Παραμένουν στις θέσεις τους οι γιατροί για το Γενικό Σχέδιο Υγείας

155
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεδρεύει σύσκεψης για το ΓεΣΥ με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, υπηρεσιακών παραγόντων, και εκπροσώπων του ΠΙΣ.

«Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστεί στο βωμό της όποιας σκοπιμότητας», δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα αποτελέσματα των δύο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) απασχόλησαν χθεσινοβραδινή συνεδρία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η σύσκεψη, η οποία ήταν πολύωρη και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, αναμένετο να καθορίσει και τα επόμενα βήματα των γιατρών. Όπως δήλωσε νωρίτερα η Γραμματέας του ΠΙΣ, Αναστασία Συμεού, κατά τις συσκέψεις στο Προεδρικό δεν υπήρξε κάτι σημαντικά καινούργιο και δόθηκαν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις ως προς τη βιωσιμότητα του Σχεδίου. «Το μόνο καινούργιο που υπάρχει είναι το θέμα που αφορά την επισκεψιμότητα των προσωπικών γιατρών, ότι δηλαδή για πάνω από έναν αριθμό δωρεάν επισκέψεων, που θα καθοριστεί, θα χρειαστεί πιθανότατα να καταβάλλει κάτι ο ασθενής για να μη γίνεται συμφόρηση στα ιατρεία», ανέφερε.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, έστειλε επιστολή προς τους γιατρούς αναφέροντας ότι: «Αγαπητοί συνάδελφοι, το μήνυμα στους ΟΑΥδες (Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού Υγείας, Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας) από τον ΠΙΣ είναι ξεκάθαρο -εάν δεν συμφωνηθούν όλα τα αιτήματά μας όπως περιλαμβάνονται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ.

Η προσπάθειά τους ήταν ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα εις βάρος της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας. Ως πρόεδρος του θεσμού τόνισα στους ιθύνοντες ότι θα τιμήσω την εντολή που έχει δοθεί και η σημερινή μου δήλωση ότι επί προσωπικού επιπέδου ως καρδιολόγος δεν θα συμμετάσχω, αλλά και ως θεσμός μετά από την ουσιαστική απόρριψη των βασικών πτυχών του ψηφίσματος δεν θα συστήσω τη συμμέτοχη των μελών μας στο ΓεΣΥ.

Σ’ ένα σύστημα που το μόνο που διασφαλίζει είναι η προδιαγεγραμμένη εξαθλίωση, η υπαλληλοποίηση και η κοινωνική απαξίωση του ιατρού επιστήμονα. Η θρασύτητα των σχολίων του ΟΑΥ και του ΠτΔ θα πρέπει να ενδυναμώσει τη συσπείρωσή μας και την ενότητά μας. OΧΙ λοιπόν στον εμπαιγμό και στην παγίδευση των γιατρών. Ας δώσουμε το ηχηρό μήνυμα της επιστημονικής μας αξιοπρέπειας. Παραμένουμε εκτός για ποιοτική υγεία στους ασθενείς και αξιοπρέπεια στον γιατρό…»

ΠτΔ: Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε χθες ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε σε κανέναν το κεκτημένο του κυπριακού λαού, ένα κοινωνικό μέτρο που κατακτήθηκε και αξίζει να προσφέρεται στον κυπριακό λαό, να θυσιαστεί στο βωμό της όποιας σκοπιμότητας».

Μας έχεις Like στο Facebook ;