Πολεμιστές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας για την κυβέρνησηΑπαράδεκτες διακρίσεις εις βάρος πολεμιστών του 1974 περιέχει η απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση τιμητικού επιδόματος. Ήδη βουλευτές του ΑΚΕΛ έχουν προβεί σε διαβήματα για τον αποκλεισμό κατηγοριών εν δυνάμει δικαιούχων, οι οποίοι, όπως διαπιστώνεται, είναι πολλοί.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή της βουλευτίνας Σκεύης Κουκουμά στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει διαπιστωθεί ότι αποκλεισμένοι από το επίδομα είναι και οι λήπτες κοινωνικής σύνταξης, ανεξάρτητα από την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής. Όπως αναφέρει στην αρμόδια υπουργό η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Παθόντων, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση την οποία το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε όσους είναι δικαιούχοι θεσμοθετημένης σύνταξης, δημιουργεί απαράδεκτες και άδικες διακρίσεις και δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζει την προσφορά στην πατρίδα ανάλογα με τις εισφορές του καθενός στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Με την επιστολή, η βουλευτής του ΑΚΕΛ ζητά να διορθωθεί η στρέβλωση, ώστε να καταστούν δικαιούχοι και όσοι δεν συμπλήρωσαν εισφορές, έτσι ώστε να δικαιούνται θεσμοθετημένη σύνταξη.
Πέραν αυτών, όμως, έχει διαπιστωθεί και καταγγελθεί ήδη ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποκλείει από το τιμητικό επίδομα και άλλες κατηγορίες βετεράνων, όπως αντιστασιακούς, την περίοδο του προδοτικού πραξικοπήματος, αλλά και μη στρατεύσιμους και άμαχους πολίτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου.

Τα κενά και οι αδυναμίες της απόφασης με βάση την οποία παρέχεται τιμητικό επίδομα συμπληρωματικό της σύνταξης σε όσους υπηρέτησαν πέραν των 24 μηνών και σε όσους αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους τέθηκαν εγκαίρως ενώπιον της αρμόδιας υπουργού. Η απάντηση της κας Αιμιλιανίδου είναι ότι αναμένει από το Υπουργείο Εσωτερικών την ολοκλήρωση του Μητρώου των αμάχων ώστε να καταβάλει το επίδομα σε όσους το δικαιούνται. Καμία ανταπόκριση δεν υπάρχει για τους αντιστασιακούς του πραξικοπήματος…

Τάσος Περδίος

Κραυγή απόγνωσης από ανάπηρους πολέµου

∆εν θα συµµετάσχουν στην εκδήλωση µνήµης στο Προεδρικό

Κραυγή αγανάκτησης από τους ανάπηρους και παθόντες πολέµου για την αναλγησία των κυβερνώντων σε προβλήµατα ζωής και θανάτου που αντιµετωπίζουν. ∆ιαµηνύουν πως δεν θα συµµετάσχουν στην εκδήλωση µνήµης στο Προεδρικό στις 20 Ιουλίου, ως ένδειξη διαµαρτυρίας στις τεράστιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, καθυστερήσεις των αρµοδίων ως προς την ιατροφαρµακευτική περίθαλψή τους, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Σε χθεσινή επιστολή της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέµου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων Χρήστο Μαληκκίδη, εκφράζουν την αγανάκτησή τους και κάνουν λόγο για εγκληµατική αδιαφορία του Υπουργείου Εργασίας. Αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειές τους οι φάκελοι των αναπήρων παραµένουν χωρίς ανταπόκριση.

Ταυτόχρονα παραθέτουν πληροφορίες, σύµφωνα µε τις οποίες η κατάσταση υγείας των αναπήρων γίνεται κάθε µέρα πιο σοβαρή και ότι υποφέρουν, ενώ κανείς δεν τους λαµβάνει υπόψιν.
Μάλιστα, γίνεται συγκεκριµένη αναφορά σε ανάπηρο µε πληγή στο κοµµένο πόδι που λόγω του κινδύνου νέας αποκοπής του κοµµένου µέλους, δέχθηκε για µήνες αντιβιώσεις χωρίς αποτέλεσµα.
Οι γιατροί στο νοσοκοµείο Πάφου, σηµειώνεται, µε στόχο να περιορίσουν τη µόλυνση και τους πόνους, αποφάσισαν να χορηγήσουν ενδοφλέβια αντιβίωση, µε αποτέλεσµα να πάθει αλλεργικό σοκ λόγω λανθασµένης αντιβίωσης.

Κατά την έξοδό του από το νοσοκοµείο σταµάτησε να αναπνέει, όπως αναφέρεται στην επιστολή Οργάνωσης Παθόντων και Αναπήρων Πολέµου, επανεισήχθη στο νοσοκοµείο, όπου νοσηλεύτηκε διασωληνωµένος. Ο συγκεκριµένος άνθρωπος κινδυνεύει για τρίτη φορά να του αποκοπεί το ήδη κοµµένο του µέλος, λόγω παράλογων, όπως χαρακτηρίζονται, καθυστερήσεων όλων των υπευθύνων.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέµου χαρακτηρίζει παράνοµη και παράλογη τη νέα διαδικασία που επιχειρεί να επιβάλει το Ιατροσυµβούλιο. Όπως αναφέρει, ο προκάτοχος του κ. Μαληκκίδη, στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων, εφάρµοσε την πρακτική όπως τα θέµατα αυτά εξετάζονται από την Επιτροπή για παραποµπή στο Ιατροσυµβούλιο. Όµως η Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων δεν συνεδριάζει και καθυστερεί τα πάντα, υπογραµµίζεται.

Αναφορά γίνεται και σε απαίτηση ορθοπεδικού γιατρού, µέλους του εν λόγω Ιατροσυµβουλίου, οι ανάπηροι να περνούν από Τεχνική Επιτροπή, όπως σηµειώνεται στην επιστολή της Οργάνωσης, όπου η συγκεκριµένη απαίτηση χαρακτηρίζεται ως παράνοµη. Η συγκεκριµένη απαίτηση δηµιουργεί χάος, όπως αναφέρεται, επειδή µετά από µήνες αναµονής για διάφορα περιστατικά, ο συγκεκριµένος γιατρός επιµένει να καλεί τους ανάπηρους προσωπικά. «Μήπως θα κοιτάξει αν τα κοµµένα µέλη των αναπήρων έχουν βλαστήσει;», διερωτάται µε πίκρα η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέµου.
Επιπλέον, η Οργάνωση εκφράζει τη λύπη της, αφού παρά τις διαµαρτυρίες της, έλαβε επιστολή από το Υπουργικό Συµβούλιο ότι δεν υπάρχει διαδικασία ανατροπής των αποφάσεων της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων.

Προ του φάσµατος να χαθούν ζωές, όπως αναφέρεται, η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέµου καλεί όλους τους ανάπηρους να µην παραστούν στην εκδήλωση µνήµης που οργανώνεται στο Προεδρικό στις 20 Ιουλίου, ως ένδειξη διαµαρτυρίας. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους εµπλεκόµενους να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του έργου που έχουν αναλάβει.

Άννα Μισιαούλη

Σοβαρά αναποτελεσµατική η Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων

Σε επιστολή της και πάλι προς τον γενικό διευθυντή του Υπ. Εργασίας, η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέµου θέτει ζήτηµα λειτουργίας και αποτελεσµατικότητας της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων, η οποία, όπως αναφέρεται, δεν λαµβάνει υπόψιν τη σοβαρότητα των θεµάτων που χειρίζεται και κυρίως δεν αναλαµβάνει την ευθύνη των συνεπειών των ετεροχρονισµένων της αποφάσεων. Αυτό προκύπτει, µεταξύ άλλων, λόγω του ότι ενώ ο µόνος τρόπος να αναγνωρίζονται άµεσα οι ανάπηροι και παθόντες που δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι να δοθεί από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων ο σχετικός κατάλογος, εντούτοις αυτό δεν έχει γίνει.

Επίσης, εξαιτίας του ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων δεν πραγµατοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήµατα, ενώ παρατηρούνται ταυτόχρονα και αλόγιστες καθυστερήσεις στην καταγραφή και έγκριση των πρακτικών των συνεδριάσεών της, δηµιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία, αλλά και τη ζωή των αναπήρων. Σηµειώνεται ότι ανάπηροι ακρωτηριασµένοι περιµένουν έγκριση παραποµπής σε ιατροσυµβούλιο για αλλαγή ή επιδιόρθωση ξένων µελών τους, ενώ τα έγγραφα της αίτησής τους έχουν χαθεί από την Επιτροπή. Σε άλλη περίπτωση, χρειάστηκαν πέραν των δύο ετών για να εξεταστεί αίτηση για δικαίωµα βαριάς αναπηρίας.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.