Πειθαρχικές ευθύνες έδειξε η έρευνα του Υπoυργού Παιδείας

383

Ολοκλήρωση της έρευνας με τη λήψη καταθέσεων σε δέκα μέρες

Πειθαρχικές ευθύνες σε εκπαιδευτικό καταλογίζει το πόρισμα του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το θάνατο του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γεωργαλλή, ο οποίος χτύπησε στο κεφάλι στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αλεθρικού στη διάρκεια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής και ενώ έπαιζε καλαθόσφαιρα.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός θα παραμείνει στη θέση του και η πειθαρχική έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Στο παρόν στάδιο η πειθαρχική θα αφορά ένα άτομο, αλλά αν ο ερευνών λειτουργός διαπιστώσει ότι πρέπει να πάρει καταθέσεις από άλλα άτομα, θα το κάνει, ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης.

Όπως ξεκαθάρισε ο Υπ. Παιδείας ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένοχος.

Στην ερώτηση εάν ο εν λόγω εκπαιδευτικός ήταν παρών κατά τη στιγμή του ατυχήματος, απάντησε ότι «εξ όσων δηλώνει ο ίδιος, ναι».

Η φύση της υπόθεσης είναι τέτοια, είπε ο Υπουργός, που ο περαιτέρω σχολιασμός της έκθεσης, στην παρούσα φάση, δεν ενδείκνυται, αφού θα πρέπει να αφεθεί η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

Τις συνέπειες τις πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή αρκέστηκε να αναφέρει ότι εφόσον συνεχίζεται η έρευνα, οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τη διαδικασία.

Θα έπρεπε όμως, πρόσθεσε, να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις στο τι σημαίνει ότι θα διεξαχθεί έρευνα για ευθύνη της οργάνωσης και διοίκησης του τμήματος κατά την ώρα του μαθήματος.

«Χάθηκε ένα 10χρονο παιδί. Ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχεται και εντοπίζει κενά και ανεπάρκεια στα θέματα ασφάλειας και υγείας μέσα στα σχολεία, συνέπειες των οποίων επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί.

Συνεπώς το καλύτερο μνημόσυνο για τον μικρό Σταύρο θα είναι να δοθούν οι ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσα η οργάνωση έθεσε ενώπιον του κ. Χαμπιαούρη τόσο με τις χθεσινές ερωτήσεις όσο και πολλές άλλες επιστολές», επεσήμανε ο Φίλιος Φυλακτού.

Αρχές Ιουνίου συνάντηση ΥΠΠ-ΠΟΕΔ-Γονέων

Εξάλλου, νωρίτερα χθες, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι αναχωρεί για το εξωτερικό και θα επιστρέψει τέλος του μηνός. Θα συναντηθεί, πρόσθεσε, μετά την επιστροφή του και με την ΠΟΕΔ και με τους οργανωμένους γονείς και με τους φορείς που έχουν λόγο σε θέματα ασφάλειας και υγείας των παιδιών μας.

Η συνάντηση, ανέφερε, προγραμματίστηκε στις αρχές Ιουνίου και επικεφαλής της ομάδας που θα συντονίσει την όλη διαδικασία είναι ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζης, ο οποίος είναι υπεύθυνος και του γραφείου ασφάλειας και υγείας του ΥΠΠ.

Ελένη Κωνσταντίνου

Οι ιατροί έχουν οδηγηθεί σε εξουθένωση

Η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, των ΤΑΕΠ και των κλινικών των νοσοκομείων και ο αυξημένος φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με τη μαζική φυγή ιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα, έχουν οδηγήσει τους ιατρούς του δημοσίου σε επαγγελματική εξουθένωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου, η οποία, σημειώνει, παρακολουθεί με θλίψη τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας. «Οι ιατροί που εργάζονται στο δημόσιο γίνονται καθημερινά στόχος φραστικών και αρκετές φορές σωματικών επιθέσεων από ανθρώπους αγανακτισμένους από ένα σύστημα υγείας που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του. Θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθούν άμεσα τα ουσιαστικά προβλήματα (π.χ. αύξηση των δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ, εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών και πρωτοκόλλων, παροχή κινήτρων και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, σωστή στελέχωση και δομή των τμημάτων, ενίσχυση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη λήψη αποφάσεων, τότε η οποιαδήποτε προσπάθεια αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του ΓεΣΥ αποτελεί ουτοπία», προσθέτει.

Σε δίκη για «αμέλεια» οι δύο γιατροί

Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η υπόθεση του θανάτου του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, αφού χθες οι δύο γιατροί που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι κατηγορήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Με τη λήξη του διατάγματος προσωποκράτησης, οι δρες Κυριάκος Κυριακίδης, 65 ετών και Ηρακλής Παντελιδάκης, 37 ετών, προσήχθησαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας όπου τους απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες. Οι γιατροί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και το δικαστήριο όρισε έναρξη της δίκης στις 28 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους υπογράφοντας εγγύηση δέκα χιλιάδων ευρώ έκαστος και παραδίδοντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Επίσης τα ονόματά τους τοποθετήθηκαν στον κατάλογο προσώπων των οποίων η έξοδος από τη χώρα απαγορεύεται.

Οι κατηγορίες είναι πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, όπως διατυπώνονται στο κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι, στις 11 Μαΐου 2018 και μεταξύ των ωρών 11.10 και 11.45 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, που δεν ανάγεται σε υπαίτιο αμέλεια χωρίς πρόθεση, επέφεραν το θάνατο στον Σταύρο Γιωργαλλή, τέως από το Αλεθρικό. Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί κατηγορούνται ότι κατά την εξέταση του μικρού δεν εντόπισαν στην ακτινογραφία το κάταγμα κρανίου, παρέλειψαν να ζητήσουν γνωμάτευση από ακτινολόγο και ενώ έπρεπε να τον θέσουν υπό παρακολούθηση, του έδωσαν εξιτήριο με αποτέλεσμα την πρόκληση του θανάτου του.

Επίσης οι γιατροί κατηγορούνται ότι στον ίδιο τόπο και χρόνο, ενώ ήταν γιατροί στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Λάρνακας, με τέτοιο αλόγιστο, βεβιασμένο ή αμελή τρόπο έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του Σταύρου Γιωργαλλή, του οποίου ανέλαβαν την ιατρική θεραπεία.

Στη δίκη θα κληθούν να καταθέσουν 61 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ το κατηγορητήριο επιβεβαιώνει εκείνο που προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη λήψη καταθέσεων, ότι κλειδί στην υπόθεση αυτή είναι η ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο μικρός στην πρώτη του επίσκεψη στο νοσοκομείο και κατά πόσον αυτή η ακτινογραφία έτυχε σωστού χειρισμού και ανάγνωσης.

Τάσος Περδίος

Επικαιροποίηση του πλαισίου ασφάλειας στα σχολεία ζητούν οι δάσκαλοι

Απαιτούν κατευθυντήριες οδηγίες για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής

Ξεκάθαρες απαντήσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ζητούν οι οργανωμένοι δάσκαλοι καθώς και κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία. Ήδη η ΠΟΕΔ έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει ότι για ζητήματα ασφάλειας έχει επανειλημμένα απευθυνθεί με επιστολές της προς το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα σημαντικό ζήτημα που έχει θέσει η ΠΟΕΔ εδώ και τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση ή διευκρίνιση, είναι αφενός μεν κατά πόσο η αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και εκτίμηση κινδύνων σε μια σχολική μονάδα και γενικά οι υποδομές πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας, αφετέρου δε σε ποιο βαθμό μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κρίνουν τη σοβαρότητα του τραύματος ενός παιδιού. Με αφορμή

το θλιβερό περιστατικό με το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή, ήδη η ΠΟΕΔ έχει συγκροτήσει ομάδες (Διευθυντών, Νηπιαγωγών, Ειδικών Εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών που έχουν εξειδίκευση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής κ.ά.) οι οποίες σε συνεργασία με το ΔΣ της Οργάνωσης μελετούν εμβριθώς και σφαιρικώς τόσο τα ισχύοντα όσο και όσα αναδύθηκαν αυτές τις μέρες. Στόχος είναι να υποβληθούν προς το υπουργείο συγκεκριμένα υπομνήματα με εισηγήσεις, ερωτήματα, απορίες, διευκρινίσεις κ.ά. σε μια προσπάθεια από κοινού να επαναπροσδιοριστεί και να επικαιροποιήθει το πλαίσιο της ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες. Παράλληλα, οι δάσκαλοι ζητούν από το Υπουργείο άμεσα να πραγματοποιήσει λεπτομερείς ελέγχους βάσει όλων των προδιαγραφών (περιφράξεις, ύψος παραθύρων, είδος γυαλιών στα παράθυρα, ύψος καγκέλων, κλιμακοστάσια, σκαλιά, σημάνσεις και πολλά άλλα) και να δώσει πιστοποιητικά καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία, προβαίνοντας ταυτόχρονα στις σχετικές βελτιώσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Επίσης ζητούν να πληροφορηθούν αν τα γήπεδα αθλοπαιδιών με τα υφιστάμενα υποστρώματα (πρέμιξ, χώμα, χαλίκια), τις ακάλυπτες μεταλλικές δοκούς για την καλαθόσφαιρα, το ποδόσφαιρο, τη χειροσφαίριση κ.λπ. είναι κατάλληλα για τη διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αλλά και γενικότερα για να παίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και εάν υπάρχουν προδιαγραφές και αν τις τηρούν. Ακόμη, ζητούν να μάθουν σε ποιες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί, τηρώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία που μέχρι σήμερα προβλέπεται, θα καλούν το ασθενοφόρο για τις περιπτώσεις τραυματισμού των παιδιών και τέλος, αν ισχύει η προφορική οδηγία που δημόσια δόθηκε για κλήση του ασθενοφόρου σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, η ΠΟΕΔ διερωτάται ποιος φέρει την νομική ευθύνη στην περίπτωση συμβάντων που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και υγείας, ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ανοικτοί σε διάλογο δηλώνουν γιατροί και Υπ. Υγείας

Μονόδρομος η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ

Την ετοιμότητα για διάλογο εξέφρασαν χθες τόσο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου όσο και ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Ιωάννου δήλωσε πως στην επιστολή της 9ης Μαΐου 2018 που απέστειλαν οι γιατροί προς το Υπουργείο Υγείας, μόνο ένας μικρός αριθμός αιτημάτων ήταν κοινά με τα 13 σημεία που έθεσαν προχθές.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρεί με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ, καλώντας τους κυβερνητικούς γιατρούς να συμπαραταχθούν με το Υπουργείο και να κλείσουν τα αυτιά τους στις διάφορες «Κασσάνδρες», όπως είπε.

Η ΠΑΣΥΚΙ δεν κάνει πλάτες σε κανένα

Η ΠΑΣΥΚΙ δεν κάνει πλάτες σε κανένα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν μετράει επικοινωνιακούς πόντους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, σχολιάζοντας την αναφορά του Υπουργού Υγείας σε «Κασσάνδες», στις οποίες θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά οι κυβερνητικοί γιατροί. Μιλώντας στον «Άστρα», ο Σωτήρης Κούμας είπε ότι η ΠΑΣΥΚΙ επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να στηριχθεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Πρόσθεσε ότι κάποια βήματα που έγιναν απέχουν κατά πολύ από αυτά που έπρεπε να γίνουν.

Ελένη Κωνσταντίνου

Φορτώνονται κι άλλο τα ήδη βαρυφορτωμένα νοσοκομεία

Δεν αντιλαμβάνεται εξουθένωση στον τομέα της Υγείας ο αρμόδιος υπουργός

Την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση και διορθωτικά μέτρα θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου με χθεσινές του δηλώσεις διερωτάτο «πώς κάποιοι μιλούν για εξουθένωση στον τομέα της Υγείας και ότι αφέθηκαν τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν, αφού το δυναμικό των γιατρών από το 2012 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων τα 50 κατά τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν μείωση ή/και σταθεροποίηση της επισκεψιμότητας στα ΤΑΕΠ και στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και στα εξιτήρια, με την παράλληλη έναρξη παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2016, για απάλειψη των λιστών αναμονής και αποφόρτισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Ωστόσο, πέραν των αριθμών, η ουσία παραμένει: Η κατάσταση δυσχεραίνει όλο και περισσότερο λόγω της φυγής ιατρών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των διαδικασιών που ακολουθούνται. Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνη φέρει κυρίως το αρμόδιο υπουργείο.

Μετά τον τραγικό χαμό του 10χρονου Σταύρου καθώς και τη σύλληψη των δύο ιατρών, πλέον το κλίμα στα δημόσια νοσοκομεία περιγράφεται ως «βαρύ και ασήκωτο».

Όπως μας αναφέρθηκε από ιατρικούς κύκλους, η σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και ασθενούς έπειτα από τους χειρισμούς του Υπ. Υγείας και της Αστυνομίας έχει διασαλευθεί. Πλέον οι γιατροί ακολουθούν αυστηρά διεθνή πρωτόκολλα, αφού δεν υπάρχουν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα σε συγκεκριμένα τμήματα να παρουσιάζεται επιπλέον συνωστισμός και φόρτος εργασίας στο ήδη βαρυφορτωμένο σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι γενικοί γιατροί ζητούν γραπτώς όλες τις γνωματεύσεις από ειδικούς γιατρούς, ενώ η πλειονότητα των περιστατικών παραπέμπεται στην ειδικότητα. Χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε περίπτωση ασθενούς που παραπέμφθηκε στον γαστρεντερολόγο για το 2020, αφού στο Γενικό Νοσοκομείο Λ/σίας υπάρχει μόνο ένας γιατρός!

Χάος παρατηρείται και στο Ακτινολογικό, όπου η επάρκεια σε ακτινολόγους δεν αρκεί ούτε για να καλυφθούν οι εφημερίες. Οι ακτινογραφίες έχουν σχηματίσει στοίβες, αφού ένας ακτινολόγος δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιώσει 400 ακτινογραφίες μέσα σε μια μέρα.

Αρχές Ιουνίου δύο γιατροί στο ΤΑΕΠ Λάρνακας

Σε ό,τι αφορά τους δύο συγκεκριμένους ιατρούς που έδωσαν παραίτηση, ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Υγείας είπε πως η χρονική συγκυρία που έγινε αυτό μπορεί να προσδίδει άλλους λόγους, ωστόσο η ενημέρωση που έχει είναι ότι έγινε για καθαρά οικογενειακούς λόγους. «Εμείς σαν Υπουργείο, ολόκληρη την εβδομάδα έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ούτως ώστε να υπάρξει η απαραίτητη στελέχωση στο ΤΑΕΠ Λάρνακας και έχουμε ήδη προχωρήσει προκαταρκτικά στην πρόσληψη δύο επιπλέον ιατρών που θα αρχίσουν στις αρχές Ιουνίου», είπε.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ενώπιον της Κομισιόν η κατάρρευση των νοσοκομείων

Ο Ν. Συλικιώτης ζητά να δοθεί στήριξη για ουσιαστική αναβάθμιση της Υγείας

Ενώπιον της Κομισιόν έθεσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου, ζητώντας να δοθεί στήριξη για ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Παρόλο που οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αρμόδιες για την οργάνωση και την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, ο Ν. Συλικιώτης απευθύνθηκε στον Επίτροπο Υγείας, καθώς η ΕΕ έχει ρόλο να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές βοηθώντας τα κράτη μέλη να επιτυγχάνουν τους κοινούς στόχους για υψηλό επίπεδο υγείας και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους. Συγκεκριμένα, με ερώτηση που απέστειλε στην Κομισιόν ο Ν. Συλικιώτης ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους Κυπρίους. Ο Ν. Συλικιώτης υπογραμμίζει πως απαιτείται να δοθούν άμεσα λύσεις με ουσιαστική προώθηση του εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων της Κύπρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Κύπρος κατέχει τη χαμηλότερη θέση στις δημόσιες δαπάνες υγείας και ως αποτέλεσμα τα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου πάσχουν από υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, καθώς και από έλλειψη σημαντικού εξοπλισμού και αναλωσίμων. Ο Ν. Συλικιώτης τονίζει πως τα κρατικά νοσοκομεία στην Κύπρο καταρρέουν και συνακόλουθα το επίπεδο της φροντίδας των ασθενών υποβαθμίζεται σημαντικά, η περίθαλψη είναι ανεπαρκής και πολλοί ασθενείς περιμένουν για μήνες σε λίστες αναμονής μέχρι να τους παρασχεθεί η απαραίτητη νοσηλεία. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μονάδα για επείγοντα περιστατικά για παιδιά.

«Αφελές να γίνει Νευροχειρουργική Κλινική σε κάθε νοσοκομείο»

Θα ήταν αφελές από πλευράς Υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει Νευροχειρουργική Κλινική σε κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο, είπε χθες ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως είπε, «ακούω διάφορους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το κοινό, επιμένοντας σε ισχυρισμούς ότι η ζωή του μικρού Σταύρου θα σωζόταν εάν υπήρχε νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Είναι λυπηρό να δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, και λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη και τις αποστάσεις που έχουμε στην Κύπρο (ενδεικτικά να αναφέρω ότι η μεταφορά ασθενούς με ασθενοφόρο από τη Λάρνακα στη Λευκωσία είναι μόλις 17’), θα ήταν αφελές από πλευράς Υπουργείου να δημιουργήσει, λόγου χάριν, Νευροχειρουργική Κλινική σε κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο, ξηλώνοντας την υφιστάμενη απλά και μόνο για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις». Σκοπός είναι , πρόσθεσε, να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών σε μια Κλινική Αναφοράς όπως είναι η Νευροχειρουργική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και όχι να κατατέμνονται υπηρεσίες.

ΑΚΕΛ Λάρνακας: Το Υπ. Υγείας να στελεχώσει τις Πρώτες Βοήθειες

Άμεσες ενέργειες στελέχωσης του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας από το Υπ. Υγείας ζητά το ΑΚΕΛ Λάρνακας. Αντιπροσωπεία της Επ. Επιτροπής από στελέχη και βουλευτές επισκέφθηκε χθες το Τμήμα μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, σε μια συνέχεια των επαφών και επισκέψεων στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης για συζήτηση και προώθηση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας. Για ακόμα μία φορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ Λάρνακας, ακούστηκαν τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία έχουν διαχρονικά αναδειχθεί με παρεμβάσεις του κόμματος. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ με περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία», τονίζει η Ε.Ε. ΑΚΕΛ Λάρνακας, η οποία καλεί το αρμόδιο Υπουργείο όπως προβεί σε ενέργειες για την ορθή στελέχωση του Τμήματος για την εύρυθμη λειτουργία του. Καταλήγει ότι το ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γ.Γ. της Κ.Ε., θα αναλάβει πρωτοβουλίες για προώθηση και υποβοήθηση στην επίλυση των ζητημάτων.

Τάσος Περδίος