Πατριωτικό καθήκον η στήριξη της Κύπρου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Εννέα µέρες πριν από την τριµερή συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Ακιντζί στο Βερολίνο, οι ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο δείχνουν να µη συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ή, αν τη συνειδητοποιούν, αρνούνται να κάνουν εκείνα τα βήµατα τα οποία θα µπορέσουν να οδηγήσουν στο σπάσιµο του αδιεξόδου και να ανοίξει ο δρόµος για την τελική λύση. Με το να δηλώνουν και οι δύο ηγέτες ότι θα προασπιστούν τα συµφέροντα της κοινότητάς τους, θεωρώντας ότι έτσι προασπίζονται τα συµφέροντα της Κύπρου, ο διαχωρισµός θα εµπεδώνεται. Θεωρητικά και οι δύο ηγέτες µιλούν για επανένωση του λαού της Κύπρου, αλλά στην ουσία προωθούν οτιδήποτε άλλο παρά την επανένωση, όταν αντί να δουν ολιστικά το Κυπριακό, το βλέπουν στη βάση των συµφερόντων των κοινοτήτων τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να αυξάνεται η δυσπιστία των πολιτών και στις δύο πλευρές και να κερδίζει έδαφος οποιαδήποτε λύση εκτός αυτής της κοινής συµβίωσης. Και το… περίεργο είναι ότι ενώ και στις δύο πλευρές σιγά – σιγά υποχωρεί η υποστήριξη προς την οµοσπονδιακή λύση, στην ε/κυπριακή πλευρά το βλέπουµε αυτό ως αρνητική εξέλιξη µόνο στην τ/κυπριακή πλευρά, τη στιγµή που πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε ότι στην ε/κυπριακή πλευρά η πλειοψηφία δεν προκρίνει την ∆∆Ο. Αυτά δείχνουν πως ο κόσµος και στις δύο πλευρές, είτε µας αρέσει είτε όχι, σιγά σιγά κτίζει τη δική του αντίληψη.

Κι αυτή η αντίληψη αποµακρύνεται συνεχώς από την ιδέα της κοινής συµβίωσης. Κι ενώ συµβαίνουν αυτά, Αναστασιάδης και Ακιντζί επιχειρούν εµµέσως πλην σαφώς να επιρρίψουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τη µη ύπαρξη αποτελέσµατος στην τριµερή. Κι αυτό την ώρα που ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του, που κατατέθηκε στο Συµβούλιο Ασφαλείας, επιρρίπτει ευθύνες και στους δύο για τη στασιµότητα και το αδιέξοδο κι όχι µόνο. Τους καταλογίζει ευθύνη αναφέροντας ότι παρά τις επανειληµµένες εκκλήσεις και στους δύο ηγέτες να ενηµερώσουν καλύτερα τις δύο κοινότητες για τα «περιγράµµατα µιας διευθέτησης» και να βελτιώσουν τις γενικές συνθήκες και την ατµόσφαιρα της διαδικασίας, το κλίµα «επιδεινώθηκε περαιτέρω». «Κανένα από τα δύο µέρη δεν έχει καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να αποφύγει την αχρείαστη ρητορική που έχει ενισχύσει περαιτέρω τον σκεπτικισµό των πολιτών», δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Όµως αυτά φαίνεται να είναι ψιλά γράµµατα και για τον Αναστασιάδη και για τον Ακιντζί. Ελπίζουµε ότι και οι δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν την κρισιµότητα των στιγµών. Πατριωτικό καθήκον δεν είναι η στήριξη ούτε του ενός ούτε του άλλου ηγέτη, αλλά η στήριξη της Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy