Παραδοχή για να λυθούν τα υπαρκτά προβλήματα των νοσοκομείων

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε ένα εξάμηνο θα εισέλθουμε στη δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας που είναι η ενδονοσοκομειακή φροντίδα, χωρίς να επιλύσουμε τα προβλήματα στα κρατικά μας νοσοκομεία. Δεν προχώρησε η αυτονόμηση και ο εκσυγχρονισμός τους.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα κρατικά νοσοκομεία είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, ενώ ο Υπουργός Υγείας έδωσε δεσμεύσεις ενώπιον της Βουλής ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αφεθούν τα νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν και να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή, δεν βλέπουν και δεν συνειδητοποιούν την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται τα κρατικά μας νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα τα τμήματα των Πρώτων Βοηθειών, όπως και άλλες ιατρικές και εξειδικευμένες μονάδες.

Αντί να εγκύψουν και να επιλύσουν τα προβλήματα, ο Υπουργός Υγείας με το περιεχόμενο της επιστολής του προς τους κυβερνητικούς ιατρούς, προκάλεσε περισσότερο όξυνση και αντιπαράθεση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στο να εξευρεθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. «Η στάση των ιατρών», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, «“αμαυρώνει” την εικόνα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, υποστηρίζοντας ότι είναι κινδυνολογία ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό κατάρρευση και ότι η φυγή των ιατρών οφείλεται στη στάση των συναδέλφων τους επειδή απειλούν με μέτρα και απεργίες».

Εντελώς αψυχολόγητη και λανθασμένη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργού Υγείας, ο οποίος εάν πραγματικά θέλει επίλυση των προβλημάτων θα πρέπει να βρει τρόπο συνεργασίας με τους ιατρούς, να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις και να ξεκινήσει άμεσα η στελέχωση των νοσοκομείων και ταυτόχρονα να δοθούν λύσεις στα εργασιακά ζητήματα, όπως και σε θέματα διοίκησης, οργάνωσης, υποδομών και εξοπλισμού.

Στην κρίσιμη πορεία προς τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ θα βοηθήσει και ενδεχόμενη συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Συνεπώς, τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να είναι έτοιμα και ανταγωνιστικά.

Για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ χρειαζόμαστε σύγχρονα και αναδιοργανωμένα κρατικά νοσηλευτήρια, αλλά και ιδιωτικές κλινικές. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνυπάρξουν και να εργαστούν μαζί εντός του ΓεΣΥ, προσφέροντας αναβαθμισμένες και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες.