Περί χαλαρών και άλλων ομοσπονδιών

Του Σπύρου Σωτηρίου

Μπορεί η Κοζάνη να γίνει Λοζάνη; Γιατί όχι; Μόνο ένα γράμμα χωρίζει τις δύο πόλεις.
Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη… τι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τι χαλαρή ομοσπονδία. Στις λέξεις και στα γράμματα θα κολλήσουμε τώρα;
Άλλωστε υπάρχει και η συνομοσπονδία, υπάρχει και η ομοσπονδία κρατών, η συνομοσπονδία γονέων, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου και πολλές άλλες ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες… Υπάρχουν και οι παρασπονδίες.

Τόσο καιρό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάς έλεγε ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι πιο υποψιασμένοι είχαν καταλάβει ότι κάτι πάει λάθος με τις κινήσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου. Μεταξύ άλλων είχε εξαφανίσει από το λεξιλόγιό του τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ δεν έπραττε τίποτα απολύτως για επανέναρξη της διαδικασίας.

Αντίθετα, πρότασσε διάφορες αιτιάσεις και κωλυσιεργούσε σε όλη αυτή την περίοδο περισυλλογής που διαρκεί ενάμιση πλέον χρόνο. Τώρα μιλά και επίσημα για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ναρκοθετώντας τη βάση λύσης των συνομιλιών. Χωρίς μάλιστα να ενημερώσει κανένα για τις νέες του «ιδέες» (κάτι σαν επιφοίτηση ένα πράμα).

Δεν ξέρω ποιος τελικά θα μας πάρει στα σοβαρά στη διεθνή κοινότητα, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία κι ο Ερντογάν τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Αυτό επιζητούσαν τόσα χρόνια. Δηλαδή να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο με σχέσεις καλής γειτονίας και το ένα να ελέγχεται πλήρως από την Άγκυρα. Εμείς από τη μεριά μας ζητούσαμε δυνατό κεντρικό κράτος με στόχο την πραγματική επανένωση της χώρας και τον απογαλακτισμό της άλλης πλευράς από την Τουρκία. Με τη νέα πρόταση Αναστασιάδη στέλνουμε τους Τουρκοκύπριους στις αγκάλες της Τουρκίας.

Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ναυάγησαν -όπως μας είπε το Προεδρικό- για το θέμα της ασφάλειας και την απαίτηση της Τουρκίας για παραμονή στρατευμάτων στο νησί. Τα υπόλοιπα θέματα υποτίθεται ότι ήταν συμφωνημένα ή ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Τι άλλαξε άραγε σήμερα και ο Νίκος Αναστασιάδης πάει πίσω και ανοίγει ξανά το κεφάλαιο με τις εσωτερικές πτυχές θέτοντας μάλιστα τη συζήτηση σε νέα βάση παραπέμποντας σε μια άλλη μορφή λύσης από αυτήν που συζητάμε εδώ και δεκαετίες;
Κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να εκτιμήσει τις προθέσεις του Αναστασιάδη.

Τόσο καιρό προσπαθούσαμε να λύσουμε το γρίφο που ονομάζεται Τουρκία και κάναμε αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις. Τώρα έχουμε δύο γρίφους να λύσουμε. Εκτός από το γρίφο «Τουρκία» πρέπει να λύσουμε και το γρίφο «Αναστασιάδη». Και δυστυχώς αυτός ο νέος γρίφος είναι για δύσκολους λύτες.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News