Πολιτικές δεν είναι οι αποφάσεις;

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Εικόνες αποκάλυψης είχαμε τις περασμένες ημέρες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Την ώρα που οι κυβερνώντες κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά στους πολίτες μοιράζοντας προειδοποιήσεις και απειλές για ατομική ευθύνη και επαναφορά μέτρων, οι ίδιοι φάνηκε πως ούτε τον ελάχιστο έλεγχο δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν. Την ώρα που διά στόματος του Υπουργού Μεταφορών ακούγαμε πως ο κορονοϊός δεν περνά από τα αεροδρόμια, η ανακοίνωση και μόνο του ιστορικού των κρουσμάτων άλλα έλεγε. Ας μην ξεχνάμε και τις μαρίνες με τα γιοτ και τις ιδιωτικές πτήσεις.

Επίσης την ώρα που ακούμε τους αρμόδιους να λένε για την όντως ασυνείδητη γυναίκα που έφθασε από τις ΗΠΑ και διέσπειρε τον ιό, διερωτόμαστε ποιοι θα έπρεπε να κάνουν τους ελέγχους για το ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα αυτοπεριορισμού;

Εκτός βέβαια και από τη συγκεκριμένη γυναίκα υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που παραβίασαν τα μέτρα περιορισμού σεργιανίζοντας στην πόλη της Λεμεσού. Αυτές είναι οι περιπτώσεις που έγιναν γνωστές, γιατί ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες.

Ατομική ευθύνη να αναλάβουμε ως πολίτες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατομική ευθύνη ακολουθεί τη συλλογική.

Το αποτέλεσμα της πανδημίας κατάδειξε και τις τσαπατσουλιές που οι κυβερνώντες εφαρμόζουν. Τσαπατσουλιές είναι το μόνο που χαρακτηρίζει τα μέτρα που λαμβάνουν ή καλύτερα δεν λαμβάνουν οι αρμόδιοι σε σχέση με τον κορονοϊό σε διάφορα επίπεδα. Εικόνα συνωστισμού είχαμε και έξω από μεγάλο εμπορικό κέντρο. Συγκεκριμένα, σε χώρο ο οποίος επιτάχθηκε με διάταγμα από το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων κορονοϊού για κατοίκους της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας έγινε χαμός. Όπως προκύπτει, το ιδιωτικό εργαστήριο που ανέλαβε να διενεργήσει τα τεστ όρισε ως ώρα έναρξης των εξετάσεων τη μία το μεσημέρι, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να συρρεύσουν στο χώρο για να υποβληθούν σε τεστ. Από την άλλη, η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου διαφωνεί με τη διενέργεια των δειγματοληπτικών ελέγχων στον εξωτερικό χώρο του εμπορικού κέντρου με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία για να λύσει την «παρεξήγηση».

Αν είναι ποτέ δυνατόν να δημοσιεύονται διατάγματα και να μην εφαρμόζονται ή να εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

Παράλληλα και η προσπάθεια των αρμόδιων να φορτώσουν την ευθύνη αυτή τη φορά στην επιδημιολογική ομάδα και στους ειδικούς δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Πριν λίγους μήνες η επιτυχία είχε κυβερνητικό άρωμα και σήμερα η αποτυχία έχει επιστημονικό άρωμα; Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να παρουσιάσουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες δημόσια όλες τις εισηγήσεις που έδωσαν προς την κυβέρνηση για να δούμε πόσες και ποιες από αυτές εφαρμόστηκαν τελικά. Γιατί ας μην ξεχνάμε και το δεδομένο ότι οι επιστήμονες εισηγούνται, οι αποφάσεις όμως είναι πολιτικές. Άρα ας μην ψάχνουν ευθύνες αλλού.