Ποιος έχασε την ψυχραιμία του;Με το αποτέλεσμα των ερευνών για την οικονομία θα κριθεί ένας έκαστος

«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε παιγνίδι εντυπώσεων και παραπληροφόρησης που επιχειρούν κάποιοι στα θέματα των ερευνών για την Οικονομία και το οποίο το μόνο που δείχνει είναι έλλειψη ψυχραιμίας υπό το κράτος πίεσης».

Αυτή ήταν η λιτή ανακοίνωση-απάντηση, στην ουσία, στα όσα προκλητικά και εντυπωσιοθηρικά διεμήνυσε από την Αθήνα ο ισχυρός άνδρας κ. Βγενόπουλος για να υποστηρίξει ότι έκλεισε περίπου ο φάκελος για τα όσα υποψιάζεται ο μέσος πολίτης ότι οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής.

Η συγκυρία των δηλώσεων του ανδρός με εκείνες του κ. Ι. Νικολάου, Υπουργού Δικαιοσύνης, που εγκαλείται από τους δικηγόρους της Τράπεζας Κύπρου για «παρέμβαση στη δικαιοσύνη», καθώς και της συνειδητής σιωπής που τήρησε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να «μη χαθούν υποθέσεις», δημιούργησε μαύρα σύννεφα πάνω από τις έρευνες που διεξάγουν εδώ και τρία χρόνια οι αρμόδιες Αρχές για να βρεθούν οι ένοχοι που οδήγησαν στην τραπεζική κρίση.

Μια κρίση και ένα έγκλημα, τις συνέπειες του οποίου μετρά η κυπριακή κοινωνία όχι σε λογιστικές ζημιές αλλά σε ανέργους, φτώχεια και εξαθλίωση.

Δικαιολογημένα το φορτίο της διερεύνησης του σκανδάλου της οικονομίας για τη Νομική Υπηρεσία είναι βαρύ. Πολύ περισσότερο η ευθύνη της να οδηγηθούν οι όποιοι ένοχοι στο εδώλιο και να ικανοποιηθεί το κράτος δικαίου και το περί δικαίου αίσθημα.

Για τούτον ακριβώς το λόγο οι ευθύνες του αρμόδιου Υπουργού και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι μικρότερες ή λιγότερες. Αν συνειδητοποιούν αυτή την ευθύνη όφειλαν να γνωρίζουν πότε και τι λένε αλλά και τι πράττουν, ώστε να μην επηρεάσουν το έργο της Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ως πολιτικός προϊστάμενος «έχασε την ψυχραιμία» του υπό το κράτος πίεσης για τις καθυστερήσεις και μίλησε περί «καταδίκης εντός του έτους». Από την άλλη η κα Γιωρκάτζη φαίνεται να κάηκε στο χυλό και να φυσά και το γιαούρτι, με αφορμή την εμπλοκή της θυγατέρας της στην υπεράσπιση του Βγενόπουλου. Και γι’ αυτή την γκρίζα εικόνα πάνω από τις έρευνες δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που «άστραψε και βρόντηξε» για το σκάνδαλο με το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη. Για να μην ξεχνάμε, δηλαδή, ότι το ψάρι βρομά από το κεφάλι…

Με το αποτέλεσμα εν πάση περιπτώσει θα κριθεί ένας έκαστος, του Προέδρου περιλαμβανομένου, για τις πράξεις ή παραλείψεις του για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.