Παρά τις συμπληγάδες αισιοδοξούν σε εφαρμογή ΓεΣΥ

Εντατικό διάλογο αποφάσισαν ΟΑΥ και επιστημονικές εταιρείες

161

Σε εντατικό διάλογο προχωρούν o Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και οι επιστημονικές εταιρείες του ΠΙΣ, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να παραμένουν οι μεταξύ τους διαφωνίες οι οποίες εντοπίζονται στην απαίτηση των γιατρών για ελεύθερη άσκηση της ιατρικής εντός ΓεΣΥ.

Την ίδια ώρα τονίζεται ότι το ΓεΣΥ θα αρχίσει να εφαρμόζεται όπως κανονικά έχει προγραμματιστεί, δηλαδή από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Προεδρικό ενώ όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο διάλογος διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα. «Όσον αφορά στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν απέχουμε, είμαστε κοντά. Όταν λέω Πρωτοβάθμια, εννοώ τόσο το θέμα των προσωπικών ιατρών όσο και τα εξωνοσοκομειακά ζητήματα.

Έχουμε συμφωνήσει όπως ο ΟΑΥ μπει σε έναν εντατικό διάλογο με τις επιστημονικές εταιρείες, ούτως ώστε να διευκρινιστούν και να επιλυθούν επιμέρους θέματα που έχουν θέσει οι επιστημονικές εταιρείες. Για παράδειγμα, στον κατάλογο δραστηριοτήτων, εκεί και όπου υπάρχουν παραλείψεις, λάθη ή δεν έχουν γίνει οι σωστοί υπολογισμοί, να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις».

Αναφερόμενος στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας που θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι «έχει συζητηθεί –διότι ήταν και ένα αίτημα των γιατρών να επιλυθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη– όπως μπει ο ΟΑΥ με τις επιστημονικές εταιρείες και με τον ΠΙΣ σε έναν εντατικό διάλογο τους επόμενους μήνες, αφού πρώτα επιλυθούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην ΠΦΥ.
«Η κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση να σμικρύνει το χάσμα, το οποίο υπάρχει μεταξύ του ιατρικού κόσμου και του ΟΑΥ», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε πως το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί στην ώρα του, 1η Ιουνίου αυτού του χρόνου. «Συμφωνήσαμε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου. Ο νόμος και το πλαίσιο είναι αυτά.

Δεσμευτήκαμε από την πλευρά μας ότι θα μπούμε σε μια διαδικασία εντατικού διαλόγου με τις επιστημονικές εταιρείες για να διορθώσουμε τους καταλόγους των δραστηριοτήτων. Κάποια επιμέρους ζητήματα, τα οποία θεωρούνται και σημαντικά, έχουμε δείξει κατανόηση σήμερα στη διαδικασία της συζήτησης. Άρα ναι, σε πέντε μήνες θα έχουμε σύστημα υγείας. Έχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς, εκεί το ζήτημα είναι πιο ξεκάθαρο με τις συγκλίσεις να υπάρχουν και κάποια επιμέρους θέματα να παραμένουν να διευκρινιστούν. Ήδη ο ΟΑΥ έχει δώσει τα ποσά των αποζημιώσεων που αφορούν στους προσωπικούς γιατρούς, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να ικανοποιούν τους γιατρούς. Να υπενθυμίσουμε πως ο μέσος όρος των γιατρών ανέρχεται στο ποσό των €111.737 ετησίως, ενώ για τους παιδίατρους €100.726 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται επιπρόσθετες αμοιβές όπως για παράδειγμα της ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Αυτό που παραμένει να ξεκαθαρίσει είναι το ζήτημα της υπερεπισκεψιμότητας αφού αίτημα των γιατρών είναι να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει υπερεπισκεψιμότητα, και να υπάρχει ο απαραίτητος μηχανισμός, εάν και εφόσον παρατηρηθεί, να επιλυθεί.
Ελένη Κωνσταντίνου

Δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί με τον ΠΙΣ

Δεν είναι όλοι οι γιατροί κατά της εφαρμογής του ΓεΣΥ, ενώ όπως προκύπτει ομάδα γιατρών οι οποίοι στηρίζουν την εφαρμογή του σχεδίου υγείας έχουν αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν οι ίδιοι συναδέλφους τους για τις εξελίξεις, καθώς και για τα θετικά της εν λόγω μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, όπως μας αναφέρθηκε, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από πλευράς προσωπικών ιατρών για τα δωρεάν σεμινάρια που προσφέρει ο ΟΑΥ σε όσους θα εγγραφούν στο ΓεΣΥ. Το όλο γεγονός μάλιστα θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη για το ότι το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από αυτό που κάποιοι άλλοι επιθυμούν να παρουσιάζουν. Να σημειώσουμε πως η έναρξη της υποβολής αιτήσεων εγγραφής από προσωπικούς ιατρούς στο ΓεΣΥ είναι στις 21 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, όπως επανέλαβε χθες ο Υπουργός Υγείας, δεν μπορεί να παραχωρηθεί η ιδιωτική ιατρική αφού δεν προβλέπεται στο νόμο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου σημείωσε ότι υπήρχε η πρόταση από τον ΟΑΥ για ένα εύρος εγγυημένης τιμής μονάδας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και η πρόθεση είναι να ισχύει για τα επόμενα τρία χρόνια και όχι για έναν χρόνο. Όσον αφορά την ενδονοσοκομειακή, καθορίστηκε το πλαίσιο για να μπει ο ΟΑΥ με τις επιστημονικές εταιρείες σε έναν εντατικό διάλογο.

Επίσης, έχει συμφωνηθεί και αναμένεται να καλέσει ο ΠΙΣ τις επιστημονικές εταιρείες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΟΑΥ, και επιμέρους θέματα από τις επιστημονικές εταιρείες για την ΠΦΥ να απαντηθούν.

Μας έχεις Like στο Facebook ;