Πιο φθηνό το Λονδίνο – Νέα Υόρκη παρά το εισιτήριο Λάρνακα – Αθήνα

616
The maiden flight of the A380 took place in Toulouse today, 27th of april, at 10h30 am.

«Άτυπο καρτέλ µεταξύ των εταιρειών», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ

 

Στα ύψη σκαρφάλωσαν οι τιµές των αεροπορικών εισιτήριων αφού σε πολλές περιπτώσεις το ναύλο για µετάβαση από την Κύπρο προς την Ελλάδα που είναι η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα, είναι πιο ακριβό από ένα υπερατλαντικό ταξίδι από ευρωπαϊκή χώρα προς τις ΗΠΑ.

Σύµφωνα µε στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δηµοσιότητα ο Επιχειρηµατικός Σύνδεσµος Κύπρου – Ελλάδας, τον Αύγουστο το κόστος για ένα αεροπορικό εισιτήριο από τη Λάρνακα προς την Αθήνα µετ’ επιστροφής φτάνει µέχρι τα 690 ευρώ, ενώ προς τη Θεσσαλονίκη φτάνει µέχρι τα 510 ευρώ.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα υψηλές» τις τιµές των αεροπορικών εισιτήριων. Κατήγγειλε µάλιστα ότι παραπέµπουν σε «άτυπο καρτέλ µεταξύ των εταιρειών». Ανέφερε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις τα εισιτήρια από την Κύπρο προς την Ελλάδα συγκρίνονται µε τα εισιτήρια από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη (σ.σ.: υπερατλαντικό ταξίδι), προσθέτοντας ότι πολύ πρόσφατα συγγενικό του πρόσωπο αγόρασε ένα τέτοιο εισιτήριο για 300 ευρώ.

15% αύξηση σε σχέση µε πέρσι

Όπως αναφέρθηκε στη δηµοσιογραφική διάσκεψη, οι τιµές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατακόρυφα µετά το κλείσιµο της Cobalt τον Οκτώβριο του 2018, ενώ µέχρι σήµερα οκτώ µήνες µετά παραµένουν αυξηµένες κατά 10-15%.

Ενδεικτικά, µε βάση τα στοιχεία του Επιχειρηµατικού Συνδέσµου Κύπρου – Ελλάδας, από τα µέσα Ιουνίου µέχρι και τα τέλη Αυγούστου το πιο φθηνό εισιτήριο για Αθήνα µετ’ επιστροφής είναι 250 ευρώ περίπου, ενώ για Θεσσαλονίκη είναι 285 ευρώ.

Τροχοπέδη στη διεκδίκηση της έδρας ευρωπαϊκών θεσµών

Ο Χρ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι η έλλειψη αεροπορικών θέσεων σε συνδυασµό µε τις πολύ υψηλές τιµές αποτέλεσαν πρόσφατα ανασταλτικό παράγοντα στο να υποστηρίξει η Κύπρος τις αιτήσεις για διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας.

Επίσης ο πρόεδρος του Επιχειρηµατικού Συνδέσµου Κύπρου – Ελλάδας, Ιωσήφ Ιωσήφ, υπέδειξε ότι οι πολύ υψηλές τιµές των εισιτηρίων για την Ελλάδα αποθαρρύνουν τη µετακίνηση επιβατών, επιβαρύνουν τα βαλάντια όλων των ταξιδιωτών, επηρεάζουν την ανάπτυξη στενότερων επιχειρηµατικών σχέσεων και µειώνουν την τουριστική κίνηση µεταξύ των δύο χωρών.

Ακόµη ο προϊστάµενος Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού στην Κύπρο, Θεόδωρος Θαλασσινός, είπε ότι δέχεται συχνά παράπονα για το ύψος των εισιτηρίων, τόσο από Κύπριους όσο και από Ελλαδίτες.

Μείωση φόρων στα αεροδρόµια και ακτοπλοϊκή γραµµή

Ο Ι. Ιωσήφ κατέθεσε πέντε εισηγήσεις προς την κατεύθυνση της αύξησης της προσφοράς αεροπορικών θέσεων, ώστε να µειωθούν οι τιµές. Συγκεκριµένα, πρότεινε αύξηση των δροµολογίων από τις εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ήδη πτήσεις από Κύπρο προς Ελλάδα, παραχώρηση κινήτρων σε ξένες αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες, προσέγγιση εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα ώστε να µετατρέψουν την Κύπρο ως ενδιάµεσο σταθµό τους προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, µείωση των φόρων στα αεροδρόµια, και επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση της ακτοπλοϊκής γραµµής Κύπρου – Ελλάδας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου