Πλειστηριασμοί χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή

150 ακίνητα στο σφυρί, χωρίς διάλειμμα την Αγία Εβδομάδα

Στους πρώτους πλειστηριασμούς χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή προχωρούν οι τράπεζες, οι οποίες εντείνουν τις πιέσεις τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, για το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι τα τέλη Απριλίου είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για 150 ακίνητα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 45 σπίτια και διαμερίσματα. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά είναι αξίας κάτω των 200 χιλ. ευρώ, δηλαδή πρόκειται για συνήθεις κατοικίες όχι οκέλλες.

Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών δεν διακόπτεται ούτε την εβδομάδα των Παθών, κατά την οποία έχουν οριστεί πλειστηριασμοί για οκτώ ακίνητα εκ των οποίων τα έξι είναι συνήθη σπίτια και διαμερίσματα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σε 19 περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί ξεκινούν χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή. Πρόκειται για ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί στο παρελθόν, αλλά έμειναν απούλητα και τώρα βγαίνουν ξανά, χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή. Μάλιστα ένα από αυτά είναι διαμέρισμα μέτριου μεγέθους στους Αγίους Ομολογητές στη Λευκωσία με εμβαδόν 87 τ.μ. Επίσης υπάρχουν τρία οικόπεδα σε οικιστικές περιοχές, ένα αμπέλι και τα υπόλοιπα είναι χωράφια.

Τι αναφέρει η νομοθεσία

Με βάση τη νομοθεσία στον πρώτο πλειστηριασμό εφαρμόζεται επιφυλασσόμενη τιμή, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Εάν δεν πουληθεί, η τιμή παραμένει η ίδια για ένα χρόνο. Με τη λήξη της περιόδου αυτής η τράπεζα έχει την επιλογή, είτε να αγοράσει η ίδια το ακίνητο στην αγοραία του αξία, είτε να κινήσει ξανά τη διαδικασία πλειστηριασμού κατεβάζοντας το όριο στο 50% της νέας εκτιμημένης αγοραίας αξίας του ακινήτου. Εάν το ακίνητο δεν πουληθεί ούτε αυτή τη φορά, η τράπεζα δικαιούται να κινήσει ξανά τη διαδικασία, αυτή τη φορά χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή.

Η νέα νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, ωστόσο η εφαρμογή της αναστάλθηκε για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας μέχρι να ετοιμαστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Η νομοθεσία τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015, όταν ψηφίστηκε το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Τα πιο πάνω ακίνητα πέρασαν από όλα τα στάδια και πλέον βγαίνουν στο σφυρί, χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή.

Στη λίστα των πλειστηριασμών προστίθενται σχεδόν καθημερινά καινούρια ακίνητα, δείγμα ότι οι τράπεζες εντείνουν τις πιέσεις τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ως «υψηλή» την επιφυλασσόμενη τιμή του 80% στον πρώτο πλειστηριασμό και ζήτησε να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία. Ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία, ήδη πολλά ακίνητα έχουν περάσει από αυτό το στάδιο και τίθενται πλέον σε πλειστηριασμό χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή.

Στο σφυρί και αρχαία μνημεία

Από τους πλειστηριασμούς που είναι προγραμματισμένοι για το επόμενο διάστημα αίσθηση προκαλούν επίσης δύο περιπτώσεις στη Λάρνακα, οι οποίες αφορούν τρία μεγάλα χωράφια συνολικής έκτασης 56.684 τ.μ. Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται στις ειδοποιήσεις, εντός των πιο πάνω χωραφιών υπάρχει «αρχαίο μνημείο». Τα χωράφια βρίσκονται στην περιοχή Σοφτάδες στη Λάρνακα.

Σημειώνεται ότι τα υπό αναφορά ακίνητα παρουσιάζουν την πιο υψηλή επιφυλασσόμενη τιμή, από αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό το επόμενο διάστημα. Το πρώτο έχει εμβαδόν 25.244 τ.μ. και τίθεται προς πώληση για 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα άλλα δύο έχουν εμβαδόν 31.440 τ.μ. (12.710 τ.μ. και 18.730 τ.μ. αντίστοιχα) και τίθενται μαζί προς πώληση για 3,7 εκατ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Πουλήθηκαν ακίνητα €14 εκ. και ανταλλάχθηκαν ακίνητα, έναντι δανείων, αξίας €677 εκ.

Μήνα με το μήνα αυξάνονται τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αλλά και αυτά που πωλούνται είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη διαδικασία. Επίσης οι τράπεζες άρχισαν να κάνουν χρήση και του δικαιώματος που τους δίνει η νομοθεσία να αγοράσουν ακίνητα που μένουν απούλητα στον πρώτο πλειστηριασμό. Σύμφωνα με στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα, το 2017 πουλήθηκαν συνολικά 140 ακίνητα, αξίας 14 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα πουλήθηκαν για 11,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο πιο πάνω από το 80% της αξίας τους. Το πρώτο τρίμηνο πουλήθηκαν 11 ακίνητα (6 σε πρώτο πλειστηριασμό και 5 σε δεύτερο). Η αγοραία αξία τους ήταν 752 χιλ. ευρώ και πουλήθηκαν για 613 χιλ. ευρώ (81,5%).

Το δεύτερο εξάμηνο πουλήθηκαν 31 ακίνητα (όλα σε πρώτο πλειστηριασμό). Η αξία τους ήταν 2,6 εκατ. ευρώ και πουλήθηκαν για 2,2 εκατ. ευρώ (84,5%). Το τρίτο τρίμηνο πουλήθηκαν 37 ακίνητα (35 σε πρώτο πλειστηριασμό και 2 σε δεύτερο). Η αξία τους ήταν 4,8 εκατ. ευρώ και πουλήθηκαν για 3,6 εκ. ευρώ (74,6%). Το τέταρτο τρίμηνο πουλήθηκαν 61 ακίνητα (49 σε πρώτο πλειστηριασμό και 12 σε δεύτερο). Η αξία τους ήταν 5,8 εκατ. ευρώ και πουλήθηκαν για 5,1 εκατ. ευρώ (86,5%). Επίσης οι τράπεζες πήραν ακίνητα στα πλαίσια διακανονισμών με δανειολήπτες, διαγράφοντας χρέη ύψους 676,7 εκ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο έγιναν διακανονισμοί 154,1 εκ. ευρώ, το δεύτερο 144,9 εκ. ευρώ, το τρίτο 134,2 εκ. ευρώ και το τέταρτο 243,4 εκ. ευρώ. Ακόμη το τέταρτο τρίμηνο οι τράπεζες αγόρασαν έξι ακίνητα αξίας 1,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα που δεν τέθηκαν σε πρώτο πλειστηριασμό και με την πάροδο ενός έτους οι τράπεζες επέλεξαν να τα αγοράσουν οι ίδιες.

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy