Πέφτουν οι υπογραφές Ελληνικής – Συνεργατικής

247

Πιέσεις από Κομισιόν για ανάθεση και του Φορέα σε ιδιωτικά κεφάλαια

Έκλεισε οριστικά η συμφωνία Ελληνικής – Συνεργατικής, η οποία είναι έτοιμη για υπογραφή τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ σήμερα η διαπραγματευτική ομάδα της ΣΚΤ αναμένεται να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης και της Διεύθυνσης της Τράπεζας.

Επίσης, χθες υπήρξε σύσκεψη του Δ.Σ. της Ελληνικής για καθορισμό των επόμενων κινήσεων της Τράπεζας αλλά και προετοιμασία ενόψει της ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας από τη Δευτέρα, το βασικό μέρος της συμφωνίας κλείδωσε από το περασμένο Σαββατοκύριακο και τα θέματα τα οποία παρέμεναν ανοικτά ήταν κυρίως νομικά και διαδικαστικά ζητήματα, καθώς και θέματα προσωπικού και υποδομών.

Όπως πληροφορούμαστε, χθες έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και αυτό που έχει απομείνει είναι η υπογραφή της από τα συμβαλλόμενα μέρη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται έκτακτη Γενική Συνέλευση της Συνεργατικής για την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουνίου, ενώ η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί και από το Δ.Σ. της Ελληνικής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κράτος θα παραχωρήσει στην Ελληνική ομόλογο, μετρητά, και εγγυήσεις για δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ. Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα για πλήρη ενοποίηση των του δικτύου και των συστημάτων των δύο Τραπεζών, θα είναι 15 μήνες.

Προς αύξηση κεφαλαίου η Ελληνική

Εν τω μεταξύ εντός της Ελληνικής φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με τη συμμετοχή νέων επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ επικαλούμενο αξιωματούχο της Τράπεζας που συμμετέχει στη διαδικασία για εξαγορά της Συνεργατικής.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι η οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που τυχόν χρειαστεί για τη συναλλαγή εξαγοράς της Συνεργατικής, υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της.

Η Τράπεζα έχει προγραμματισμένη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τις 11 Ιουλίου. Επίσης, την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία ζητήθηκε από την Δήμητρα, με σκοπό την ενημέρωση των μετόχων σε σχέση με τη διαδικασία προσφορών για τη Συνεργατική.

Διεργασίες για τον Φορέα

Ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής – Συνεργατικής, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες στο Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο οποίος σε πρώτη φάση θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εγκρίσεις. Όπως πληροφορούμαστε, η Κομισιόν ζητά την ανάθεση και του Φορέα σε ιδιωτικά κεφάλαια, αν είναι δυνατό από την πρώτη μέρα ή σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο το οποίο θα καθοριστεί.

Συνάντηση ΠτΔ – συντεχνιών

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες τόνισαν ότι αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για «απόλυτη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας του προσωπικού».

Όπως αποκάλυψε από χθες η «Χ», η ΣΚΤ ετοιμάζει σχέδιο εθελούσιας εξόδου το οποίο θα αφορά 900 – 1.000 άτομα

ΑΚΕΛ: «Στημένο παιγνίδι.Κοινωνικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη

Έγκλημα χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, αφού, όπως καταγγέλλει, οι κυβερνώντες «κοινωνικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατήγγειλε χθες ότι οι κυβερνώντες «λένε ψέματα» για τον Συνεργατισμό για να αποκρύψουν τις ασήκωτες ευθύνες τους αλλά και για να παραπλανήσουν τους πολίτες για τις πραγματικές τους προθέσεις.

Όπως υπέδειξε, οι κυβερνώντες διαχειρίζονται εδώ και σχεδόν έξι χρόνια τον Συνεργατισμό, αλλά αντί να επιλύσουν τα προβλήματα, όχι μόνο έγιναν μέρος των προβλημάτων, αλλά προκάλεσαν και καινούρια.

Επίσης ο Σ. Στεφάνου χαρακτήρισε «στημένο παιγνίδι» τη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπενθυμίζοντας ότι για μήνες κυκλοφορούσε σε διάφορα κέντρα συζητήσεων το σενάριο ότι οι κυβερνώντες μεθόδευαν το ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε συγκεκριμένη τράπεζα.

Ακόμη, υπέδειξε ότι «πέραν του ξεπουλήματος, οι κυβερνώντες είναι έτοιμοι να εγγυηθούν με πολλά εκατομμύρια την επένδυση των ιδιωτών. Δηλαδή», πρόσθεσε, «οι φορολογούμενοι πολίτες θα πληρώσουν τις ζημιές, θα πληρώσουν και για τα κέρδη που αναμένουν να έχουν οι ιδιώτες από τον Συνεργατισμό».

«Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνώντων. Κοινωνικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη», όπως υπέδειξε ο Στ. Στεφάνου, ο οποίος επανέλαβε ότι «για τις όποιες ευθύνες των κυβερνώντων για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού –πέραν των πολιτικών– η Γενική Εισαγγελία και η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη διερεύνηση».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου