Ποιος θέλει λύση και ποιος όχι

  • Το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης συζητά σήμερα το Γιούρογκρουπ

Εξάμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης ζητά η Ελλάδα και το σημερινό Γιούρογκρουπ καλείται να απαντήσει στο ελληνικό αίτημα. Η Αθήνα εκτιμά πως το αίτημά της μπορεί να γίνει αποδεκτό και ξεκαθαρίζει πως ζητά εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία και όχι παράταση του μνημονίου.

«Το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση “για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης” δεν αποτελεί αίτημα παράτασης του μνημονίου, αλλά πρόταση που “σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους”, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία – γέφυρα», σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο αίτημα που υπεβλήθη, για να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.

Την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Γιούρογκρουπ θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Η Ελλάδα πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, έγινε μεγάλη προεργασία και δεν «έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση». Αν αρνηθούν, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, είπε με νόημα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβερνήσεως.

Διχασμένη η Ευρώπη

Λίγες ώρες μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να το απορρίψει ως ανεπαρκές λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τέθηκαν στο Γιούρογκρουπ. «Η πρόταση δεν οδηγεί σε ουσιαστική λύση. Κινείται στην κατεύθυνση μιας χρηματοδότησης-γέφυρας χωρίς να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προγράμματος» αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.

Αυτή τη φορά ωστόσο, τα πράγματα για την Ελλάδα φαίνεται πως δεν είναι μονοδιάστατα. Ηδη η στάση του Β. Σόιμπλε προκαλεί αντιδράσεις κι εντός κι εκτός Γερμανίας. Ο αντικαγκελάριος της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Ελληνες».

Οι Γερμανοί «Πράσινοι» αντέδρασαν κάνοντας λόγο για το ότι «η χυδαία απόρριψη του Σόιμπλε μπλοκάρει μια κοινή λύση».

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ (Die Linke) κάνει λόγο για προσπάθεια της χώρας του «να ταπεινώσει και να ρίξει στα γόνατα την αριστερή κυβέρνηση».

«Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα», δήλωσε στη L’ Espresso, ο Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν σχολίασε τη γερμανική απόρριψη και παρέπεμψε στα κράτη-μέλη του ευρώ για να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η επιστολή αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι που επιτρέπει ένα λογικό συμβιβασμό με σκοπό τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πάντως, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 50 λεπτών με την Ανγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή έγινε σε «εποικοδομητικό κλίμα».

Και η Γαλλία εμφανίζεται θετική, αφού ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση του προγράμματος δείχνει ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί πολύ σύντομα.

Τι ζητά η Ελλάδα

Με την επιστολή του στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, με την οποία κατέθεσε το ελληνικό αίτημα, ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της σύμβασης είναι:

Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψιν τους την παρούσα οικονομική κατάσταση και να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τι δεν κατάλαβε ο Υπουργός Οικονομικών;

Το ΑΚΕΛ επανήλθε στο θέμα της στάσης του ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη, στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, αφού επιμένει πως δεν κατάλαβε ποιες ήταν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Θα πρέπει ο κ. Γεωργιάδης να εξηγήσει στους πολίτες τι είναι αυτό ακριβώς που δεν κατάλαβε, τονίζει το ΑΚΕΛ και διά του Γιώργου Λουκαΐδη ερωτά:

  • Εχει καταλάβει ο Υπουργός Οικονομικών ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας εκ μέρους των 18 Υπουργών, άρα και του ιδίου, έθεσε εκβιαστικό τελεσίγραφο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή για να αποδεχθεί συνέχιση του προγράμματος που απέρριψε ο ελληνικός λαός;
  • Εχει καταλάβει ο Υπουργός Οικονομικών ότι υπήρχε δεύτερο κείμενο από πλευράς Μοσκοβισί, που αποδεχόταν η ελληνική πλευρά;
  • Εχει καταλάβει ο Υπουργός Οικονομικών ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε καταθέσει εκ μέρους των 18 ένα άλλο κείμενο, το οποίο απέρριψε η Ελλάδα;
  • Τι είναι που κατάλαβε ο κ. Αναστασιάδης και παρείχε στήριξη στον κ. Τσίπρα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά δεν το κατάλαβε ο κ. Γεωργιάδης στα δύο Eurogroup που συμμετείχε, στα οποία λαμβάνονται και οι αποφάσεις;
  • Πώς γίνεται ο κ. Γεωργιάδης να καταλαβαίνει τελικά μόνο αυτά που καταλαβαίνει ο κ. Σόιμπλε;
  • Μήπως οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι κάποιοι δεν τους λένε την αλήθεια;
Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy