Πολιτική µεταστροφή και φαντάσµατα

40

Του Γιάννη Κακαρή

Το ζήτηµα της ανέγερσης του ναού στον δηµόσιο κήπο προκάλεσε αρκετές αναταραχές, κυρίως στην κοινωνία της Πάφου, αφού µέσα σε πολύ µικρό διάστηµα είδαµε το θέµα να επανέρχεται στο Συµβούλιο και την Ε∆ΕΚ να πραγµατοποιεί µεταστροφή επικών διαστάσεων. Το θέµα επανήλθε µετά από αίτηµα της Ε∆ΕΚ και αφού έγινε συνάντηση µε τη Μητρόπολη Πάφου.

Η µεταστροφή της Επαρχιακής Οργάνωσης, η οποία είχε ως αποτέλεσµα την αλλαγή της απόφασης, δίνοντας τελικά την άδεια στη Μητρόπολη να προχωρήσει σε ανέγερση ναού, ανέδειξε κυρίως δύο πράγµατα. Πρώτον, ότι το ρήγµα στα εσωτερικά του κόµµατος είναι πολύ µεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται, µε το γεγονός αυτό να εντείνει τις διαµάχες, και δεύτερο ότι στην προσπάθειά της η Ε∆ΕΚ να µη χάσει εκλογικά ποσοστά, κατέληξε να συναγελάζεται µε τη συντήρηση και τον εθνικισµό.

Ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή. Οι µέρες που προηγήθηκαν της συνεδρίας (15/4) του ∆ηµοτικού Συµβουλίου βρήκαν τα µέλη της Επαρχιακής Οργάνωσης να αντιπαρατίθενται έντονα, σε σηµείο που χρειάστηκε να παρέµβει ο πρόεδρος του κόµµατος για να κατευνάσει τα πνεύµατα και να διασφαλίσει ότι θα ακολουθήσουν την απόφαση του «κέντρου». Μάλιστα, φηµολογείται ότι κάποια στελέχη απείλησαν µε παραίτηση. Στη συνεδρία του ∆.Σ. επιβεβαιώθηκε το ρήγµα, µε τον ένα από τους συµβούλους της Ε∆ΕΚ να διαφοροποιεί τη θέση του ψηφίζοντας εναντίον της ανέγερσης ναού.

Η τοποθέτηση όµως του πρώην προέδρου του κόµµατος σχετικά µε το θέµα επαναβεβαιώνει ότι το ρήγµα είναι ακόµα µεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται.
Σε τοποθέτησή του ο κ. Οµήρου εκφράζει «θλίψη για τον διασυρµό που υφίσταται η Πάφος από την αλλοπρόσαλλη στάση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου», ενώ προσθέτει ότι είναι «εκτεθειµένοι όσοι συνετέλεσαν στην προοπτική παραµόρφωσης της εικόνας της Πάφου», καταδεικνύοντας την Ε∆ΕΚ. Είναι άξιον απορίας πού βασίστηκε η Ε∆ΕΚ για να αλλάξει στάση.

Μήπως επηρέασε η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Μητροπολίτης µε την Ε∆ΕΚ; Μήπως επηρέασε το γεγονός ότι η Ε∆ΕΚ χάνει συνεχώς έδαφος από το ΕΛΑΜ; Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο κόµµα είναι ότι ο επικεφαλής της ∆.Ο., Βάσος ∆ηµητρίου, διερωτήθηκε ποιο είναι το πρόβληµα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στο κάτω κάτω είναι ναό που θα κτίσουµε και όχι τζαµί».

Παρ’ όλα αυτά, αντί να κάτσει και να επιλύσει τα εσωτερικά της προβλήµατα, κατηγορεί άλλα κόµµατα για το γεγονός ότι η δική της στάση ανάγκασε προοδευτικά στελέχη να αποµακρυνθούν από το κόµµα.