ΠΑΣΥΚΙ: H διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν αποδίδειΣτον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ έχουν περιληφθεί €11 εκατ. για το 2020 για παροχή κινήτρων

 

Με αφορμή την τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών ιατρών στις 13 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας απέστειλε επιστολή στην ΠΑΣΥΚΙ, η οποία και διέρρευσε, με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ να είναι έντονα ενοχλημένος. Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ο Υπουργός Υγείας κατηγορεί την ΠΑΣΥΚΙ για πρακτική μηδενισμού που αμαυρώνει την εικόνα των δημοσίων νοσηλευτηρίων και οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ασθενείς προς το έργο που επιτελούν οι ιατροί.

Απαντώντας χθες, από την πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν αποδίδει, για αυτό κατέρχονται σε τρίωρη στάση εργασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θα σφυρίζουν αδιάφορα και να βλέπουν το ταβάνι, προσθέτοντας ότι σε έξι μήνες θα αρχίσει η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και δεν γνωρίζουν πώς θα εργάζονται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “αν είναι αυτοί καλύτεροι, ας χρωματίσουν με πιο ωραία χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία”, ενώ πρόσθεσε ότι “αν πάμε στα κίνητρα, εδώ και πέντε μέρες συζητάμε τη στιγμή που καθημερινά φεύγουν ιατροί και δεν γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει να φεύγουν ιατροί με τόση εμπειρογνωμοσύνη”.

Παρέπεμψε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα που συνέβησαν μόλις πρόσφατα. Συγκεκριμένα, καρδιολογική κλινική στη Λεμεσό, με επεμβατικό εργαστήριο το οποίο καλύπτει δύο επαρχίες, Λεμεσού και Πάφου, έχει απολέσει τους μισούς ιατρούς. Ενώ, όπως σημείωσε, προχθές έφυγε άλλος καρδιολόγος από την Πάφο με αποτέλεσμα να μείνουν τρεις ιατροί -μαζί με τον διευθυντή τέσσερις- για να εξυπηρετήσουν ολόκληρη την επαρχία. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην Πνευμονολογική Κλινική Λεμεσού από την οποία αποχώρησαν άλλοι τρεις ιατροί με αποτέλεσμα να μείνουν μόλις τρεις. “Όλοι αυτοί που θεωρούν ότι δήθεν εμείς αμαυρώνουμε την εικόνα, ας πάρουν αυτοί το πινέλο και ας αλλάξουν το χρώμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να έρθουν στην πρώτη γραμμή για να δουν τι γίνεται καθημερινά. Όπως ανέφερε, “δεν θα σφυρίζουμε αδιάφορα κοιτάζοντας το ταβάνι. Είμαστε στην πρώτη γραμμή όσο κι αν δεν τους αρέσει, είμαστε ενεργοί ιατροί. Επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι απλώς συντεχνία. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ενεργοί ιατροί. Δεν σπουδάζαμε 12 χρόνια για να γίνουμε συνδικαλιστές”.

Ο Υπουργός κ. Κ. Ιωάννου σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε χθες τους κυβερνητικούς γιατρούς να προσέλθουν στο διάλογο, ώστε να βρεθούν οι λύσεις για τα οικονομικά κίνητρα, παραπέμποντας και στις σχετικές πρόνοιες που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το 2020, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται 11 εκατ. ευρώ για παροχή κινήτρων σε προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς. Ανέφερε ότι ο ΟΚΥπΥ επεξεργάζεται το σχέδιο κινήτρων, σχέδιο το οποίο θα τεθεί ενώπιον του ΔΣ την ερχόμενη εβδομάδα και μετά θα κοινοποιηθεί στις συντεχνίες.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.