Πήρε το µήνυµα ο Πρόεδρος; Αυτή η φορά θα είναι διαφορετική…Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ξεκάθαρα είναι τα µηνύµατα του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ προς όλες τις πλευρές που εµπλέκονται στο Κυπριακό και ιδιαίτερα προς του ηγέτες των δύο κοινοτήτων ενόψει και της τριµερούς συνάντησης στις 25 Νοεµβρίου στο Βερολίνο. «Αυτή η φορά είναι διαφορετική και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο κυπριακός λαός…» σηµειώνει µεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι θα υπάρξουν σηµαντικές εξελίξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Μετά την τριµερή συνάντηση στο Βερολίνο, διαφορετική θα είναι η κατεύθυνση του Κυπριακού εάν θα υπάρξει ή όχι συµφωνία στους όρους αναφοράς ή εάν θα καθοριστεί ή όχι πενταµερής διάσκεψη. Είτε θα ελπίζουµε για συµφωνία και λύση, είτε θα µιλάµε για ναυάγιο και οριστική διχοτόµηση.

Ο κ. Γκουτέρες απευθύνει µέσα από την έκθεσή του και έκκληση προς όλα τα µέρη να εξετάσουν εποικοδοµητικά το πλαίσιο των έξι σηµείων στις 30 Ιουνίου 2019, κάτι που δείχνει ότι δεν έχει πειστεί ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιµες να επαναρχίσουν οι διαπραγµατεύσεις από το σηµείο που έχουν µείνει στο Κραν Μοντανά.

Πέραν τούτου, ο κ. Γκουτέρες εκφράζει απογοήτευση και από τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι «δεν έχουν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να αποφύγουν την περιττή ρητορική που έχει ενισχύσει τις ανησυχίες και το σκεπτικισµό των πολιτών».

Τα δεδοµένα συνηγορούν ότι µια εβδοµάδα πριν την κρίσιµη συνάντηση των δύο ηγετών µε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι όλα ρευστά.
Οι τελικές πλέον θέσεις των δύο πλευρών θα κατατεθούν στη συνάντηση του Βερολίνου ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος θα τις αξιολογήσει και θα κρίνει. Αυτή τη φορά είναι αποφασισµένος να καταλογίσει και ευθύνες, ενηµερώνοντας και τα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας.

Εκείνο που χρειάζεται από δικής µας πλευράς είναι να πάµε στη συνάντηση και να πείσουµε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ετοιµότητά µας να συµφωνήσουµε στους όρους αναφοράς στη βάση των έξι σηµείων του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αν υπάρξει ανταπόκριση και από τουρκοκυπριακής πλευράς, τότε θα προχωρήσουµε σε ουσιαστικές συνοµιλίες και σε διεθνή διάσκεψη, αλλιώς το βάρος µιας ενδεχόµενης αποτυχίας να το χρεωθεί η τουρκική πλευρά.