Πιάστηκε ακόµη µια φορά στον ύπνο

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Το µπάχαλο που δηµιουργήθηκε µε τις αλλαγές στα ελληνικά πανεπιστήµια και την ταλαιπωρία 34 υποψηφίων σπουδαστριών και σπουδαστών σε µουσικά τµήµατα, αφού ακόµη δεν γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε αυτά, προκαλεί για ακόµη µια φορά έντονα ερωτηµατικά για τους χειρισµούς που γίνονται και από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.

Την ίδια ώρα το γεγονός αυτό µαζί και µε τις αλυσιδωτές αλλαγές που προωθούνται στην Ελλάδα φανερώνουν την ανάγκη για να στηριχθούν και να επεκταθούν περισσότερο τα δηµόσια πανεπιστήµια στον τόπο µας προσφέροντας και νέους κλάδους σπουδών που σήµερα δεν είναι διαθέσιµοι στην Κύπρο.

Λίγους µήνες προηγουµένως ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαµπιαούρης, που στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Λύκειο στην Έµπα δήλωνε πως συναντήθηκε µε τον Έλληνα οµόλογό του και είχε ενηµερωθεί για τις αλλαγές που ετοίµαζαν στην Ελλάδα.

«Επί του παρόντος», πρόσθεσε, «δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι Κύπριοι φοιτητές. Έχουν πάντως», συµπλήρωσε, «συσταθεί επιτροπές και από τα δύο υπουργεία για να µελετήσουν τις αλλαγές αυτές για να µην παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήµατα.

Θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασµός από την ελληνική κυβέρνηση για να διαφανεί εάν και εφόσον θα υπάρξει οποιοσδήποτε επηρεασµός των Κυπρίων φοιτητών και ανάλογα θα γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται». Άγνωστο το τι µεσολάβησε και πώς οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τελικά µια οµάδα από τελειόφοιτους. Το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και το Τµήµα Εθνοµουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστηµίου έχουν αποκλείσει τους Κύπριους υποψηφίους, οι οποίοι ωστόσο συµπληρώνοντας το σχετικό µηχανογραφικό είχαν προχωρήσει και στις συγκεκριµένες επιλογές τους. Αν και από τον περασµένο Φεβρουάριο είχε γίνει γνωστή η απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των Ελλήνων υποψηφίων για τα τέσσερα τµήµατα µουσικών σπουδών στη χώρα µας, δεν άλλαξε ο τρόπος εξέτασης. Βέβαια το χειρότερο είναι ότι είχαν δοθεί σε γονείς, µαθητές και διδάσκοντες διαβεβαιώσεις ότι υπήρξε σχετική διαβούλευση µε το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και πως για φέτος θα υπήρχε εξαίρεση για τους Κυπρίους.

Ίσως τελικά και να γίνει η σχετική ρύθµιση, αφού γίνονται προσπάθειες να διευθετηθεί το όλο θέµα. Ωστόσο η ουσία που παραµένει είναι ότι για ακόµη µια φορά το συγκεκριµένο Υπουργείο πιάστηκε στον ύπνο!

Τα ερωτήµατα αρκετά και πολύ ορθά τα διατυπώνει και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, που ζητά να πληροφορηθεί ποια είναι τα ακριβή δεδοµένα τα οποία οδήγησαν τρεις µουσικές σχολές στην Ελλάδα να ακυρώσουν τις θέσεις εισδοχής για Κύπριους υποψήφιους φοιτητές.

Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ενηµερώθηκε έγκαιρα για την αλλαγή στον τρόπο εισδοχής; Κατά πόσο οι συµφωνίες που έγιναν µε την Ελλάδα χρήζουν εκσυγχρονισµού;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy