Παράνομα και ακατάλληλα υποστατικά

162

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν άνθρωποι από φωτιά σε υπόγειο κτιρίου

Η χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υπόγειο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη Λεμεσό από την οποία και διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο δεκάδες άνθρωποι, έδωσε την ευκαιρία να αποκαλυφθεί για μια ακόμα φορά το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη και αναγκάζει πολλούς συνανθρώπους μας είτε να μένουν στο δρόμο είτε να αναζητούν καταφύγιο οπουδήποτε, ακόμα και σε παράνομα και ακατάλληλα υποστατικά, έστω και αν αυτό εγκυμονεί κινδύνους.

Η φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε αυτοκίνητο στον υπόγειο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας που βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού και συγκεκριμένα στην οδό Στασίνου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και σε ελάχιστο χρόνο κάλυψε όλο το κτίριο με πυκνούς αποπνικτικούς καπνούς, γεγονός που προκάλεσε τον πανικό στους 60 περίπου ενοίκους των διαμερισμάτων, αρκετοί από τους οποίους αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Η άμεση επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στον απεγκλωβισμό των ενοίκων από τα διαμερίσματά τους. Τους απομάκρυναν μαζί και με αρκετά κατοικίδια πυροσβέστες με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών. Ωστόσο, μια τουλάχιστον ένοικος παραλήφθηκε από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικό πρόβλημα, ενώ πολύ σοβαρό κίνδυνο διέτρεξε η ζωή άλλου ανθρώπου, ο οποίος κοιμόταν εκείνη την ώρα στο υπόγειο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά και ειδικότερα σε χώρο, προφανώς, παράνομα διαμορφωμένο.

Στο ίδιο υπόγειο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν άλλες τρεις παρόμοιες κατασκευές στις οποίες διέμεναν οικογένειες τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και αλλοδαπών, κυρίως από την Ασία, οι οποίοι εργάζονται στην Κύπρο σαν οικιακοί βοηθοί. Για τη νομιμότητα ή όχι αυτών των «κατοικιών» γίνονται έρευνες από το Δήμο Λεμεσού και το Τμήμα Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως ανέφερε και σε σχετική δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, Μαρίνος Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, αυτό, όπως διαπιστώθηκε, ανήκει σε 40χρονο από το Ιράν, ενώ από τη φωτιά επηρεάστηκαν με πιο ελαφρές ζημιές άλλα δυο οχήματα που βρίσκονταν στο ίδιο υπόγειο. Τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς εξετάζονται από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ενώ από τις πρώτες εκτιμήσεις μάλλον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας.

Δεν είναι το μοναδικό κτίριο…

Η πολυκατοικία στην οποία εκδηλώθηκε η φωτιά, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι το μοναδικό κτίριο, τουλάχιστον σε κεντρικές συνοικίες της Λεμεσού, όπου στα υπόγεια έχουν δημιουργηθεί παραπήγματα και άλλες παράνομες κατασκευές, χωρίς άλλες βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν χώροι στέγασης πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν με ενοίκιο κάποιο κατάλληλο υποστατικό.

Χρήστος Χαραλάμπους