Πλαίσιο Γκουτέρες ή χαλαρή ομοσπονδία;

45
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Του
Μιχάλη Μιχαήλ

 

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε την ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, για να διερευνήσει αν υπάρχει ενδεχόμενο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
Διαπιστώσαμε όλοι την αγωνία της κυβέρνησης για το τι θα καταγράφει στην έκθεσή της η κα Λουτ η οποία διαπιστώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις.
Από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά η κυβέρνηση Αναστασιάδη ρίχνει ευθύνες στην Τουρκία με το γνωστό δικό της αφήγημα, παρ’ όλο που αυτό δεν συμφωνεί με τις διαπιστώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες και της Ε.Ε. Κι ενώ ο Πρόεδρος δήλωνε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο διάλογος στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες κι από κει που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, ξαφνικά ο Πρόεδρος καταθέτει πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο για λύση χαλαρής ομοσπονδίας!
Είναι ο ίδιος Πρόεδρος που δήλωνε μέχρι πρότινος ότι με τον Μ. Ακιντζί έφτασαν πολύ κοντά στη λύση και ότι έμεινε ένα μικρό κομμάτι για να ολοκληρωθεί η λύση. Είναι ο ίδιος που δήλωνε ότι κατάφερε να αυξήσει τις συγκλίσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης σε 72 και ότι αυτό διασφάλιζε την ενότητα του κράτους κάτω από τη σκέπη της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.
Τι μεσολάβησε τώρα και στρέφεται προς τη χαλαρή ομοσπονδία; Ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωνε ότι η δυσκολία στην επίλυση βρίσκεται στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή στα θέματα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Περιμένουμε να ακούσουμε από τους κυβερνώντες μια εξήγηση πώς η χαλαρή ομοσπονδία θα επιλύσει αυτή την ανυπέρβλητη δυσκολία. Θυμίζουμε πως ίδιος ο Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι δεν διαπίστωσε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα, όταν συναντήθηκε μυστικά με τον Μ. Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη. Αναμένουμε όμως απάντηση και για το ποιες από τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ακυρωθούν. Θα πρέπει να θυμίσουμε επίσης κάποια άλλα πράγματα. Η θέση για χαλαρή ομοσπονδία είχε εκφραστεί από τον ίδιο τον Ν. Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στην «Αλήθεια» το 2012, πριν εκλεγεί Πρόεδρος. Η μόνη συγκροτημένη αντίδραση μέχρι τώρα προέρχεται από το ΑΚΕΛ. Από τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο η ΕΔΕΚ χαϊδεύει τον Αναστασιάδη για τη νέα επιλογή του, το ΔΗΚΟ και οι υπόλοιποι τα μασάνε. Θυμίζουμε επίσης πως υποστήριξη στη θέση για χαλαρή ομοσπονδία είχε εκφράσει και ο Γιώργος Λιλλήκας στο γνωστό βιβλίο του για το Κυπριακό.