Παραλίες… χωρίς ναυαγοσώστες

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Προ των πυλών βρίσκεται το καλοκαίρι. Μετά και τον παρατεταµένο χειµώνα κατά τη φετινή περίοδο, πολλοί αναµένουν πώς και πώς να ανοίξει ο καιρός, να φύγουν οι βροχές και τα σύννεφα και µε την πρώτη ευκαιρία να µπαίνουν στο όχηµά τους και να κατακλύζουν τις παραλίες.

Ήδη πολλά δωµάτια σε ξενοδοχειακά συγκροτήµατα στις παράλιες περιοχές είναι γεµάτα και περιµένουν τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους τουρίστες να απολαύσουν και να ανακαλύψουν τις οµορφιές που κρύβει το νησί µας.

Έλα όµως που οι ναυαγοσωστικοί πύργοι σε παράλιες περιοχές του νησιού δεν είναι επαρκώς επανδρωµένοι, παρόλο που βρισκόµαστε µια ανάσα πριν υποδεχθούµε και επίσηµα το καλοκαίρι; Ήδη, ο Παγκύπριος Σύνδεσµος Επαγγελµατιών Ναυαγοσωστών έκανε λόγο χθες για ολιγωρία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πρόσληψη ναυαγοσωστών, µε αποτέλεσµα οι µισοί ναυαγοσωστικοί πύργοι σε Λεµεσό και Πάφο να παραµένουν κλειστοί και να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους λουόµενους.

Συγκεκριµένα, ο πρόεδρος του Συνδέσµου, Ανδρέας Ησυχίου, ανέφερε πως, σύµφωνα µε το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής «ΣΑΛΑΜΙΣ», θα έπρεπε από την 1η Απριλίου να είχαν επανδρωθεί 14 ναυαγοσωστικοί πύργοι στη Λεµεσό, αλλά τη δεδοµένη χρονική στιγµή λειτουργούν µόλις επτά. Το πρόβληµα όµως φαίνεται ότι είναι µεγαλύτερο στην επαρχία Πάφου, όπου από τους 20 ναυαγοσωστικούς πύργους έχουν επανδρωθεί µόλις επτά, ενώ στη Λάρνακα, λόγω του µικρού αριθµού, οι πύργοι έχουν επανδρωθεί κανονικά.

Ο κ. Ησυχίου τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Επαρχιακές ∆ιοικήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη για την καθυστέρηση στο Γραφείο Εργασίας, το οποίο δεν έχει αποστείλει ακόµη τις λίστες των υποψήφιων ναυαγοσωστών που θα πρέπει να περάσουν από διαδικασία συνεντεύξεων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ασυνεννοησία µεταξύ Υπουργείων και Επαρχιακών ∆ιοικήσεων. ∆υστυχώς, είµαστε στα µέσα Απριλίου και ακόµη το πρόβληµα που συνήθως κάθε χρόνο τέτοια εποχή επανέρχεται δεν έχει ακόµη διευθετηθεί. Οι κυβερνώντες δεν αντιλαµβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς πρόκειται για ένα θέµα που έχει να κάνει µε την υγεία των λουοµένων.

Για ακόµη µια φορά όµως είµαστε στο ίδιο έργο θεατές. Αρµόδιο υπουργείο, επαρχιακές διοικήσεις και Γραφείο Εργασίας ψάχνουν να βρουν τον «φταίχτη» της υπόθεσης.
Οι ευθύνες γίνονται µπαλάκι ανάµεσα στους εµπλεκόµενους φορείς, οι οποίοι, από ό,τι φαίνεται, αγρόν ηγόρασαν για την ασφάλεια των πολιτών.

Έχω όµως µια απορία και καλό θα ήταν να την απαντούσαν οι κυβερνώντες. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για έναν πνιγµό; Ελπίζω µόνο να µη φτάσουµε σε αυτό το έσχατο και δυσάρεστο σηµείο -όπως γίνεται σχεδόν πάντα- και µετά οι εµπλεκόµενοι φορείς να προχωρήσουν σε µέτρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy