Ποιος θα πληρώσει την αποσυμφόρηση του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη;Ενημέρωση για τη συμφωνία ΚΕΑΑ- Hellector ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση Στους καταναλωτές φαίνεται ότι θα πέσει το βάρος των νέων χρεώσεων που αναμένεται να προκύψουν από τη συγκομιδή σκυβάλων από τους δήμους, μετά τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης μεταξύ της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και της ανάδοχου για τη λειτουργία της μονάδας ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης, εταιρείας HELLECTOR, για μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων με στόχο την αποσυμφόρηση του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη.

Ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας, κ. Ν. Κουγιάλης, δήλωσε στη «Χ» ότι το επιπλέον κόστος θα το απορροφήσουν οι επηρεαζόμενοι δήμοι και κοινότητες, ενώ ο δήμαρχος Λευκωσίας δήλωσε στη «Χ» ότι δεν μπορούν οι δήμοι να απορροφήσουν το κόστος.

Ήδη ο δήμος της πρωτεύουσας έλαβε ήδη, πλειοψηφικά -διαφώνησε η Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ Λευκωσίας- απόφαση για αύξηση των χρεώσεων συγκομιδής σκυβάλων της τάξης του 5%. Μιλώντας στη «Χ» ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης υποστήριξε την ανάγκη αποσυμφόρησης του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, ωστόσο ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθεί σίγουρα το κόστος συγκομιδής.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Λευκωσίας αδυνατεί να απορροφήσει οποιεσδήποτε αυξήσεις στο κόστος συγκομιδής, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ της ΚΕΑΑ και της Hellector, οι όροι της οποίας θα εξεταστούν ενδελεχώς στη συνέχεια από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΟΕΔΑ Κόσιης αναμένεται, με την επικύρωση της συμφωνίας, να μεταφέρονται επιπλέον 120 χιλιάδες τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως, έτσι ώστε σε ορίζοντα οκτώ ή το αργότερο δέκα μηνών να επιτευχθεί το κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη.

Για να επιτευχθεί η διαχείριση των επιπλέον ποσοτήτων σκυβάλων από τον ΟΕΔΑ Κόσιης απαιτείται αύξηση των βαρδιών από δύο σε τρεις.

Με την έναρξη της ισχύος της νέας συμφωνίας και της μεταφοράς επιπλέον σύμμεικτων σκυβάλων από δήμους και κοινότητες της Λευκωσίας στον ΟΕΔΑ Κόσιης θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή νέα τιμή για όλες τις εισερχόμενες ποσότητες.Η νέα συμφωνημένη τιμή είναι €36,60 ανά τόνο.

«Ο ρυπαίνων πληρώνει»

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται η «Χ», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει πρόταση υποχρεωτικής λειτουργίας του συστήματος ”Pay as you Throw” στους δήμους και κοινότητες σε μια προσπάθεια περιορισμού των σύμμεικτων σκυβάλων που μαζεύονται από κάθε σπίτι και διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.

Η διακομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται είτε από την Green Dot είτε από άλλα συστήματα που θα ενδιαφερθούν να αναλάβουν το έργο αυτό, η υλοποίηση του οποίου θα αρχίσει στις δημαρχευόμενες περιοχές.

Ήδη στο πλαίσιο της πρότασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξετάζει σειρά κινήτρων για εφαρμογή του κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει». Το Υπουργείο προτίθεται να παραχωρήσει ειδικές πιστώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για υποδομές, όπως η αγορά ειδικών συμπιεστών ανακυκλώσιμων υλικών.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.