Ποιος θα χρηματοδοτήσει τους μικρομεσαίους;

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τα στοιχεία της Κεντρικής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι το πρώτο οκτάμηνο το 80% των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις αφορούσε τους πολύ μεγάλους. Συγκεκριμένα, δόθηκαν καθαρά νέα δάνεια (εξαιρουμένων των αναδιαρθρώσεων) ύψους 1,39 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,09 δισ. ευρώ είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα και προφανώς συνδέονται με πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα τα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία συνδέονται κυρίως με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιορίστηκαν στα 299,1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 23,2% σε σύγκριση με πέρσι (από 883,3 εκατ. ευρώ σε 1,09 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα τα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκαν κατά 9,3% (από 329,8 εκατ. ευρώ σε 299,1 εκατ. ευρώ).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες συνεισφέρουν στην πραγματική οικονομία, αφού δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεισφέρουν κυρίως στην οικονομία των αριθμών, αφού αυξάνουν το ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν έχει ανάλογη επίπτωση στην πραγματική οικονομία. Επίσης, οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μικρομεσαίες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δάνεια πέραν του 1 εκατ. ευρώ, προφανώς έχουν και τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν τις νέες τους επενδύσεις.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο να δίδονται πιο εύκολα δάνεια εκατομμυρίων, αλλά να χρειάζεται να περνούν από χίλια μύρια κύματα δάνεια μερικών χιλιάδων ευρώ. Είναι παράδοξο ο ένας να μπορεί να πάρει δάνειο για την ανέγερση ξενοδοχείου, αλλά ο άλλος να μην μπορεί να πάρει δάνειο για να φέρει μερικά κιβώτια εμπόρευμα για να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες του.

Η νέα κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα είναι ιδιαίτερα προβληματική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο προβληματική από το γεγονός ότι παρά την κατακόρυφη μείωση των καταθετικών επιτοκίων, τα δανειστικά επιτόκια παραμένουν στα ύψη. Ενδεικτικά στην Κύπρο το κόστος δανεισμού είναι 3,2%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,52%. Δηλαδή οι κυπριακές επιχειρήσεις πληρώνουν σχεδόν διπλάσιο τόκο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει σημαντικό μέρος της ευθύνης για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί, αφού είναι υπεύθυνη για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, οφείλει να δώσει λύσεις. Οι αόριστες υποσχέσεις τις οποίες έδωσε μέχρι σήμερα και τα ευχολόγια δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αντίθετα η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι πράξεις και μάλιστα σύντομα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy