Ποια αποδαιµονοποίηση; ΟΕΒ και πάλι ΟΕΒ

34

Της Άννας Μισιαούλη

Κλειδί για την επανένωση η αποδαιµονοποίηση και η καταπολέµηση των στερεοτύπων, είπε χθες σε οµιλία του ο Γερµανός Πρέσβης στην Κύπρο Φραντς Γιόζεφ Κρεµπ στην 43η Συνάντηση του ∆ιεθνούς Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη (IIPE) που φιλοξενείται από τον Όµιλο Ιστορικού ∆ιαλόγου και Έρευνας (AHDR) στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Εµείς µείναµε στο «καλός Τούρκος, ο νεκρός Τούρκος» (Ακούω τα µπινελίκια όπως τις σειρήνες της 15η και της 20ής Ιουλίου να πετούν πάνω από το κεφάλι µου).

Το ∆ιεθνές Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη ειδικά για τη 43η του Συνάντηση έχει το µότο «Εκπαιδεύοντας για µια κουλτούρα ειρήνης σε µοιρασµένες κοινωνίες: Ιστορία, ∆ιάλογος και Πολυπρισµατική Θεώρηση προς τη Συµφιλίωση».

Εστιάζει σε θεµατικές ενότητες που σχετίζονται µε την Κύπρο αλλά και την περιφέρεια γύρω από αυτή: τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τη νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Περιοχές που χαρακτηρίζονται από εντάσεις αλλά και κοινή ιστορία συνύπαρξης, συνεργασίας και ανταλλαγής, που συχνά παραγνωρίζονται στην εθνική ρητορική και στις µονολιθικές αφηγήσεις δήθεν «γνήσιων» ταυτοτήτων.

Με την εξαίρεση ότι αυτές ακριβώς οι αφηγήσεις και οι «γνησιότητες» είναι που διαιωνίζουν τις συγκρούσεις και τη βιαιότητα και που περιορίζουν τις ευκαιρίες για βιώσιµη ειρήνη και ευηµερία, όπως ακριβώς αναφέρεται και στην περιγραφή στην ιστοσελίδα της συνάντησης.

«Εµπιστευόµενοι τη συµφιλίωση, τη συνέργεια για αντιµετώπιση των συγκρούσεων, εµείς οι εκπαιδευτικοί της ειρήνης, οι θεωρητικοί, οι ερευνητές, οι σπουδαστές και οι ακτιβιστές αντιµετωπίζουµε από κοινού µια σοβαρή πρόκληση: από τη µια είναι οι δυναµικές µεταβολές που συντελούνται στο σηµερινό κόσµο µε νέα κινήµατα και ανθρώπους που εργάζονται για αξιοπρέπεια και ένταξη και από την άλλη οι δυνάµεις της εξουσίας».

Ακριβώς λαµβάνοντας υπόψη το πιο πάνω, φαίνεται να επιλέχθηκε η Κύπρος ως χώρος διεξαγωγής της συνάντησης. Για να διερευνηθεί το πώς συλλογικά αντιµετωπίζονται οι προκλήσεις, πώς το παράδειγµα της ειρήνης µπορεί να συµβάλει στην εµβάθυνση των σχέσεων µε περισσότερη αξιοπρέπεια και ένταξη, στο πώς ο κριτικός διάλογος θα συµβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και πώς θα συνδυαστούν καλύτερα δηµιουργικές πρακτικές θεωρητικές, εκπαιδευτικές και ακτιβιστικές.

Χθες, όταν άρχιζε το συγκεκριµένο συνέδριο, ο Υπουργός Παιδείας είχε σαν µόνη έγνοια να υπογράψει συµφωνία συνεργασίας µε την Οµοσπονδία Εργοδοτών και Βιοµηχάνων (ΟΕΒ) «για κοινές δράσεις».

Ας καλωσορίσουν τα µπινελίκια… Θα τα αντιµετωπίσουν τα χιλιάδες «εγγόνια της πλύστρας» που θα σταθούν ανάχωµα.