Πέραν της ιατρικής, υπάρχει η διοικητική και πολιτική ανεπάρκεια Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Είναι λυπηρό που φθάσαμε στον άδικο θάνατο ενός 10χρονου μαθητή για να αφυπνισθούν εκείνοι που πρέπει να αφυπνισθούν και να συζητάμε σήμερα για τα προβλήματα ασφάλειας τόσο στα σχολεία, όσο και στα νοσοκομεία.

Αν πραγματικά θέλουμε να εγκύψουμε στα υπαρκτά προβλήματα και να δούμε τις γενεσιουργές αιτίες τους και αυτές που τα αναπαράγουν δεν πρέπει να περιοριστούμε στο συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, αλλά να δούμε τις αιτίες που το προκάλεσαν και οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν θα έχουμε και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα ιατρικής αμέλειας ή ανεπάρκειας, αλλά είναι βαθύτερο και αφορά τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων, είτε είναι στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί και στον ιδιωτικό ιατρικό τομέα είχαμε περιστατικά ιατρικής ανεπάρκειας…

Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα υγείας το οποίο βρίσκεται, όπως διαφάνηκε, στον αυτόματο πιλότο χωρίς δομές και ελέγχους, με τη ζωή των ασθενών να εξαρτάται πολλές φορές από τις ιατρικές συγκυρίες…

Αν υπάρχει θέμα ιατρικής αμέλειας ή ανεπάρκειας είναι γιατί υπάρχει ανεπαρκές σύστημα υγείας, το οποίο επιτρέπει και δεν αποβάλλει την ανεπάρκεια στο χώρο της Υγείας. Αν λειτουργούσε σωστά τ’ όλο σύστημα θα εντόπιζε και θα απέβαλλε την ανεπάρκεια πριν χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχει λοιπόν θέμα διοικητικών και πολιτικών ευθυνών γιατί λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν τα νοσοκομεία μας. Δεν υπάρχουν σύγχρονες και κατάλληλες ιατρικές μονάδες. Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και μηχανισμοί αξιολόγησης και ελέγχου.

Η παροχή υψηλού και ιατρικού επιπέδου ιατρικής φροντίδας είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα απαιτεί ένα ικανό και αδιάφθορο πλέγμα υπηρεσιών και μηχανισμούς ελέγχου, οι οποίοι θα παρέχουν ασφαλιστικές δικλίδες ακόμη και σε περίπτωση ιατρικών λαθών και παραλείψεων. Χρειάζονται, όμως, πολιτικές αποφάσεις και βαθιές τομές για να καθαρίσει το απόστημα στο χώρο της Υγείας και να τεθεί σε γερές και ασφαλείς βάσεις.

Με τις υφιστάμενες δομές και διαδικασίες δεν πάμε πουθενά, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Το ΓεΣΥ είναι μια καλή ευκαιρία για ποιοτική και ασφαλή αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας, φθάνει να το οικοδομήσουμε σωστά.