οποία τους έχει υποδειχθεί.

Στο µεταλλείο του Μιτσερού δεν διεξάχθηκαν έρευνες, ωστόσο σήµερα στο φρεάτιο, το οποίο είναι γεµάτο µε νερό, θα γίνουν έρευνες µε τη χρήση της ροµποτικής κάµερας, ώστε να ελεγχθεί το κέντρο του φρεατίου.

Ο κ. Τράγκολας είπε επίσης ότι θα χρησιµοποιηθεί µικρότερη κάµερα, η οποία έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει µέσα από κάποια εµπόδια που παρεµβάλλονται. Σηµειώνεται ότι η Αστυνοµία διενήργησε έλεγχο στην οικία του θύτη συλλέγοντας σηµαντικά τεκµήρια.

Προβληµατική η δηµιουργία προφίλ κατά συρροή δολοφόνου

Ο 38χρονος ύποπτος εξετάστηκε από κυβερνητικό ψυχίατρο

Προβληµατική η προσπάθεια δηµιουργίας προφίλ ενός κατά συρροή δολοφόνου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσµος Ψυχολόγων Κύπρου και εκφράζει ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία του σχετικά µε την ενηµέρωση της οποίας τυγχάνει το κοινό.

Με αφορµή το έγκληµα που συγκλονίζει την Κύπρο τις τελευταίες ηµέρες και αφορά στην εύρεση πτωµάτων στο Μιτσερό και τα όσα συζητούνται τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει ότι µια από τις πρώτες ερωτήσεις σχετικά µε τους κατά συρροή δολοφόνους είναι κατά πόσο γεννιούνται ή γίνονται. «Είναι δηλαδή ένας κατά συρροή δολοφόνος παράγωγο της φύσης (γενετικοί παράγοντες) ή της ανατροφής του (περιβαλλοντικοί παράγοντες);

Όπως και στα περισσότερα θέµατα ψυχικής υγείας, µια εγκληµατική πράξη µπορεί να εξηγηθεί από τη συµβολή βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. ∆εν µπορεί να αποδίδεται µεµονωµένα σε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες», αναφέρει.

Συνοπτικά, ο Σύνδεσµος αναφέρει ότι «δεν ταυτίζουµε χαρακτηριστικά προσωπικότητας µε εγκληµατική συµπεριφορά» και καλεί τα ΜΜΕ να ακολουθήσουν τη γραµµή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Χθες ο 38χρονος ύποπτος εξετάστηκε από κυβερνητικό ψυχίατρο, ο οποίος διαπίστωσε ότι έχει επίγνωση των πράξεών του και φέρεται να είναι σε θέση να παρακολουθήσει οποιαδήποτε διαδικασία.

Ανεπαρκής διερεύνηση

Αυξάνονται οι αντιδράσεις οργανώσεων που ασχολούνται µε την εκπροσώπηση αλλοδαπών, δηµοσιεύοντας καθηµερινά περιπτώσεις για τις οποίες η Αστυνοµία δεν διερευνά εις βάθος τις καταγγελίες για άτοµα που αγνοούνται. Αυτή τη φορά το ∆ιαπολιτισµικό Συµβούλιο Λεµεσού αναφέρει πως έχει κατ’ επανάληψη ενηµερωθεί από µέλη του, τον Σύνδεσµο Εργαζοµένων από τις Φιλιππίνες καθώς και από την κοινότητα του Βιετνάµ, για αριθµό ατόµων που αγνοούνται, κυρίως γυναικών. Ωστόσο αναφέρει πως φαίνεται πως ένας αριθµός αυτών των περιπτώσεων δεν έχουν διερευνηθεί εις βάθος. «∆υστυχώς η περίπτωση της Mary Rose επιβεβαιώνει για εµάς ότι οι αρµόδιες αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον προσπάθεια για να διερευνήσουν εις βάθος και να διαλευκάνουν όλες αυτές τις υποθέσεις», σηµειώνεται. Γίνεται επίσης λόγος για στιγµατισµό του ατόµου που είχε αρχικά συλληφθεί ως ύποπτο και εκφράζεται η θέση πως τα µέσα ενηµέρωσης δεν πρέπει να αναφέρονται στην εθνικότητα οποιουδήποτε κατηγορούµενου για εγκληµατική πράξη, επειδή αυτό ενισχύει τα στερεότυπα και την προκατάληψη εναντίον των µεταναστών. Τέλος, τονίζεται η ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια των µεταναστών στην Κύπρο.

Το DNA τεστ επιβεβαίωσε την ταυτότητα της Mary Rose

Επιβεβαιώθηκε µετά από ταυτοποίηση ότι το ένα από τα δύο πτώµατα ανήκει στη Mary Rose Tiburcio.

Όσον αφορά στο δεύτερο πτώµα, σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές, λήφθηκαν δείγµατα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, όπως και δείγµατα για ταυτοποίηση. Η λήψη των δειγµάτων για ταυτοποίηση πραγµατοποιήθηκε ενώπιον ανθρωπολόγου.

H νεκροτοµή επί της σορού της δεύτερης γυναίκας που ανασύρθηκε από το φρεάτιο του παλιού µεταλλείου στο Μιτσερό oλοκληρώθηκε γύρω στις τρεις χθες το απόγευµα. Η νεκροτοµή άρχισε τη ∆ευτέρα και διακόπηκε γύρω στις 9 το βράδυ, για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί χθες.

Από τα προκαταρκτικά ευρήµατα της νεκροψίας επί του δεύτερου πτώµατος προκύπτει ότι το πτώµα ανήκει σε γυναίκα ασιατικής καταγωγής. Στη διαδικασία εκτός από τους δύο ιατροδικαστές συµµετείχαν και ανθρωπολόγοι που επιθεώρησαν τη σορό.

Την νεκροτοµή διεξήγαγαν οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάµπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Το φαινόµενο του «κατά συρροή δολοφόνου»

Πολλά και ενδιαφέροντα από τον εγκληµατολόγο Ανδρέα Καπαρδή

Το φαινόµενο του κατά συρροή δολοφόνου ήταν µέχρι πρόσφατα άγνωστο στην κυπριακή πραγµατικότητα. Το θεωρούσαµε κάτι ξένο, αποµακρυσµένο από τη µικρή κοινωνία του νησιού µας.

Με την παρούσα συνέντευξη (στο ΚΥΠΕ) επιχειρείται µια εγκληµατολογική θεώρηση του φαινοµένου αυτού από τον Ανδρέα Καπαρδή, Ph.D. (Cambridge), πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσµου Εγκληµατολογίας, οµότιµο καθηγητή στο Τµήµα Νοµικής Πανεπιστήµιου Κύπρου και επισκέπτη καθηγητή στην Εγκληµατολογία του Πανεπιστηµίου του Cambridge.

Θύµατα και όσοι ζουν τις συνέπειες

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει την πρώτη του αντίδραση στις διαδοχικές αποκαλύψεις στο φρεάτιο στο Μιτσερό, ο κ. Καπαρδής είπε «παρ’ όλο που ως εγκληµατολόγος έχω µελετήσει, έχω δηµοσιεύσει συγγράµµατα και διδάσκω στο µάθηµα της εγκληµατολογίας και αυτή την κατηγορία φόνου αρκετά χρόνια, ένιωσα σοκ και ένα ψυχολογικό µούδιασµα γιατί αφορά την Κύπρο µας».

Η σκέψη, είπε, πάει στα θύµατα και να θυµόµαστε ότι θύµατα είναι επίσης και τα παιδιά και οι δικοί ενός φονιά που βιώνουν και θα βιώνουν το τραγικό τούτο γεγονός και τις συνέπειές του. Επίσης, ας µην ξεχνούµε ότι αρκετοί από αυτούς που εµπλέκονται στη διερεύνηση τέτοιων φόνων, όπως γνωρίζουµε από µελέτες τέτοιων γεγονότων διεθνώς, θα βιώσουν µετατραυµατικό άγχος που, αν δεν έχουν την αναγκαία εξειδικευµένη ψυχολογική στήριξη, πιθανό να βιώσουν και ψυχολογική διαταραχή από την όλη εµπειρία.

Το φαινόµενο αυτό, συνέχισε ο κ. Καπαρδής, «όταν ξαφνικά εκρήγνυται στις οθόνες µας, τραυµατίζει και την ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα τις κοινότητες όπου η όλη υπόθεση εξελίσσεται. Επίσης, µου φέρνει στη σκέψη το γεγονός ότι τελικά η ιστορία του ανθρώπου στον πλανήτη µας είναι ένα µείγµα εντυπωσιακών επιτεύξεων και πολιτισµού, καλοσύνης και αλτρουισµού, αλλά ταυτόχρονα εγωισµού και σκληρής, απάνθρωπης µεταχείρισης συνανθρώπων».

Σε ερώτηση γιατί τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τους µαζικοκτόνους (serial killers) έχει αυξηθεί πολύ, αν κρίνουµε από τις ταινίες που έχουν γυριστεί και από τα βιβλία που έχουν γραφτεί, ο κ. Καπαρδής παρατήρησε πως όπως καλά γνωρίζει ένας δηµοσιογράφος και το Hollywood µε ταινίες όπως «Silence of the Lambs» και «Natural Born Killers», «η βία, το σοβαρό βίαιο έγκληµα πουλά», ιδίως τα ειδεχθή εγκλήµατα.

Σε ερώτηση για τον ορισµό του «κατά συρροή δολοφόνου» στην εγκληµατολογία, ο κ. Καπαρδής σηµείωσε ότι δεν υπάρχει οµοφωνία µεταξύ των ερευνητών, αλλά ο όρος αναφέρεται ως επί το πλείστον σε υποθέσεις µε τουλάχιστον τρεις φόνους, από έναν ή περισσότερους δράστες, σε µία χρονική περίοδο και σε διαφορετικά γεγονότα. Αυτή η κατηγορία µαζικοκτόνου δεν πρέπει να συγχύζεται µε τον µονοεπεισοδιακό µαζικοκτόνο.

Κοινωνία της βίας και του ωφελιµισµού

Κληθείς να πει κατά πόσον η κατηγορία του φόνου αυτού αυξάνεται σε δυτικές χώρες, ο κ. Καπαρδής είπε ότι «δεν µπορούµε να απαντήσουµε µε σιγουριά το ερώτηµα αυτό για τους εξής λόγους:

  1. Στην εγκληµατολογία είναι καλά τεκµηριωµένο το «αφανές έγκληµα», κάτι που σίγουρα χαρακτηρίζει περισσότερο πιθανούς φόνους µεγάλου αριθµού ελλειπόντων προσώπων σε χώρες και πόλεις µε πολύ µεγάλους πληθυσµούς όπως τις ΗΠΑ.
  2. Τα τελευταία χρόνια για διαφόρους λόγους έχουµε πιο ακριβή στοιχεία για ελλείποντα πρόσωπα και για φόνους σε διάφορα µέρη µιας χώρας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  3. Πριν από 30 χρόνια οι ειδικοί στις ΗΠΑ υπολόγιζαν ότι σε µια δεδοµένη στιγµή υπήρχαν περίπου 35 ενεργοί κατά συρροή δολοφόνοι στη χώρα τους µε µέσο ετήσιο αριθµό 3.500 θύµατα. Όµως, είναι αµφισβητήσιµη η ακρίβεια τέτοιων υπολογισµών.
  4. Ο φόβος του κοινού, και ιδίως των γυναικών, για θυµατοποίηση έχει να κάνει περισσότερο µε τη δηµοσιότητα που χαρακτηρίζει τέτοιες υποθέσεις από τα ΜΜΕ και όχι πραγµατική αύξηση του κινδύνου. Το σίγουρο είναι ότι το φαινόµενο αυτό δεν θα µειωθεί στο εγγύς µέλλον αν θυµηθούµε τον συνεχή βοµβαρδισµό µας µε εικόνες βίας και την αυξανόµενη τάση στην εποχή µας για ωφελιµισµό και εγωισµό µαζί µε τη βία ως ψυχαγωγία.

Χωρίς να παραβλέπω τις ατοµικές διαφορές, ας αναλογιστούµε πόσο λίγο επενδύουµε ως κοινωνία και κράτος σε αξίες όπως την αγάπη και συµπόνια για τον συνάνθρωπό µας σαν αντίδοτο στον συνεχή κατακλυσµό από εικόνες και µηνύµατα βίας. Επίσης, ζούµε σε µία εποχή που ο νεοναζισµός, η ξενοφοβία και ο ρατσισµός έχουν πάρει την ανιούσα στην πολιτισµένη Ευρώπη.

  1. Εγκληµατολογικές έρευνες στις ΗΠΑ έχουν τεκµηριώσει ότι τη δεκαετία του 1980 το πιο πιθανό θύµα ενός κατά συρροή δολοφόνου ήταν µία νεαρή ευάλωτη γυναίκα, ιδίως µία πόρνη ή ένας άστεγος, αλλά τα τελευταία χρόνια το πιο πιθανό θύµα είναι ένα νεαρό άτοµο, ιδίως παιδί. Για αυτό και το FBI πριν 25 χρόνια ίδρυσε τη Μονάδα για Απαχθέντα Παιδιά και κατά Συρροή Φόνους, καθώς και την Επιτελική Οµάδα για Ελλείποντα Παιδιά και Παιδιά Θύµατα Εκµετάλλευσης. Σηµειωτέον ότι στο έγκληµα γενικά στην Κύπρο ακολουθούµε µε γρήγορους ρυθµούς το έγκληµα που υπήρχε σε ΗΠΑ και ΗΒ πριν από 30-35 χρόνια, αλλά στην εποχή του διαδικτύου και της ψηφιακής επικοινωνίας.

Ποιος είναι ο κατά συρροή δολοφόνος

Αντλώντας γνώσεις από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο κ. Καπαρδής ερωτήθηκε τι γνωρίζει για τον «κατά συρροή δολοφόνο».

‘’Με µεγάλη επιφυλακτικότητα γιατί ακριβώς τα πορίσµατα είναι από έρευνες σε χώρα διαφορετική από τη δικιά µας, µπορούµε να πούµε τα εξής: ∆ράστης: η µέγιστη πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες, 30-35 χρόνων, δρουν µόνοι τους, δεν έχουν ποινικό µητρώο για βίαια εγκλήµατα, σκοτώνουν περίπου τέσσερα θύµατα σε ένα χρόνο.

Θύµα: είναι κάποιο άγνωστο άτοµο ή µία πρόσφατη γνωριµία (σε αντίθεση µε γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους που σκοτώνουν άνδρες µε τους οποίους είναι σε σχέση). Ταξινοµούνται: (α) στον οραµατιστή (παρανοϊκός δράστης που σκοτώνει σύµφωνα µε «εντολή που έχει πάρει»), (β) σε αυτόν που βρίσκεται σε αποστολή (δεν είναι παρανοϊκός, αλλά επιθυµεί πολύ έντονα να «γλιτώσει» την κοινωνία από συγκεκριµένη κατηγορία ατόµου), (γ) στον σαδιστή (σκοτώνει µε τρόπο που µεγιστοποιεί  την ηδονή του), (δ) σε εκείνον που τον ευχαριστεί να έχει απόλυτη εξουσία πάνω στο θύµα αν θα ζήσει ή πεθάνει, εξασκώντας του απόλυτο έλεγχο, (ε) σε αυτόν που αναζητεί δηµοσιότητα και να τον «προσέξουν» και τέλος (στ) σε αυτόν που σκοτώνει για οικονοµική αµοιβή’’.

Σε ερώτηση πώς τέτοια άτοµα ζουν ανάµεσά µας και δεν τα υποψιαζόµαστε, ο κ. Καπαρδής είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι γεγονός όταν τέτοιοι φόνοι εξιχνιάζονται, εκπλήσσει πόσο νορµάλ ήταν πριν αρκετοί από τους δράστες, κοινωνικά επιδέξιοι ώστε να µην κινούν υποψίες.

Ερωτηθείς τι γνωρίζουµε για «modus operandi» του κατά συρροή δολοφόνου, ο κ. Καπαρδής είπε ότι σε γενικές γραµµές µελέτες τέτοιων δολοφόνων σε φυλακές στην Αµερική από το FBI τη δεκαετία του 1970 τους ξεχώρισε µε βάση τη σκηνή του εγκλήµατος σε «οργανωµένους» και «µη-οργανωµένους» και ανάλογη πρέπει να είναι και η προσέγγιση στην ανάκρισή τους, αρέσκονται στη βία γενικά και στη σεξουαλική βία, ειδικά ως ψυχαγωγία, δεν χρησιµοποιούν πυροβόλα όπλα, χρησιµοποιούν µία µέθοδο µε την οποία είναι εξοικειωµένοι για να χειραγωγούν το θύµα, προτιµούν συγκεκριµένο γεωγραφικό µέρος και τέλος στη φαντασία τους ζουν και ξαναζούν την εµπειρία του κάθε φόνου, επιστρέφοντας επανειληµµένα και στη σκηνή του εγκλήµατος στην κυριολεξία, αλλά κυρίως µεταφορικά ξαναζούν την εµπειρία και την «απολαµβάνουν» κι αν δεν συλληφθούν, ένας αριθµός τους συνεχίζει να δολοφονεί µέχρι που µόνοι τους µια µέρα σταµατούν.

Χρειάζονται κοινωνικά µέτρα 

Ο κ. Καπαρδής κλήθηκε ως Σύνδεσµος Εγκληµατολογίας να υποβάλει εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να αντιµετωπιστεί το φαινόµενο αυτό.

«Κατ’ αρχάς ως κοινωνία και ως κράτος να στηρίξουµε τα θύµατα και εκείνους που αδιάκοπα εργάζονται νυχθηµερόν να εξιχνιάσουν τους φόνους αυτούς, να θυµόµαστε ότι αυτό το φαινόµενο είναι πάρα πολύ σπάνιο, ότι υπάρχουν τόσα θετικά στη ζωή γύρω µας», είπε ο κ. Καπαρδής και πρόσθεσε:

«Από την εµπειρία ας προβληµατιστούµε όλοι για το είδος της κοινωνίας που θέλουµε να κληροδοτήσουµε στα παιδιά και στα εγγόνια µας, µια κοινωνία όπου η βία δεν θα είναι ψυχαγωγία, µία κοινωνία ελεύθερη από νεοναζιστές, ξενόφοβους και ρατσιστές, που θα χαρακτηρίζεται από σεβασµό προς τον συνάνθρωπό µας και στα ανθρώπινα δικαιώµατα.

Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο όραµα, θέλει βούληση και µία καλοµελετηµένη εθνική στρατηγική ώστε να ελαχιστοποιήσουµε την πιθανότητα και άλλων τέτοιων φόνων. Ας αρχίσουµε µέσα από την παιδεία πρώτα και τα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, ας επενδύσουµε και σε µια εκστρατεία για τους σοβαρούς κινδύνους που παραµονεύουν στο διαδίκτυο», κατέληξε ο κ. Καπαρδής.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy