Πληρώνουν τα «κομμένα φτερά» οι πολίτες

40

Περίπου δυο χρόνια και τέσσερις μήνες κατάφερε να επιβιώσει η Cobalt Air. Από το καλοκαίρι του 2016 η αεροπορική εταιρεία πετούσε στους αιθέρες της Κύπρου, αλλά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είδε τα φτερά της να κόβονται και να τσακίζονται.

Έσβησε τις μηχανές και κατέβασε το διακόπτη, χωρίς καμία προειδοποίηση τόσο προς το προσωπικό όσο και προς τους χιλιάδες επιβάτες που επηρεάζονται άμεσα από το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας. Αποτέλεσμα του λουκέτου; 280 εργαζόμενοι στην εταιρεία μπήκαν στη μακρά λίστα της ανεργίας. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η μοίρα τούς έπαιξε, για δεύτερη ή και τρίτη φορά, άσχημο παιχνίδι.

Μεγάλη μερίδα του προσωπικού της Cobalt ήταν πρώην εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών, που επίσης έκλεισαν από τους κυβερνώντες. Είχαν βρει εργασιακό καταφύγιο στην Cobalt, αλλά όλα άλλαξαν και πάλι μέσα σε μια νύχτα. Ένα σενάριο που φαίνεται ότι δεν αλλάζει πλοκή, παρόλο που και στο παρελθόν είχαμε ζήσει
παρόμοιες καταστάσεις με το κλείσιμο των κρατικών αεροπορικών εταιρειών. Πάντως, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από εργαζόμενους στην αεροπορική εταιρεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς για ακόμη μια φορά βλέπουν τους κόπους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους να γκρεμίζονται.

Δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις αποζημιώσεις τους, παρόλο που η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου άφησε χθες ανοικτή τη νομική οδό για όσους θέλουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Cobalt, ενώ σημείωσε ότι η ίδια θα έχει σύντομα συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και για τα δικαιώματα του κράτους. Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι επιβάτες οι οποίοι θα ταξίδευαν με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αναγκάζονται τώρα να διευθετήσουν από μόνοι τους το ταξίδι τους και να τρέχουν από γραφείο σε γραφείο για να αλλάξουν τις ημερομηνίες των εισιτηρίων τους.

Και δυστυχώς, από την προηγούμενη Τετάρτη, οπότε και
έβαλε λουκέτο η Cobalt, παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων και στα αεροπορικά ναύλα. Γεγονός που παραδέχτηκε χθες ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής η Υπουργός Μεταφορών, αλλά την ίδια ώρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα επανέλθει η ομαλότητα και θα καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η Cobalt. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι οι πολίτες αυτής της κοινωνίας καλούνται να βγάλουν και πάλι το φίδι από την τρύπα και να επωμισθούν το οικονομικό βάρος από το κλείσιμο της Cobalt.

Θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη από τη στιγμή που το κράτος ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το κόστος για τον επαναπατρισμό των επιβατών που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της Cobalt μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου, που κυμαίνεται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη ένα πλήγμα στα κρατικά ταμεία και γενικότερα στην κυπριακή οικονομία που καλούνται και πάλι οι πολίτες να πληρώσουν.