Ποιος θα είναι ο νέος Βγενόπουλος;

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Ο πρώην Έφορος Αποκρατικοποιήσεων πριν δύο χρόνια περίπου σε συνάντησή του με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είχε υπολογίσει την αξία της CYTA κάπου στα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το ποσό αφορούσε το σύνολο της CYTA, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, καθώς και την αξία του ονόματος του οργανισμού, που είναι ο μεγαλύτερος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.

Η συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η κυβέρνηση ετοίμαζε τα νομοσχέδια για μετατροπή της CYTA σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με σκοπό την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδυτή. Ο οποίος θα αναλάμβανε και την εξ ολοκλήρου διαχείριση του Οργανισμού. Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά στη συνέχεια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τα αποσύρει, υπό το βάρος της αντίδρασης των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ωστόσο επανήλθε πρόσφατα με νέα νομοσχέδια, τα οποία προνοούν και πάλι τη μετατροπή της CYTA σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με σκοπό αυτή τη φορά την πώληση του μειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδυτή. Ο οποίος και πάλι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του οργανισμού. Δηλαδή ο ιδιώτης θα πληρώσει λιγότερα από 250 εκατ. ευρώ, αφού θα πάρει κάτω από το 50% και θα αναλάβει την εξ ολοκλήρου διαχείριση του οργανισμού. Του μεγαλύτερου οργανισμού τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, ο οποίος έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου 1 δισ. ευρώ ενώ -με βάση τον Προϋπολογισμό του για το 2017- φέτος αναμένεται να καταγράψει πλεόνασμα περίπου 60 εκατ. ευρώ. Θα τολμήσουμε να κάνουμε μία πρόβλεψη: Θα υπάρξουν πολλοί ενδιαφερόμενοι! Η ιστορία μάς θυμίζει μια άλλη πονεμένη περίπτωση που ακόμη πληρώνουμε τα σπασμένα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία του Βγενόπουλου στη Λαϊκή! Στην αρχή εξαγόρασε το μειοψηφικό πακέτο και πήρε τη διαχείριση. Παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ και διαφόρους κύκλους ως ο μεγάλος επενδυτής που θα οδηγούσε τη Λαϊκή και την Κύπρο ευρύτερα σε πλουσιοπάροχα τραπέζια με χρυσά κουτάλια. Για μερικά χρόνια η κοινωνία ζούσε σ’ αυτή την πλάνη. Μέχρι που η Λαϊκή ζήτησε κρατική στήριξη. Μετά χρειάστηκαν στήριξη και οι άλλες τράπεζες, όπου επίσης οι επενδυτές είχαν μειοψηφικά πακέτα. Με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναγκαστεί να προσφύγει στην Τρόικα.

Η CYTA όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε κερδοφόρα. Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο κερδοφόρα αν εκσυγχρονιστεί. Αλλά η κυβέρνηση προτιμά να τη δώσει σε ιδιώτη επενδυτή. Ποιος θα είναι ο νέος Βγενόπουλος;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy