Παρεμπόδιση διέλευσης στα οδοφράγματα;

Της Άννας Μισιαούλη

Εδώ και αρκετές μέρες όλο και περισσότερο γίνονται παράπονα για παρεμπόδιση της διέλευσης από τα οδοφράγματα. Οι καταγγελίες αυτές κάνουν και το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς όμως καμιά ουσιαστική αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς για το κατά πόσον υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που γίνεται αυτό, αν πρόκειται για νέα πολιτική. Και για να ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, ο έλεγχος δεν είναι το αντικείμενο της συζήτησης, αλλά ο λόγος και ο χρόνος που επιλέγεται να γίνεται με αυτό τον τρόπο και πού αποσκοπεί.

Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπάρχει μόνο μια λωρίδα ελέγχου από την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά να δημιουργούνται ουρές αυτοκινήτων και να μην μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να φθάσει στον προορισμό του. Αστυνομικές πηγές προ ημερών είχαν αναφέρει στη «Χαραυγή» ότι προωθείται η δημιουργία και δεύτερης λωρίδας ελέγχου. Αυτό όμως το επιχείρημα προβάλλεται εδώ και μήνες χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί την περίοδο των γιορτών. Μετά από καταγγελίες πολιτών και διερεύνηση του θέματος, μας αναφέρθηκε ότι ακριβώς λόγω των γιορτών αυξάνεται ο αριθμός των διερχομένων και γι’ αυτό παρατηρείται καθυστέρηση. Οι γιορτές πέρασαν και οι καταγγελίες και τα παράπονα συνεχίζονται. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις καταγγέλλεται ότι μέλη της Αστυνομίας σε οδόφραγμα επιχείρησαν να εκφοβίσουν με τη συμπεριφορά τους.

Η νέα πρακτική είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος των ταυτοτήτων Ελληνοκυπρίων, όπως γίνεται για τους Τουρκοκύπριους και μη Κύπριους που περνούν από τα οδοφράγματα. Το επιχείρημα αυτή τη φορά ήταν ότι δεν πρόκειται για νέα πρακτική, αλλά για κάτι που εφαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή σε περιπτώσεις καταζητουμένων. Σε μια περίπτωση μάλιστα ενώ γινόταν έλεγχος για άντρα καταζητούμενο, ελέγχονταν γυναίκες ακριβώς με αυτό το επιχείρημα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με νέες καταγγελίες αλλά και μαρτυρίες, ζητείται από διερχόμενους να πληρώσουν πρόστιμο ή άλλες οφειλές που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ήδη πληρώσει προ πολλού. Κάτι ανάλογο δηλαδή που δημοσιοποιήθηκε ότι γίνεται και σε αεροδρόμια, όπου κάποια στιγμή υπήρξαν και συλλήψεις για εξώδικα μερικών ευρώ.

Όποιος και να είναι ο λόγος, όποιο και να είναι το επιχείρημα που προβάλλεται, το αποτέλεσμα είναι ένα: η εντύπωση που δημιουργείται στον κόσμο ότι παρεμποδίζεται η διακίνησή του. Και μάλιστα χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, κάτι που είναι δικαίωμά του να γνωρίζει βάσει νόμου. Επιπρόσθετα, δημιουργείται η εντύπωση -άδικα;- ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι η παρεμπόδιση της διέλευσης και ο συμβιβασμός με τα οδοφράγματα ως σύνορο. Ξεχνιέται όμως ότι ακριβώς πολλοί από όσους περνούν τα οδοφράγματα είναι με ακριβώς αυτά που δεν συμβιβάζονται. Και η ταλαιπωρία δεν θα τους πτοήσει να έρθουν σε επαφή, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν δεσμούς. Γι’ αυτό πνάστε λλίον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy